Aanschouw

Sargasso's week van het hardnekkig optimismeBij extreem weer veranderen de Nederlanders. Even los van het geklaag over de infrastructuur, maakt een verbroedering zich van ons meester. Mensen groeten elkaar spontaan op straat (want je moet wel een bijzonder mens zijn om überhaupt op straat te zijn). Een handje helpen als iemand vast zit, geen probleem. Voorrang geven waar je anders keihard zou doorrijden, heel normaal.

Als dat kan bij extreme omstandigheden, waarom dan niet ook alledag.
Aanschouw onze wereld waarin het tekort aan geld, tijd en aandacht het ritme bepaalt en klagen over alles wat anderen niet goed doen normaal is.
Waarom niet even doen alsof er altijd extreme weersomstandigheden zijn en je gedwongen bent de dingen op een andere manier te doen? Even stilstaan bij wat echt waardevol is, welke dromen je nog wilt realiseren en hoe je een paar problemen uit de wereld kunt helpen.

Maar mensen veranderen is niet eenvoudig. Dus daarom maar een schietgebedje voor nog een paar dagen extreem winterweer. Want misschien went het “anders” zijn dan wel.
Oh ja, en een schietgebed voor een Elfstedentocht. Dat is altijd goed en iedere generatie heeft recht op helden.

Voor mijn nichtje, voor wie leven niet vanzelfsprekend is.

 1. 2

  Elfstedentocht???

  Nee bedankt, in de zomer komen die kwallerige westerlingen de provincie al verzieken, bij een elfstedentocht komen ze dus ook in de winter hier de zaak vergallen.

 2. 4

  Ik merk juist een opvallende verhuftering, of misschien beter gezegd een nonchalansering in het verkeer…

  als fietser ben ik een dagelijkse portie moordaanslagen wel gewend, maar dezer dagen boeit het automobilisten echt totaal niet meer dat ik ergens fiets; als zij daar toevallig net op dat moment ook willen rijden dóen ze dan gewoon, fietsers in de sneeuwbanken drukken is ineens ook heel normaal, net als je auto midden op een fietspad (inmiddels geslonken tot een berijdbare breedte van een 15 cm) parkeren en dat soort zaken. Voorrang geven aan een fietser, normaal gesproken al een zeldzaamheid, is er helemaal niet meer bij. Wellicht bij gebrek aan zichtbare belijning is rechtshouden ook optioneel geworden, waardoor ik zelfs op mijn eigen rijbaan ineens frontale aanslagen moet ontwijken.

  Ook voetgangers, noodgedwongen uitgeweken naar het fietspad vanwege die begaanbare 15 cm, kijken me erg boos aan als ik het fietspad wil gebruiken om te fietsen.

  Helaas deel ik je ervaringen niet, Steeph.

  En sterkte met je nichtje, geen idee wat er aan de hand is maar het klinkt niet goed.