Moratorium op soja uit Amazone

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bulldozer maakt van bos soja-akkersUit angst voor imago-beschadiging en dalende winsten heeft een groep van grote supermarkten en fastfoodketens waaronder McDonald’s besloten om van sojahandelaren te eisen dat de soja die wordt ingekocht niet afkomstig is uit recentelijk ontbost Braziliaans Amazonebos. Het afgelopen jaar onderzocht Greenpeace hoe illegaal verbouwde soja uit de Amazone haar weg vond naar allerlei Westerse bedrijven. The Amazon-grown soya was found to be going into the supply chain of McDonald’s, KFC, Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons and Unilever. After the report was published in the Guardian, the companies feared a consumer backlash and pushed traders to clean up their supply chain (Guardian). Dit moratorium (voor 2 jaar) op soja uit de Amazone wordt gezien als een historische stap van maatschappelijke organisaties en bedrijven richting een duurzamere economie die rekening houdt met mensenrechten en ecosystemen, het kan dus wel !

sojabonenEven was er maandag paniek in de tent bij bedrijven en ngo’s toen de Britse krant The Guardian bovenstaand artikel prematuur online zette op het moment dat de onderhandelingen nog in volle gang waren (enthousiast vakantiehulpje?). Maar inmiddels is de kogel door de kerk en berichten ook nederlandse media ervan (dus dan is het waar..). Aan de onderhandelingstafel zaten onder andere de Braziliaanse Vereniging van Plantaardige Olie-industrie (Abiove) en de Nationale Vereniging van Graanexporteurs (Anec). Hiertoe behoren multinationals als Cargill, ADM, Bunge, het Franse Dreyfuss en de Braziliaanse Amaggi-groep (NRC). Nu grote handelaren als Cargill voor hun Westerse klanten geen soja meer uit het Amazonegebied verkopen komt er wel weer meer druk te staan op de zuidelijk gelegen Cerrado savanne-systeem waar al veel soja-akkers zijn aangelegd. Waakzaamheid blijft dus geboden dat het leefgebied van de rhea, reuzenmiereneter en de manenwolf niet volledig wordt opgeslokt door het groene goud. Lees ook (nog eens) Soja: dolkstoot voor zuid-amerikaanse natuur (Sargasso)

Reacties (14)

#1 Tuur

goed nieuws!
Althans hoop ik. Gisteren was er een programma op tv over de soja teelt in argentinie. De teelt van transgene soja (niet gevoelig voor een of ander gif) op immense schaal zorgt daar voor enorme soja plantages met een biodiversiteit van 0,0. Natuurlijk goed dat dit niet in het amazone gebied gebeurd, maar dit zal natuurlijk de druk verzwaren op andere gebieden, zoals cerrado (wat je al zei) en argentinie.

  • Volgende discussie
#2 lmgikke

Dat bestrijdingsmiddel heet RoundUp. Dat dood alles wat leeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

@Tuur dat was zeker de Keuringsdienst van Waarde?
(Soja deel 1 en deel 2)?
Goed programma, hier te bekijken:

(ps. de eindejaars uitzending is erg mooi en soms ook erg hilarisch: scrollie scrollie)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Tuur

idd @ carlos
thanks @ carlos en imgikke

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Grobbo

Het is goed nieuws, maar het roept een aantal nieuwe vragen op:

– Gaat men niet op de oude voet verder maar dan met een ander gewas?
– Gaat dit druk zetten op andere soja producenten om meer te maken en in andere delen van de wereld bos op te offeren?
– Kan zoiets ook worden bereikt op bijvoorbeeld Borneo met de palmolieplantages?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 SciInv

@2: Het dood alleen groeiende planten (mits niet-gemanipuleerd natuurlijk) en is niet of nauwelijks gevaarlijk voor dieren. Dat is een van de reden dat het zo populair is. Je kan het als amateur ook gewoon kopen bij het tuincentrum.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Tuur

ook al dood het geen dieren, als er in een gebied van vele hectaren nog maar één gewas groeit (soja) duurt het niet lang voordat alle dieren weg zijn (dood of uitgeweken).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 SciInv

Ja, dat is een probleem van monocultuur. Dat heeft niet de ecologische rijkdom van, zeg, een regenwoud. Met of zonder RoundUp.

