SG-café dinsdag 17-09-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 17-09-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (6)

#1 Wim

Naast alle onzinnige koopkrachtplaatjes die vandaag weer de revue passeren is dit wel een mooi overzicht over de echte vooruitgang gedurende een lange periode. Verhaal is voor de VS. Voor Europa/ Nederland zal het denk ik redelijk vergelijkbaar zijn.

https://wtfhappenedin1971.com/

#2 majava

Die Gouden Eeuw toch. Ik snap nu beter dat Thierry en z’n boreale forum dat ook zo’n hands-off onderwerp vinden. Het was een gouden eeuw voor de elite en monopolisten.

https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/30371/lessen-gouden-eeuw-was-een-tijd-van-stagnatie.html

#3 Hans Verbeek

De olieprijs is al weer aan het dalen.
Een vat Brent kost nu ruim $65; dat is vergelijkbaar met de prijs van afgelopen juli. Dit na berichten dat de produktiebeperking in Saoedi-Arabië veel minder dan 5 miljoen vaten per dag zal bedragen.
Ik ben benieuwd wat het volgende incident in het Midden-Oosten wordt dat e olieprijs omhoog stuwt. Ik kan me niet voorstellen dat het nu weer kalm en rustig zal blijven.

#4 Frank789

@2: Dat de Verlichting toen voet aan de grond kreeg wil die ezel/baudet niet weten:

“Maar ook in die Hoge Verlichting speelde het zeventiende-eeuwse Nederland een rol. De Republiek was in vele opzichten een voorbeeld van een verlichte staat. Sir William Temple, die rond 1670 als Britse diplomaat in Holland woonde, schreef een boek dat Observations upon the United Provinces of the Netherlands heette. Hierin beschreef hij – de titel zegt het eigenlijk al – de Republiek en prees verschillende aspecten van het bestuur, de bevolking en de cultuur van dit land. De Nederlandse bevolking had het regime van een oud vorstenhuis afgeworpen, en een oligarchie opgezet waarin alles goed geregeld was. Er was een voor die tijd hoge mate van religieuze tolerantie, een vrij handelssysteem, en goede sociale instellingen waar bijvoorbeeld bejaarden werden verzorgd. Maar het was in Temple’s ogen vooral een plaats waar weinig waarde werd gehecht aan uiterlijk vertoon en alles goed werd overdacht.”

http://www.historien.nl/de-verlichting-in-nederland/

#5 beugwant

@4: Dan moeten Maarten en Oopjen (geschilderd in 1634) aan de blik van Temple zijn ontkomen.

#6 Folkward

@1
Kijk! Een gouden hamer! Daar komt nog bij dat bij veel lijntjes er pas na 1980 een divergentie plaatsvindt. Sommige suggesties slaan echt nergens op: bij de inkomensongelijkheid heeft het Bretton-Woods systeem al effect voordat het ingevoerd wordt (waarbij het plaatje ook nog eens is gejat van Piketty, die veel logischere oorzaken aanwijst). Zo’n beetje van alles wijst erop dat er politieke en economische keuzes zijn gemaakt, waardoor die lijntjes dat gedrag vertonen, en dat dus niet alles causaal te herleiden is naar die ene beslissing: het afschaffen van de goudstandaard. Hoogstens is dat afschaffen van de goudstandaard slechts één van die keuzes. IMO hebben slechts 3 van de weergegeven grootheden directe invloed gehad van het afschaffen van de goudstandaard: de inflatie (CPI), begrotingstekort & daarbijbehorende schuld, en landen met bankcrises. Voor de rest heeft het meer met andere politieke, economische en culturele keuzes te maken: het verlagen van het tarief van de hoogste belastingschijf (inkomensbelasting), terwijl overall de inkomensbelasting stijgt, verlaging van de vpb, privatisering (van bijv. gevangenissen), zwartmaken van vakbonden (in de VS), hogere btw.

Nixon schafte de goudstandaard af, zodat hij geld kon bijdrukken om aan extra geld te komen voor de Vietnamoorlog. De loskoppeling betekende dat daarna inflatie kon toenemen, doordat de geldvoorraad toenam, zonder dat daar een toename van de economische waarde tegenover stond. Zo was het makkelijk om (reeds bestaande) schulden te laten verdampen door inflatie. Maar als je eenmaal bezig bent, moet je ook bezig blijven. Zodoende dat die drie grootheden die ik noemde wél samenhangen met het afschaffen van de goudvoorraad. Beloning voor toegenomen productiviteit heeft daarentegen niks te maken met of de dollar voor goud inwisselbaar was. Vandaar dat het achterblijven van real wages ook niks te maken heeft met Bretton Woods.

Ik zou zeggen, ga Piketty lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*