Aankondiging: Nieuwe layout!

UPDATE: En we zijn over! Zoals jullie zien zitten er nog wat kinderziektes in, maar daar zijn we mee bezig!

GC versie 5, zoals ie nu is. Tabee!

Al ruim twee en een half jaar draait GeenCommentaar met dit oude vertrouwde gezicht, en al een jaar geleden besloten we over te gaan op een nieuw ontwerp. Sterker nog, een jaar geleden was dat ontwerp al klaar.

Tegelijkertijd besloten we om over te gaan naar WordPress. B2Evolution, onze huidige blogsoftware heeft ons vanaf het begin trouw gediend, maar WordPress laat deze op basis van community, snelheid en mogelijkheden inmiddels mijlenver achter zich.

Dat betekende wél extra veel werk. Een database met meer dan 10.000 artikelen en 100.000 reacties moest worden gemigreerd, plugins die huidige functionaliteit zouden vervangen moesten worden gevonden, eventueel aangepast en soms zelfs gemaakt.

Nu, na een jaar, staat het resultaat er en we moeten zeggen, het ziet er goed uit. GeenCommentaar krijgt een facelift van jewelste. Het is een speelse layout, door een professionele designer ontworpen, gecombineerd met allerlei nieuwe functionaliteiten zoals een eigen sociaal netwerkje, koppelingen met bestaande netwerken, een open podium en forums.

Of dit allemaal gaat werken? Geen idee, maar we moeten het in ieder geval geprobeerd hebben, en weghalen kan altijd nog.

Morgen zullen we hard bezig zijn de puntjes op de i te zetten, waarna we ergens in de midddag of begin van de avond over zullen gaan naar de nieuwe layout. Kom dus af en toe even langs om te kijken of het al zover is!

 1. 1

  Dat jullie in die twee jaar nog tijd hadden om naast alle artikeltje, aan een nieuw ontwerp te werken!
  Ik moet zeggen dat ik de huidige versie nig lang niet zat was. Biedt wordpress zoveel meer dan er nu mogelijk is?

  Ben benieuwd en natuurlijk kom ik kijken.
  Eh… dat ‘weghalen kan altijd nog’? Kost dat dan geen smak tijd?

 2. 7

  Ha, daar istie! Gefeliciteerd GC! Ziet er goed uit. ’t is even wennen natuurlijk, ga het moirgen is efen doorsnuffelen hier. En ik wil graag wat anders dan dat schreeuwende vogeltje ;-)

 3. 13

  Okee, heb even rondgesnuffeld.
  Hulde voor het open podium! Ben benieuwd wat we daar zullen meemaken. Ik hoop wel dat lezers de reactievelden, het forum en het open podium goed uit elkaar weten te houden. Maar hoe dan ook: jullie beiden de lezers dus heel wat ruimte meer. Had de overheid maar zoveel participatiedrift!

  Op mijn scherm (en broiwser) ziet het er een stuk groter uit dan de vorige versie. Fijn dat jullie met de mankementjes van het vergrzijzend deel der lezers rekening houden ;-)

  De (gr)avatars vind ik niet zo geslaagd. Als een redacteur ineens een smoel krijgt is dat prima, maar dan graag gewoon een fotootje?
  Ze zijn grappig hoor, daar niet van, maar bij mij komt het wat al te speels over.

  Nog twee puntjes: als ik vanuit dit reactieveld even in een andere link klik (bijvoorbeeld om even op het forum te kijken, en dan weer terug ga, is wat ik heb ingetikt wel weg. Da’s jammer. Kan dat verholpen worden a.u.b.?
  En: in de reacties moet BBCode worden gebruikt, op het open podium html-code. Is het niet handiger daar eenheid in te brengen?

  Al met al: gefeliciteerd.

 4. 16

  Lof voor de vernieuwingsbereidheid en het vele werk ongetwijfeld, maar mijn eerste indruk is niet erg positief:

  – De ‘speelsheid’, in het bijzonder die vogeltjes, kan ik niet plaatsen in de context van de, toch serieuze, inhoud. Ik moest qua uiterlijk direct aan Twitter denken trouwens. Ook de houten-plankenachtergrond kan ik moeilijk duiden.

  – Op mijn laptopbreedbeeld met enkele toolbars in de browser, zie ik bij opening een halve post en één zijdelink. Ik ben een voorstander van grote letters en regelafstand, maar dit is misschien te gortig. Met name de bovenbalk is erg hoog en voornamelijk lege ruimte. Ik begrijp de voordelen van een rustig ontwerp, maar dit is me wat te veel.

  – Wat mij betreft mag de minder dynamische sidebar met links en dossiers meer naar onder, en het open podium omhoog. Eerlijk gezegd vraagt dit ontwerp om een loginmogelijkheid met persoonlijke voorkeuren.

  – Ik mis een previewmogelijkheid bij de reacties.

  Allemaal als opbouwende kritiek bedoeld, doe ermee wat je wil.

 5. 17

  Mijn gedachte is een beetje als Baron E. Voor mij telt de overzichtelijkheid en inhoud, en die is m.i. een stukje minder geworden. Het zal wennen worden. :)

 6. 18

  De schreeuwende vogel begrijp ik, het linkse vogeltje misschien zelfs nog beter ;O)

  Helaas (nog) geen verbetering. Het oude ontwerp was in al zijn schijnbare eenvoud een verademing. Less is more.

 7. 19

  Inderdaad moet ik nog even een beeld voor mezelf verzinnen, ik wil niet geidentificeerd worden met een miepend vogeltje, die kan je niet serieus nemen. Moet ik dat via de BBCode doen. Zoek het zelf wel uit.