“Bijzonder realistisch. De inktvlekstrategie is gebaseerd op een maoïstisch principe en dat werkt niet. De enige manier is investeren in de relatie met de mensen aldaar. Geen kogels maar brood.”
De SP vindt het helemaal geen slecht idee dat de Nederlandse militairen even wachten tot na de traditionele festiviteiten van het Taliban Lenteffensief voordat zij hun heerschappij over Uruzgan uitbreiden met de strategisch gelegen Baluchivallei.
De Tweede Kamer valt gelukkig niet al te hard over de strategiewijziging. Waarschijnlijk zijn ze door alle missies van de laatste jaren, zich er eindelijk van bewust dat strategie van de tekentafel nooit een lang leven is beschoren.
Reacties (5)
Maar wat is nu zo bijzonder aan de quote? Dat de SP een maoïstisch principe afwijst, dat de militairen een maoïstisch principe gebruiken of het feit dat de kamer het allemaal accepteert?
Ik ga voor het feit dat de kamer het allemaal accepteert ;)
Begrijp ik goed dat Marijnissen hiermee indirect excuses maakt voor zijn Verleden?
Beter zoete broodjes dan blauwe bonen.
Die laatste lees ik nooit meer trouwens. Dick Bos taal.
Ach jee, met geschiedenis staat het er kennelijk net zzo slecht voor als taal en rekenen.
De inktvlek-methode was al bekend van de katholieken met hun missieposten in Afrika. Coca-Cola heeft dat verder ontwikkeld en China is nog lang niet van dat vermeende maoïstische principe af. De Chinese expansie voltrekt zich momenteel vooral op economisch vlak. Nu wachten tot ze de ideologie weer inzetten.
En dan ook nog: de nederlandse inktvlekstrategie is toch gebasseerd op het principe van kogels èn brood?
Straks valt het nieuwe kabinet omdat men de Taliban een paar weken hun hang laat gaan met een leuk aantal doden tot gevolg. Komt er weer een onderzoek waarom de nederlandse militairen nietsdoend toekeken. Zo’n strategie is in 2002 Kok II flink opgebroken.
Begrijp ik nou goed dat de SP voedselbanken wil inrichten voor de Taliban?
Eerlijk gezegd snap ik die stopzetting niet zo. Zijn er daadwerkelijk aanwijzingen dat het Taliban-offensief een onoverkomelijk probleem gaat worden of is het grootspraak van een in het nauw gedreven commandant?
Het aangekondigde “warme onthaal” dat de Talibaan de Nederlandse soldaten zou geven toen ze voor het eerst in Uruzgan aankwamen bleek achteraf immers ook mee te vallen.