Aan grootheidswaanzin onder de Turkmeense presidenten is geen gebrek: de vorige president liet een reusachtig gouden standbeeld van zichzelf neerzetten dat met de zon meedraait, de huidige president Berdymukhamedov gaat met een kunstmatig meer de woestijn in bloei zetten (BBC). Britse en belgische bedrijven bouwen mee aan een vijfsterren-hotel dat langs het nieuwe meer moet verrijzen (MondiaalMagazine). Het ‘Gouden Eeuw project’ van president Berdymukhamedov krijgt echter veel kritiek: het zou verwoestijning en vervuiling juist in de hand werken en op den duur zelfs tot een oorlog met buurland Oezbekistan kunnen leiden (Treehugger). Een beetje eco-genuanceerd Hollands watermagement zou wellicht helpen?
Het water (circa 132 miljard m³) voor het nieuwe Altyn Asyr meer (1916 km²) komt uit de katoenvelden van Turkmenistan en is sterk vervuild met pesticiden. Omdat het water wordt getransporteerd via kilometerslange irrigatiekanalen zal het voor een groot deel verdampt zijn voordat het het meer bereikt. De Turkmeense overheid denkt het meer binnen 13 jaar gevuld te hebben. Experts verwachten echter dat het grotendeels zal verdampen danwel wegzakken in de woestijnbodem: een sterk vervuilde stoflaag achterlatend. Ongetwijfeld zal de Turkmeense overheid dan overgaan op Plan B: water uit de Amu rivier omleiden naar het meer. De Amu rivier voedt de katoenvelden Oezbekistan en uiteindelijk het Aral meer (kaartje). Dit meer is inmiddels al grotendeels droog gevallen door diezelfde katoenindustrie in de omringende landen. Het moeizame herstel van de laatste jaren (door verstandiger watergebruik) zal door de Turkmeense actie volledig teniet gedaan worden. De Oezbeken zouden dan wel wel eens gewapend bij de buren hun water kunnen gaan halen…
Reacties (11)
De Oezbeken kunnen natuurlijk ook gewoon stroomopwaarts het water al aftakken, zodat het Turkmenistan nooit bereikt.
Gegeven dat daar ook de landsgrens loopt kon het wel eens erg onherbergzaam zijn daar waar dat kan.
@2: Landsgrenzen zijn erg onherbergzaam?
Kewestie van een een-tweetje met Afghanistan. Grote dam bouwen, Afghanistan krijgt de stroom, Oezbekistan het water. Simpel tog?
NB. Niet dat ik het als een serieuze optie beschouw, net zo min als oorlog.
Niet altijd, maar ik verwacht hier een dikke bergrug ofzo (ik zou het ook kunnen gaan nakijken, maar ik kijk wel uit…).
@4: Hint, de grens is een rivier (namelijk de Amu Daria, waar het om gaat), denk je dat die over een bergrug loopt?
Nee ik denk dat, hint, rivieren in bergen ontspringen en dat, hint, m’n atlas lijkt te bevestigen dat je om vanaf die plek in de rest van Oezbekistan te komen toch echt door de meest westelijke uitloper van die enorme klomp bergen daar in Centraal-Azië zal moeten. Dat bovendien, hint, water enige bedenkingen heeft bij naar boven stromen en dat er dus, hint, nogal wat haken en ogen aan die grap van je zitten — al ware het maar, hint, financiële.
@6: Kan je nog altijd ter plekke een stuwmeer maken. Lukt echt wel. De Oezbeken tillen zelf uiteindelijk ook niet zo heel zwaar aan milieu-aspecten (dat Aralmeer is echt niet alleen door Turkmenistan uitgedroogd).
Ik kan mezelf expert noch heel erg geïnteresseerd noemen. Je plan zorgde alleen even voor wat kort gestaar naar een kaartje.
“Men doet maar. Het zijn toch allemaal zakkenvullers.”
@8: Staren naar kaartjes is goed! Doe ik ook wel vaker. Toch fijn te weten dat ik een niet-geïnteresseerd iemand daar toch toe heb weten te bewegen, ondanks de weigering in #4 nog wel! :-)
“Simpel tog” ! maakte je zowaar een grapje, ben je in vakantiestemming? :)
De wur is momenteel goed voor echo-oefeningen.
Staren naar kaarten is ook een van mijn dingen, goed voor de geest.