Aantal gearresteerde Palestijnen nadert de 500

NIEUWS - De Israëlische zoektocht naar de drie tieners die twee weken geleden op de Westoever werden ontvoerd, neemt steeds grotere vormen aan. Gezien het aantal arrestaties, is overduidelijk dat deze op willekeur berusten in plaats van concrete aanwijzingen van betrokkenheid. Palestijnen leven niet in een rechtsstaat.

Het verhaal begint ondertussen eentonig te worden. Israël heeft in de nacht van zondag op maandag 37 Palestijnen gearresteerd en op tachtig plaatsen invallen gedaan in noordwest Hebron, Jenin, Nablus, en het Balata-kamp bij Nablus. Het aantal arrestanten staat nu op 471, onder wie elf parlementsleden. Meer dan vierhonderd huizen, maatschappelijke organisaties, media-instellingen en universiteiten hebben nu ‘bezoek’ gehad van de militairen, aldus de PLO.

Diezelfde nacht werden computers en surveillancecamera’s meegenomen van een geldwisselkantoor in Bethlehem. Daarbij werd ook een kluis beschadigd die de militairen probeerden open te maken. In Hebron werden vier geldwisselkantoren overvallen, waarbij ook de alle computers en surveillancecamera’s werden meegenomen. Ook werden zeven liefdadigheidsinstellingen overvallen.

Intussen dreigt Israël de speciale gezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon, de Nederlandse diplomaat Robert Serry, tot persona non grata te verklaren en uit te wijzen. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij heimelijk twintig miljoen dollar uit Qatar wilde laten overmaken naar Gaza, waar de ambtenaren van Hamas al sinds de vorming van een Palestijnse eenheidsregering – waardoor de vroegere PA-ambtenaren weer aan het werk konden – niet meer betaald kregen.

Serry ontkent de Israëlische beschuldigingen en zegt dat hij juist met alle partijen, de PA, Israël en de autoriteiten in Gaza, contact had onderhouden en volledige transparant heeft gehandeld.

Haaretz citeerde bronnen binnen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die verklaarden dat Israël al langer genoeg heeft van Serry. Hij maakte bijvoorbeeld kritische opmerkingen toen Israël tijdens de paastijd een ceremonie van de christengemeenschap in Israël en Palestina, de ceremonie van het ‘Heilige Vuur’, onmogelijk had gemaakt door grote aantallen deelnemers domweg niet door te laten bij checkpoints.

Afgelopen vrijdag was Serry nog zo onhandig geweest om bezorgdheid uit te spreken over de voortgang van Israëls zoekactie op de Westoever. Hij had Israël opgeroepen zich te matigen en de zoekactie uit te voren in overeenstemming met de internationale wetten en ‘de levens, de waardigheid en het werk van de Palestijnen’ te respecteren.

Serry heeft zeven jaar lang de functie van afgezant van de VN-secretaris-generaal vervuld. Waarschijnlijk is het inderdaad beter hem te vervangen door iemand die nog niet alle trucs en narigheden van de bezetting heeft gezien en die nog niet doorheeft hoe de Israëlische machinerie om de Palestijnen eronder te houden, precies werkt.

Reacties (13)

#1 Anton

De pali’s hebben een keuze. Ze ruilen 500 tegen 3, hele mooie deal, of ze laten hun eigen burgers verrekken. Ben benieuwd wat de aanhangers van de religie van de vrede gaan doen.

 • Volgende discussie
#2 Dirk Zeeman

@1: Fijn Anton, dat je weer eens laat zien hoe sommigen ter rechter zijde geen idee hebben van het begrip ‘rechtsstaat’ en hoe ‘vrijheid’ voor sommigen iets is dat ze vooral voor zichzelf opeisen.

Wat jammer voor je dat Nederland nooit zo krachtdadig optreedt als Israël. De politie had bij de Heinekenontvoering gewoon net zo lang onschuldige Nederlanders kunnen arresteren totdat Freddie vrijgelaten werd. Dat zou niet zielig of zelfs maar onrechtvaardig zijn voor de gearresteerde mannen, vrouwen en kinderen. Want die Nederlanders hadden immers een keuze: gewoon ruilen.

P.S. Het zal wel niet de bedoeling zijn dat ik dit vraag, Anton, maar ik doe het toch: geloof je dit soort onzin echt, of is het een opzettelijke vorm van treiteren dat je dit soort bizarre onzin hier schrijft? Of is er nog iets anders dat ik over het hoofd zie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Weten jullie wie er ook aan groepsbestraffingen deden?

/a Godwin a day keeps the doctor away.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 euro

Misschien ziet Anton wel wat in de methodes die voorgesteld worden door domrechts volk in Israël en haar nederzettingen.

@2:
Het zou nooit opkomen bij Anton om onschuldige Nederlanders op te pakken tot dat een misdaad opgelost is (nou ja, geen autochtone Nederlanders dan). Palestijnen zijn geen mensen die ook een volwaardig bestaan willen hebben, pijn en verdriet voelen, dierbaren hebben, enz. Nee, Palestijnen zijn één grote anonieme massa die hele nare dingen voortbrengt, een soort rattenplaag die hardhandig bestreden moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 kevin

Zodra iemand zijn mond open trekt tegen het onrecht, treiteren ze hem eruit. Zo gaat het overal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zmoooc

@3 De belastingdienst.

De vergelijking die je zoekt is gijzeling denk ik…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joop

Sjemig, en nog vragen we ons af waarom Hamas en andere militante organisaties zo populair zijn. Alles afbreken, onschuldige mensen arresteren, banken overvallen, enz. (2e en 3e alinea). Actie en reactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 L.Brusselman

Heel handig ook dat nu net het WK bezig is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anton

@2: De houding van Palestijnse recht *proest* staat ten opzicht van die onschuldige Israelische tieners bedoel je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 kevin

@9 Israël is de bezetter. Staatsterreur en verzetsacties zijn niet gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Benach

Uh, wacht even Anton: wat heeft de houding van “de aanhangers van de religie van vrede” te maken met het ontvoeren van Israelische kinderen respectievelijk met het oppakken van Palestijnen?
Konden “de aanhangers van de religie van vrede” zien welke religie die ontvoerde kindertjes hadden? is er een causaal verband tussen het aanhangen “van de religie van vrede” en het moedwillig ontvoeren van Israelische kindertjes?

Als op een of meer van deze drie vragen het antwoord “ja” is, graag even de uitleg. Welke fiqh of welke hadith of welke fatwah staat dat dan?
Als het antwoord op al deze vragen “nee” is, waarom betrek je dan “de religie van vrede” in je betoog?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Anton

@11: Slaap lekker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Dirk Zeeman

@12: Sterke reactie. Helder onderbouwd.

 • Vorige discussie