“The people of Suriname say they want Mr. Bouterse so I have to accept that. If my grandfather’s grandfather can make peace with the slave masters then I can make peace with Mr. Bouterse” (Ronnie Brunswijk, voormalig rebellenleider en crimineel, zakenman en Surinaams politicus).
Ronnie Brunswijk kan wel leven met Desi Bouterse als nieuwe president van Suriname, ondanks dat hij hem onlangs nog een moordenaar noemde. Ook de meeste Surinaamse Bijlmerbewoners geloven wel in Bouterse en willen niets meer horen over zijn criminele cv. Zolang de leider maar geen ‘poepzak’ is, komt alles wel goed!
Gelooft u het…?
De enige anti-Bouterse groep die van zich liet horen, telt slechts vijftien man. Wat, hoe ironisch, exact hetzelfde aantal mensen is dat vermoord werd tijdens de (nooit opgeloste) decembermoorden in 1982.
Reacties (19)
Elk volk krijgt de leider dat het verdient.
Begrijpelijk dat het er niet zo veel waren; je laat je dagelijkse leven toch niet beïnvloeden door een criminineela als Bouterse? De steun voor die groep is aanmerkelijk groter; dat kan ook op andere manieren worden geuit. Bouterse verzet zich tegen een ‘kleingeestige koloniale moraal’ waarvan hijzelf het morbide product is. Goedkoop vijanbeeld oproepen om eensgezinheid te kweken. Hoe doorzichtig en simplistisch… en de media trapt er nog in ook!
Je hoeft geen Freud te zijn om te beseffen dat er geen kleed te vinden is die groot genoeg is om alle ellende, die hij en zijn cornuiten hebben veroorzaakt, te bedekken.
Mislukte gymleraar.
@3: Voor een mislukte gymleraar istie wel goed terecht gekomen. Verder geldt voor landen met extreem weinig inwoners (nog geen half miljoen) en een strategische locatie dat elke crimineel er de baas kan worden, als hij de drugshandel maar in handen heeft. Het geld dat dat oplevert is vele malen groter dan de witte economie van het land. Bouterse en Brunswijk kunnen elke sympathisant zo een auto geven. Dat helpt heel aardig met verkiezingen winnen.
Met nog wat studie ben ik erachter gekomen dat Suriname buiten Paramaribo en directe omgeving eigenlijk één grote rotten burrough is. Er wordt gewerkt met een soort districtnestelsel, waarbij het aantal zetels per district gerelateerd is aan de bevolkingsaantallen van meer dan 20 jaar geleden. Gevolg is dat je bijvoorbeeld in Coronie aan maximaal 475 stemmen (uitgaande van 3 kandidaten voor de 2 zetels) genoeg hebt voor een zetel.
Ik ken wat hoogopgeleide Surinamers hier in NL, en hoewel ze geen fan zijn van Bouterse maakt een “Tatta” als El El zich niet populair onder hen. En terecht. Nederlanders, zelfs leden van de zogenaamde linkse elite, hebben bijzonder weinig kennis over wat het Nederlands kolonialisme betreft.
Vervolg @5: Ter vergelijking heb je er in Paramaribo maximaal 6583 nodig voor een zetel (uitgaande van 18 kandidaten voor 17 zetels).
President Paul Kagame van Rwanda werd na zijn herverkiezing deze week gefeliciteerd door de hele westerse wereld, ondanks drie aanslagen (twee dodelijk) op zijn politieke opponenten; het sluiten van 2 kranten en het uitsluiten van andere politieke partijen dan die van hemzelf.
Robert Mugabe van Zimbabwe is knettergek, schendt voortdurend mensenrechten, laat zijn jeugdbendes mensen vermoorden en terroriseren en geen enkel westers land betwist zijn presidentschap.
Zo kun je lang doorgaan. Je hebt veel realiteitszin nodig voor verstandig buitenlands beleid. En veel inlevingsvermogen om te begrijpen dat die Rwandezen écht massaal op Kagame hebben gestemd – dat was geen stemfraude.
Oud-president Venetiaan is een steile nationalist met autistische trekjes (wiskundeleraar, dus wie weet) die gelukkig wel zo verstandig was om de economische adviezen van experts (Surinaamse en internationale) op te volgen. Maar voor wie in Coronie woont en een baantje van niks heeft, verbeterde er daardoor niks. Heel veel Surinamers schommelen nu al twintig jaar rond het bestaansminimum. Dan wil je dus wel eens wat anders.
Ik begrijp dat best, vrees ik.
Ik ook, maar ik woon dan ook al tien jaar lang 100 km buiten Paramaribo – in een rotten burrough zeg maar.
Jullie zijn trouwens geen Tatta’s maar P’tatta (ik niet meer, dankzij die tien jaar).
@MNb.. dus zeker in de buurt van Brownsweg..? :-)
welke overheid welke president feliciteert doet me geen snars. Het is alom bekend dat de Nederlandse overheid mensenrechten geregeld heeft geschonden. Wat telt is wat ikzelf er van denk: criminelen horen in de rechtbank thuis.
Bouta/Botha
Desi/PW
@5 Bismarck
Het verbaast me niet. Toen Suriname zelfbestuur kreeg en er een kiessysteem ingevoerd moest worden, koos men voor een systeem met kiesdistricten (met meerdere zetels) waarbij de winnende partij in dat district alle zetels kreeg. Paramaribo was één district en alle zetels (10 of zo) gingen naar de partij met de meeste stemmen. Het systeem was zo uitgedokterd dat de ‘lichte’ Creoolse elite zijn macht behield, Hindoestaanse en Javaanse partijen konden in zo’n systeem alleen zetels in de buitengewesten (met minder zetels) winnen. In Paramaribo hadden de creolen een numerieke overwicht. En bij de creoolse partij hadden in het begin vooral de licht creoolse elite het voor het zeggen. Het kiesstelsel is in de tussentijd wel veranderd. Maar in verdeelde samenlevingen is een districtenstelsel altijd een tricky business (denk aan Noord-Ierland).
@14: In de praktijk heeft het systeem dan een 180 graden draai gemaakt, want tegenwoordig kun je in Paramaribo 18 van de 51 zetels halen (naar ik begrepen heb niet winner takes all), terwijl de helft van de bevolking er woont. Daarentegen worden de 33% van de inwoners die buiten Paramaribo en Wanica wonen vertegenwoordigd door 27 zetels.
Hoeveel mensen wonen er uberhaupt?
@16: Volgens The World Factbook: 486 618 (juli 2010 schatting)
URL: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ns.html
OK
Dus waar maken we ons druk om?