Tante Truus in het Kwadraat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nederland mag internationaal gezien gekke Henkie lijken met zijn sociaal vangnet; in de USA betaalt alleen al de auto industrie per jaar ruim 1.5 miljard euro aan
werknemers die in de kantine TV zitten te kijken

De loonkosten in Nederland mogen aan de hoge kant zijn; in het door inproduktiviteit geteisterde Detroit kost een werknemer in de auto industrie gemiddeld $130,000/jaar. (TheBuffalowNews).

Reacties (8)

#1 caprio

Daarbovenop komt nog eens dat in de kostprijs van elke Amerikaanse auto gemiddeld $2000 pensioenkosten zitten.

Het tekent het typische misverstand dat alom buiten Amerika bestaat dat de VS een asociaal harde vorm van ultra-kapitalisme kent.

US Department of Labor
Productivity and Costs
http://www.bls.gov/lpc/home.htm

  • Volgende discussie
#2 Ruud

Dat geld dus alleen voor werknemers in dienst van

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sikbock

Oei, er vliegt hier weer een nieuwe dogmaticus rond ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

Het geen pensioen hebben is wat jij aanvullend pensioen zou moeten noemen. Een voorbeeld uit mijn eigen omgeving: mevrouw van 84 heeft geen pensioen. Omdat ze geen pensioen heeft krijgt ze Social Security ($500/mnd), Medicaid en Low Income Housing (kost $150/mnd). Ze ligt nu in het ziekenhuis (betaald door Medicaid), en moet dringend naar een bejaardenhuis ($40.000/jaar) dat echter door Medicaid betaald wordt. Ik zie het verschil met Nederland niet zo moet ik je zeggen, maar misschien weet je het beter en heb je ervaringen/kennis wellicht onderbouwd door een degelijke Hollandse opleiding die het tegendeel onderbouwen.

Over de kwaliteit van de opleidingen in de VS hoor ik doorgaans niemand klagen, het systeem is gericht op excellence en niet op volksdoctoraten. Er valt natuurlijk voor beide opvattingen wel wat te zeggen, hoewel de innovatieve kracht van de Nederlandse maatschappij voor zichzelf spreekt misschien. Ik vind het wel een mooi idee dat iedereen in de VS zo gedreven is om te studeren, al zijn veel opleidingen inderdaad meer veredelde VMBO’s. Ik vind het Nederlandse systeem wel charmant, maar vooral omdat ik Nederlander ben vrees ik, en ik geloof desondanks niet dat Nederland zich daar nu mee op de borst moet lopen kloppen tov Amerika. De gemiddelde HBO in Nederland is niet veel beter volgens mij dan de gemiddelde college in de VS.

Ook de kwestie van illegalen is nu niet iets waar je als Nederland hoog van de toren mee moet lopen blazen, het blazoen van Nederland is daar nogal beschamend mee. De aantallen in Nederland worden geschat tussen de 100.000 en 200.000, en de maatschappelijke uitsluiting is redelijk volledig. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vrees dat hoewel de discussie nog speelt in de VS, het erop lijkt dat het een veel menselijkere richting op gaat dan in Nederland, maar we moeten natuurlijk zien wie het laatst glimlacht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 ALO

Ik moet bij dit verhaal denken aan Henry Ford, die zijn arbeiders zo veel loon betaalde dat zij ook zijn product konden kopen. Als het maar zwart was, de auto dan. Een economisch systeem draait beter bij een zekere spreiding van inkomen. Hoe meer consumenten, hoe efiicienter er geproduceerd kan worden, hoe goedkoper het product. De symbiose tussen kapitalisme en socialisme uit een recente draad, zeg maar.

In de VS bestaat ook een redelijk sociaal systeem. Het heet alleen anders en is anders georganiseerd. Het pensioenstelsel in Nederland is redelijk uniek. Wij sparen zelf voor ons pensioen, als aanvulling op de AOW. Dat laatste is voor het grootste deel een omslagstelsel, 10% (20?) wordt uit de belastingen betaald. Ouderen betalen via de inkomstenbelasting een klein deel mee aan hun eigen AOW. De gevolgen van de vergrijzing zullen bij ons veel minder aangrijpend zijn dan in de VS en andere landen van Europa.

Vakbonden in de VS zijn pure belangenbehartigers en ongelofelijk machtig. Ik ben bij bedrijven op bezoek geweest waar de vertegenwoodiger van de vakbond een eigen kantoor had en ook het hoogste salaris genoot. Daar zitten werknemers achter hun PC vol met stikkers van de union. De sterke vakbonden zorgen er voor dat automatisering buitengewoon moeizaam verloopt. In Nederland zijn de bonden een belangrijke speler in het poldermodel, dat al lang bestond voordat het woord werd uitgevonden. In de VS zijn geen polders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 caprio

@ALO: was dat niet op afbetaling, die Tfordjes? Lijkt me meer het begin van de kredietcultuur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 ALO

Ik weet het niet, het zou kunnen. Maar het feit op zich was uniek. Tot voor die tijd waren alleen de arbeiders uit de jeneverstokerij die hun eigen product consumeerden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie