In, spin, de lockdown in

Dossier:

COLUMN - Had het Red Team het toch weer bij het rechte eind: halve maatregelen leiden tot hinkelbeleid. In, spin, de lockdown in, uit, spuit, de lockdown uit. Beter had het kabinet krachtig kunnen ingrijpen toen het eind september radicaal misging. Nu hebben we een softe lockdown van tweeëneenhalve maand achter de rug, en moeten we er alsnog keihard aan geloven.

De schade – zowel economisch als psychologisch – is daardoor nu groter dan zij anders was geweest. Het zorgpersoneel is ziek en volkomen overspannen, veel ondernemers zijn wanhopig, de horeca staat op omvallen, jongeren vliegen tegen de muur op, muzikanten en kleinkunstenaars zijn radeloos.

Maar vooral: er is weer geen plan. Een lockdown is slechts een noodstop. Maar tenzij je de rustpauze die je zo hoopt te verkrijgen benut om ander beleid in te zetten, koers je daarna gewoon op de volgende lockdown af. In, spin, de bocht weer in.

Na de eerste lockdown, in juli, hadden we het TTI-beleid op orde moeten hebben: testtrace (contactonderzoek) en isolate (quarantaine). Maar grootschalig testen hebben we, alle overheidsbeloften ten spijt, pas vier maanden later, in oktober, geregeld. Fatsoenlijk contactonderzoek is nog altijd ver te zoeken: deels omdat de aantallen besmettingen daarvoor te hoog zijn, deels omdat de GGD’s er niet tegen zijn opgewassen (en nu alleen maar meer taken krijgen toebedeeld). Van maatregelen voor quarantaine is al helemaal geen sprake: niemand die reizigers controleert die via Schiphol binnenkomen, niemand die nagaat of besmette mensen inderdaad thuisblijven, en er zijn geen maatregelen die zulk noodzakelijk thuisblijven faciliteren.

Wil de komende lockdown meer doen dan de besmettingscijfers tijdelijk naar beneden halen, dan moet de overheid deze vijf weken gebruiken om een degelijk plan te trekken.

Er moet een solide TTI-beleid komen: test, trace, isolate. Zorg dat mensen zich dichtbij huis kunnen laten testen. Zorg dat testen snel en vaak kan, en dat uitslagen maximaal een dag later beschikbaar zijn: alleen dan heeft het traceren (en waarschuwen) van contacten nut. Zorg dat mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is, zonder repercussies thuis kunnen blijven: geef hen tijdens hun quarantaine betaald verlof, op basis van een rijksuitkering (zodat de lasten ervan niet op de werkgever rusten, en die hen niet kan pressen om door te werken). Zorg dat deze rijksvergoeding ook mensen geldt die in de gig-economy werken.

En nee, weten dat er nu vaccins voorhanden zijn, is geen ‘beleid’. Voorlopig zijn er te weinig doses voorhanden om iedereen in te enten. Voordat voldoende mensen zijn gevaccineerd om groepsimmuniteit te bereiken, zijn we een jaar verder. Derhalve zullen we het komende jaar nog steeds opflakkerende virushaarden hebben, die allemaal, stuk voor stuk, uitgestampt moeten worden. Plus: niemand weet nog hoe lang de nieuwe vaccins effect hebben. Met pech beschermen ze ons maar een jaar.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (5)

#1 Joop

Als niet als, als niet als. Prima. Leuk. Het interesseert mij alleen als ik er zelf mee te maken krijg. Verplicht mondkapje in de winkel, de avond daarvoor even snel naar Hema. In het bedrijf waar ik werk, gelukkig negatief bij een collega van de week. Dat soort dingen.

  • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

De thuisexpert weet het wel weer even beter dan een heel team aan experts, net als al die flierefluiters bij Rutte voor het raam. Gooi het land maar en paar maanden dicht en dan is alles opgelost, maar zo simpel werkt het natuurlijk niet. Een lockdown is een hele zware ingreep zowel voor de economie als de zorg, de scholing en het hele sociale leven, dat kan je niet langer doen dan strikt noodzakelijk.

