“Buitenproportioneel.” Directeuren van een verzelfstandigde rijksdienst als Staatsbosbeheer zijn doorgaans terughoudend met commentaar op politieke besluiten. Maar de bezuinigingen die het kabinet in petto heeft, zegt Staatsbosbeheer, dwingen directeur Chris Kalden nu het zwijgen te doorbreken in een vraaggesprek in het NRC Handelsblad van vrijdag 19 november. Het kabinet Rutte halveert het budget van Staatbosbeheer en wil zo 40 miljoen besparen. Dat heeft tot gevolg dat het beheer van 250.000 hectare natuur in Nederland gevaar loopt. Verwaarlozing dreigt of het publiek zal moeten betalen voor haar ommetje in het bos? Ook zijn de duizend werknemers hun baan niet meer zeker. Maar de strijd is nog niet gestreden zo stelt Kalden. Wij spreken staatssecretaris Bleker. Deze maatregelen zijn niet met één gesprek van tafel. Toch heb ik vertrouwen in de afloop (bron: Staatsbosbeheer.nl).
Los van het feit dat de gesprekken met Bleker misschien nog wat opleveren kan het geen kwaad om ook al naar alternatieve financiering te kijken. En dan niet in de zin van sponsoring maar in een echte zakelijke deal ‘voor wat hoort wat’. Er zijn wellicht afnemers te vinden voor de ecosysteemdiensten die natuurgebieden van Staatsbosbeheer leveren zoals hout, klimaat- en waterregulatie en recreatie. Energie uit biomassa (hout, riet en gras), contracten met waterleidingbedrijven, bekijk de mogelijkheden met CO2 credits (lastig maar toch) en als het echt niet anders kan dan moeten Henk en Ingrid toch maar gaan betalen voor hun wekelijkse ommetje?
Reacties (24)
wat van mij geld mag kosten is het verbinden en afschermen van natuurgebieden, voor de rest mag wat mij betreft de natuur lekker haar eigen gang gaan en dat kost geen geld en juist dat is de enige echte natuur
Poster is van god los, zoveel is wel duidelijk.
Laat ik het anders zeggen, een vrome bemoeial, stapelaar, regelaar, verknoeier van natuur. Die hij zegt te beschermen.
Wat is Rutte toch een walgelijke vent.
40 miljoen, da’s 6 Euro per belasting betalende Nederlander? Waarom zou je voor zo’n bedrag ingewikkelde oplossingen moeten gaan verzinnen?
@4, omdat hier 6 euro is, daar 3 euro, zus 5 euro etc etc etc
Te samen zijn dat een hoop euro’s
Alles en iedereen moet inleveren, dus ook staatsbosbeheer.
@ iedereen moet inleveren, maar toch zeker niet de HELFT?
Daarbij als dit kabinet durfde te hervormen op arbeids én woningmarkt waren al die ellendige saneringen op defensie, cultuur, natuur en onderwijs helemaal niet nodig geweest. (maarja die discussie is al te vaak gevoerd hier)
Knelistonie, kunt u uw beschuldigingen ook inhoudelijk onderbouwen, het staat anders zo gefrusteerd en dommig.
@6: Het zou anders niet misstaan als er eens voor de helft op defensie werd bezuinigd. Sommige uitgaven zijn écht overbodig.
Als je een eerlijk debat wilt voeren moet je ook vermelden dat Staatsbosbeheer 20 miljoen euro per jaar verdient aan het verkoop van hout, en een eigen vermogen heeft van 60 miljoen. Dus daar mag best wel wat vanaf. Natuurmonumenten krijgt iets van 40 miljoen subsidie per jaar, dat zal ook wel minder worden, simpelweg omdat er minder aankopen te doen zijn.
sargasso – levende bomen media?
@5
Da’s duidelijk, maar niet wat ik bedoelde. In veel gevallen is het simpeler en efficienter om belasting te heffen. Het ‘vermarkten’ van de assests van Staatsbosbeheer lijkt me geen eenvoudige zaak. Stel nu eens dat je voor de toegang van het bos wil laten betalen, zoals Carlos in zijn laatste zin voorstelt. Ga je dan overal een hek omheenzetten en een loket bij elke neergang plempen?
Ware woorden Mart, dirk.
Wat me misschien nog wel het meest stoort is dat er plotsklaps rigoreus bezuinigd wordt, zonder dat daar een idee of plan achter zit.