Om maar te zeggen: de soort soja, ouderwets of GM, maakt niet uit bij dit probleem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 XZhi

@Carlos

KVW idd goed programma!

@Grobbo

tav palmolie, check de Milieuridders uitzending 20:
http://milieuridders.tv/site/aflevering20

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Carlos

@Grobbo: wat betreft palmolie heeft de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) vorig jaar november een lijst met criteria opgesteld, momenteel is de sector deze aan het hanteren en kijken maatschappelijke organisaties mee of het wel juist gedaan wordt, zie ook: WNF, MVO.

Wat betreft soja, een van de deskundigste sojadeskundige zei gisteren dat er nog niet zoveel soja in de Amazone verbouwd wordt dat de druk vooral op de Cerrado ligt. Bovendien zit de soja-expansie momenteel in een tijdelijk dipje (droogte en lagere prijzen meen ik) dus een tweejarig moratorium op de Amazone zit de sector niet zo in de weg.

@Scilnv: ja en nee… Roundup is inderdaad alleen bedoeld om planten te vernietigigen toch zijn er ook aanwijzingen dat het lymfklierkanker bij mensen veroorzaakt en schadelijk is voor amfibieën. Bovendien werkt het mee aan het creeëren van een monocultuur waarin alle andere biodiversiteit (ook te beginnen bij andere plantensoorten) wordt vernietigd. Het verhaal in de KDVW documentaire van die Argentijn die verteld dat als je vroeger over de pampa reed je autoruit binnen een kwartier vol muggen en vliegjes zat en dat je nu uren kan rijden zonder een vliegje op je voorruit of dat je een nog een roofvogel ziet vliegen vond ik daarin tekenend.

Wat is RoundUp? (VARA Vroegevogels)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 SciInv

Roundup is inderdaad allen bedoeld om planten te vernietigigen toch zijn er ook aanwijzingen dat het lymfklierkanker bij mensen veroorzaakt en schadelijk is voor amfibieën.

Die lympklierkankerclaims zijn zwak en uiterst omstreden. Anders zou het wel verboden zijn. In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt zijn de regels voor pesticiden op dat gebied heel streng en de toetsingcommissies medogenloos en volkomen onafhankelijk. De schadelijkheid voor amfibieën lijkt me sterker (voor zover ik dat even snel in PubMed kan checken), maar die berust op een hulpstof, dus moet ook makkelijk te ondervangen zijn.

Bovendien werkt het mee aan het creeëren van een monocultuur waarin alle andere biodiversiteit (ook te beginnen bij andere plantensoorten) wodt vernietigd.

Dat is sowieso het geval als je de keuze maakt voor grootschalige landbouw, GM of niet-GM.
Brazilië heeft heel veel uniek ecosysteem waarmee ze nog weinig verdienen. Dat kunnen ze omzetten in landbouwgrond waar ze op korte termijn financieel meer gewin van hebben. Maar is de vernietiging van die ecosystemen op de lange termijn niet duurder? En aan wie komt het geld van de sojateelt ten goede? Dat zijn serieuze vraagstukken en het is goed dat daar nu spijkers met koppen over worden geslagen. Het is vervelend als het luddietendeel van de milieubeweging dan weer horrorverhalen over GM-soja bij gaat halen die er hoogstens zijdelings iets mee te maken hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Pelayo

@scilvn

Luddisme is meer iets voor de weekends, vind je niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

@Scilnv, Campina is een proef met groene soja gestart samen met WNF en Natuur&Milieu. Greenpeace doet niet mee omdat het ondanks duurzaamheidscriteria nog wel GM-soja betreft.

Campina geeft zijn koeien voortaan groene soja

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Pelayo

De boer bij mij om de hoek geeft zijn koeien gewoon gras. Ook een leuk idee.

Ja. Nee. Ook mais trouwens.

  • Vorige discussie