Testen is leuk maar dat zij dagkoersen, zodra iemand de testkliniek kan hij meteen weer besmet worden. Dat geeft net zo’n vals gevoel van veiligheid als de mondkapjes en zal net zo averechts werken.
Door de mondkapjes plicht zijn alle remmen los gegaan en heeft men de bevolking het idee gegeven dat het veilig is om massaal te gaan funshoppen, als dat er met testen nog een keer bovenop komt is het einde zoek. Facebook zeurkousen als mevrouw Spaink zijn daarom mede de oorzaak dat we nu weer in een lockdown gaan.

Verder is Corona een longvirus wat in golfbewegingen komt, de griep breekt ook niet uit in september dus dan krijg je ook nog niet de griepprik. Alle landen om ons heen gaan door diezelfde cyclus en die 2e golf was ook al aan het begin van het jaar voorspeld. Kijk ook naar Duitsland daar gaat het exact hetzelfde.

Het beleid is om de IC’s te ontlasten, dit zal nodig zijn tot de Pfizer’s ons het vaccin komen brengen en alle neuzen in Brussel dezelfde richting opstaan. Als de eersten gevaccineerd gaan worden gaat het snel beter, als de keten namelijk vaker verbroken wordt gaat de verspreiding exponentieel achteruit. Alleen gaat dat bij ons wat langer duren omdat we besloten hebben eerst de ouwetjes te doen, effectiever zou zijn jongeren en mensen met contactberoepen eerst te doen, maar goed dat is een politieke keuze.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Spam

Testen, tracen, vaccineren, mondkapjes, winkelsluitingen, … Het helpt allemaal een beetje en alle beetjes helpen. Ik laat de deskundigen en de beroepsbeleidsmakers maar bepalen welke beetjes het effectiefst helpen. Niemand weet het precies, maar zij hebben er in ieder geval hun beroep van gemaakt en zijn er de hele dag mee bezig.

Er zijn ongetwijfeld beleidsmaatregelen mogelijk die effectiever zijn en/of met minder economische, sociale en psychologische schade gepaard gaan. Het is alleen verdomde moeilijk om te bepalen wat precies de beste aanpak is. We weten niet genoeg van het virus en we weten al helemaal niet hoe de maatschappij reageert op en zich aanpast aan ingestelde maatregelen. Alles heeft invloed op alles en het blijft trial en error.

Te veel mensen denken dat zij precies weten wat er anders moet en wat het positieve effect van hun eigen imaginaire beleid zou zijn. Verrassend vaak komt dat neer op een beleid dat nu net henzelf van hun grootste angsten of ongemakken verlost.

Ongeacht van wat ik vind van het beleid en de maatregelen van de regering, lijkt het me het verstandigste om me in ieder geval aan de regels te houden en verder zoveel mogelijk onnodig kontakt met anderen te beperken. Wat onnodig is, is uiteraard voor iedereen anders en verschilt ook van dag tot dag en van uur tot uur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Cerridwen

Beter had het kabinet krachtig kunnen ingrijpen toen het eind september radicaal misging. Nu hebben we een softe lockdown van tweeëneenhalve maand achter de rug, en moeten we er alsnog keihard aan geloven.

Ik vind ook dat het kabinet eerder had moeten ingrijpen in het najaar, en dat er veel te verbeteren valt aan het TTI beleid in Nederland.

Het is alleen een denkfout dat we daarmee strengere maatregelen in de winter hadden kunnen voorkomen. Kijk maar naar de landen die het beleid beter op orde hadden dan Nederland, zoals Denemarken en Duitsland. In beide landen is dit betere beleid niet in staat gebleken het virus in de winter in toom te houden, en zijn dus toch strengere maatregelen nodig.

Wel had eerder ingrijpen veel besmettingen, ziekenhuisopnamen en overlijdens kunnen voorkomen, maar het effect op de maatregelen en de economische schade is minder groot dan hier gesuggereerd wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joop

@2.

Veel herhalingen Le R, en sommige dingen zijn allang weerlegd. Hoe noemen ze zulk gedrag ook alweer?

  • Vorige discussie