Als je vindt dat het te goed gaat met de natuur, of dat er best meer gestroopt mag worden, dan kan ik bezuinigingen op SBB begrijpen. Als je wilt voorkomen dat natuurgebieden aaneengesloten worden, dan moet je inderdaad stoppen met de EHS. Als je het niveau van SBS6 hoog genoeg vindt, dan draai je de kunsten de nek om.
Maar dat hoor je niet uit Den Haag. Het zijn alleen maar procentjes en miljoenen. Geen letter inhoud. Bah!
En dan de million dollar question: hoe kunnen we dit afbraakbeleid stoppen.
Wat moet Rutte zich ongelukkig voelen. Ik heb altijd een zwak voor hem gehad. Maar dit beleid staat zover van hem af. Hij heeft eindelijk de macht, maar moet er iets mee doen waar hij onmogelijk achter kan staan.
Ik dacht dat ik mijn mening toch echt wel duidelijk had gemaakt. Natuur is in jouw beleving vooral iets wat je maximaal moet exploiteren. Begrijpelijk van een fysisch geograaf. Maar ik heb er veel op tegen.
Als daarmee ook het aantal bordjes in de natuurmusea drastisch vermindert en een en ander verwildert, is dat misschien zo gek nog niet. Het valt namelijk niet mee om in Nederland een plekje te vinden waar geen richtingwijzers, looppaaltjes, verbodsbordjes, en infobordjes staan.
Minder beheer is meer natuur!
Ofzoiets…
Onze bossen worden nu al bijna niet bezocht.
Staatsbosbeheer zoals het nu werkt is alleen nuttig om ongecontroleerde bosbranden te voorkomen. In Rusland hebben ze ook bezuinigd op dit werk, en afgelopen jaar is daar een gebied ter grootte van Belgie verbrand
Er is echter een simpele oplossing.
Laat SBB windparken bouwen in die bossen.
Zo gebruiken ze de grond om gewoon geld te verdienen.
3 mooie voorbeelden zijn de Texelse Dennen en De Utrechtse Heuvelrug, en oostelijk van Apeldoorn
http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Texel Texel 5 miljoen per jaar
http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Utrechtse_Heuvelrug Utrechtse Heuvelrug 50 miljoen per jaar
http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Apeldoorn Apeldoorn ook ca 50 miljoen per jaar
Dit zijn windparken op grond van Staatsbosbeheer, in totaal is een veelvoud is te verdienen dan ze nu als budget hebben.
Natuurlijk zullen ze de lokale bevolking ook wat moeten gunnen, anders vind die het niet goed.
Zo zorgt de natuur echt voor de inkomsten van Staatsbosbeheer, het speelkwartier is nu voorbij.
HD, SBB zou ook industrieterreinen in de bossen aan kunnen leggen.
Is het misschien beter de windturbines op de industrieterreinen te zetten en de bossen natuur te laten?
@17 Onze bossen worden bijna niet bezocht?! Wanneer ben je voor het laatst in het bos geweest? Zodra het maar een beetje mooi weer is (lees: droog) is het filewandelen en -fietsen hoor. Tijdsbesteding nr. 1 voor gezinnen met kinderen, gepensioneerden en hondenbezitters lijkt het soms wel.
@19, 17: Als ik in het Gooi loop (en dat is niet eens echt bos) is het op een mooie vrije dag loeidruk. Maar als ik wat verder weg ga kom ik vaak verbazend weinig mensen meer tegen.
@20, op vrijdag werken veel mensen. Ga eens op een mooie zondag wandelen zou ik zeggen. (Dat kan ik ook ieder ander aanraden)
De discussie raakt overigens wel van het onderwerp af: SBB wordt gehalveerd!
Wat extra herten, zwijnen en hooglanders afschieten een een lucratieve handel in scharrelwild kan beginnen.
@20: Geldt voor de stranden nét zo. Schevingen, Zandvoort: loeidruk. Paar kilometer verderop: niemand.
Henk heeft wel gelijk. Er komt bijna niemand in het bos. Soms lijkt het wel druk, maar dat is alleen maar rondom de grootste en best aangegeven parkeerplaatsen en op wandelroutes van hooguit 5 kilometer. Verder niet. Ik kan op een beetje zondag nog uuuuuuuren achtereen in het bos vertoeven zonder ook maar iemand tegen te komen.
Maar dat is nog geen reden om het vol te bouwen met windmolens… sterker nog, hoe leger het bos, hoe beter!
vele vrijwilligers die bereid zijn ook nog een behoorlijk bedrag per ha te betalen met als resultaat een bloeiende wildstand… juist gewoon weer jagers hun werk laten doen