Zo meldt nu.nl op basis van dit rapport.
47% of girls aged 11–21 say the way they look holds them back.
From as young as seven, girls say the feel embarrassed and ashamed of how they look. Fear of their bodies being criticised holds them back from doing everyday things they’d like to do.
Dat is uiteraard nog niet alles:
70% of girls aged 11–21 say sexism is so widespread it affects most areas of their lives.
All around them, girls see and experience sexism and gender stereotypes. Yet at the same time, half of girls say they challenge sexism when they see it.
Ook leuk:
69% of girls aged 7–21 feel like they are not good enough.
The trend in girls’ happiness is going the wrong way and gets worse as they get older. Yet many girls say they are proud of the things they’ve done and feel powerful and confident in themselves.
Je moet je dan toch eens afvragen, denk ik, hoe het komt dat we met zijn allen een samenleving hebben gebouwd waarin zo veel meisjes en jonge vrouwen ongelukkig, ontevreden en onzeker zijn.
En ja, jongens kunnen natuurlijk ook last hebben van body shaming en seksisme, maar ik geloof er geen zak van dat 70% van de jongens last hebben van gender stereotypes of dat 69% van de jongens het gevoel heeft dat ze niet goed genoeg zijn.
Al was het maar omdat vrouwen onder de duim houden middels ideologie en sociale druk een aloude en gerespecteerde traditie is. Andersom kun je dat niet bepaald zeggen.
Reacties (15)
Maar welk percentage is ook daadwerkelijk te dik? Dat staat er dan weer niet bij.
@1: En dan nog, dat hoeven niet dezelfde 40% van de meisjes te zijn. Maar als moeders hun bezorgdheid in fora gaan posten omdat hun dochter van 7 vindt dat ze te weinig thigh gap heeft, is dan wel een indicatie dat we als samenleving de verkeerde kant op gaan.
Aan zelfbewuste zelfverzekerde mensen kun je niet veel verkopen, aan bange des te meer, dus kun je daar als fabrikant maar beter vroeg mee beginnen. Wat dan wel interessant is, is waarom meisjes en vrouwen een makkelijker doelwit (lijken te) zijn.
@1 niet makkelijk te bepalen.
Tenzij je het de m/v’s zelf vraagt in een onderzoek/enquete/plaatjesvragenlijst.
Engelse dames zijn over het algemeen al niet de knapste vrouwen.
@3: Daar is gewoon onderzoek naar gedaan. In 2013 had onder de 11-15 jarige meisjes in het VK 36,6% overgewicht (inclusief obesitas, bij de jongens is het overigens nog iets meer). Blijkbaar schatten ze het gemiddeld gezien dus vrij goed in. Beetje jammer dat dat “vindt zich te dik” blijkbaar het nieuws is in plaats van “is te dik”, aangezien dat laatste toch echt een groter probleem is.
Onder volwassenen is het trouwens nog erger, daar is gewoon 60% van de vrouwen en 2/3e van de mannen te dik in het VK.
Dat percentage zou best wel eens kunnen kloppen, Engelsen eten doorgaans ook erg vet en calorierijk en als ik in Engeland over straat loop valt mij altijd op hoeveel dikke mensen daar zijn. Dat meisjes zich meer druk maken over hun eigen uiterlijk en voorkomen dan jongens is wereldwijd en daardoor waarschijnlijk meer genetisch dan cultureel bepaald.
@5:
Dus als je Britse kinderen vraagt of ze te dik zijn, gaan ze hun eigen BMI vergelijken met het BMI van de zwaarste 15% Britten in 1990? (Want dat is wat die studie doet waar je aan refereert.)
Dat lijkt me nogal sterk. Ze zullen veel eerder zichzelf vergelijken met de verwachtingen die de rest van de maatschappij van ze heeft.
En wat dat betreft, hebben meisjes het doorgaans al vanaf zeer jonge leeftijd moeilijker dan jongens:
En dat staat natuurlijk nog los van al die andere zaken die in het rapport worden genoemd, zoals schaamte over het eigen uiterlijk, seksisme dat ze ervaren, etc.
Om in de trant van het artikel te blijven; het blijkt dus dat feminisme meisjes en vrouwen helemaal niet gelukkig maakt.
Als alle vrouwen een burka gaan dragen en uitgehuwelijkt worden hoeven ze zich over uiterlijk veel minder zorgen te maken.
De onzekerheid van vrouwen is dan ook een miljardenindustrie. Ik weet niet hoe dat zo is gekomen (worden meisjes onzeker gemaakt door dit soort boodschappen, of spelen bedrijven handig in op een bestaand verschijnsel), maar het zal niet meevallen om daar verandering in te brengen.
Mannen worden doorgaans heel anders benaderd, zoals je ziet in de laatste seconden van het filmpje.
@8: nee, hallo? feminisme is een protestbeweging. De leden zijn vaker dan gemiddeld niet gelukkig met de situatie.
De link tussen burka, uithuwelijken & uiterlijk gaat van heule grote stappen -> zeer snel thuis. Ik wou dan wel een halteplaats ‘geluk’ opnemen en een iets bredere afweging, toch?
@10:
#8 dacht zijn kans schoon te zien in één reactie een sneer uit delen aan zowel feministen als moslims.
Dan krijg je dus dat soort incoherente wartaal.
@7: Hoe enorm dik is die plaat voor je kop? Ik hoop dat ze hun BMI met 25 gaan vergelijken. In 2009 zat 40% van de meisjes tussen de 16 en 24 daar boven en gegeven de studie die ik in #5 link is dat inmiddels dus waarschijnlijk meer. Oftewel, meisjes vinden zich nog in te kleine aantallen te dik. Overgewicht is een pandemie en iedereen, zelfs de meest gevoelige groep, beseft het nog te weinig (zo bewijst ook het onderzoek dat jij aanhaalt). Dus verander die kop nou maar: Meer dan 40% van de meisjes in GB is te dik.
Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar de cijfers van jongens. Die zullen zich wel niet sexistisch benadeeld voelen, maar misschien hebben ze wel de zelfde issues met bijv. dik zijn of zich niet goed genoeg voelen en heeft het allemaal een andere verklaring.
En ook wel benieuwd naar de cijfers van hoeveel van die meisjes ook daadwerkelijk te dik is, dat is namelijk het verschil tussen een gezond en een ongezond zelfbeeld.
Typische binaire post van Jeroen. In plaats van dat je een discussie open houdt gooi je er op het einde een gigantisch frame tegenaan waarin je vrouwen als zielig slachtoffer neerzet tegenover mannen die ff niet zo moeten zeiken.
Oneerlijk en absoluut niet overeenstemmend met wat er in het bericht uiteen gezet wordt.
Meisjes zijn over het algemeen meer uiterlijk gericht, die zijn dus kwetsbaar voor onzekerheid op dat vlak.
Jongens kunnen ook heel erg onzeker zijn, maar dan op andere vlakken. Jongens/mannen plegen ook veel meer zelfmoorden dan meisjes/vrouwen.