Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
katholieken (groen) en protestanten (oranje)

katholieken (groen) en protestanten (oranje)

COLUMN - Tijdens mijn studententijd – eer Deetman minister van onderwijs was – vertrok mijn docent Oud Egyptisch naar Zwitserland omdat hij daar een betere baan kon vinden. De faculteit theologie waar hij werkte, begon ook toen al te bezuinigen en vond een vak dat toekomstige theologen iets bijbracht over de wereld waarin de bijbel was ontstaan van minder belang dan andere vakken. Na een paar jaar kwam hij terug naar Nederland voor familiebezoek en sprak onze club studenten Oud Egyptisch weer eens met hem af. We vroegen hem hoe dat nou was, zo’n referendumdemocratie. ‘O,’ sprak hij niet zonder ironie, ‘geweldig: er verandert nooit meer wat.’

remain (blauw) en exit (rood)

remain (blauw) en exit (rood)

Destijds was een referendumdemocratie nog iets uitheems en de Zwitsers een soort aapjes waar we naar konden kijken om te zien wat 400 jaar democratie aldaar ons gebracht had. De koekkoeksklok dus. Nu blijken ook de Britten toegetreden te zijn tot de hogere primaten. En we kijken er geamuseerd naar, maar niet zozeer omdat ze iets doms met een referendum gedaan hebben. De Nederlanders deden dat immers óók, maar die brachten zichzelf tenminste geen schade toe. Zo ken ik Nederlanders weer. Bij de Britten daarentegen kun je met gemak spreken van een ronduit suicidale actie. De Schettino’s hebben het schip – zo begrijp ik althans – inmiddels alweer verlaten.

flag_yellow_low

Het aureool van Moeder Gods

 

 

 

 

 

 

Dat Brexit levert toch wel stof tot nadenken op. Ik zou hier kunnen zeggen dat voor dit débacle helemaal geen al Qaeda nodig is geweest. Ik zou kunnen gaan lamenteren over de opkomt van nationalisme, populisme en het – toch ook weer niet zo – verbazende succes dat bullies in de politiek kunnen hebben. Ik zou kunnen wijzen op het grappige verband tussen het aantal katholieken en protestanten in Noord-Ierland, en de stembusuitslag aldaar en dan een grap kunnen maken over de oude complotheorie dat de – toen nog – EEG een katholieke samenzwering was, wat wel bleek uit de overduidelijke Maria-thematiek van de Europese vlag. Maar dat doe ik even niet.

Ik bedacht van de week dat er ook een hoopvol punt zat aan alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Ooit had Europa geen EU en geen NAVO. Toen kwamen dit soort perikelen ook voor, maar in plaats van keurig democratische referenda en politieke kuiperijen te organiseren, gebeurde er in die dagen heel wat anders. Europa was vol van oorlogsretoriek, aangewakkerd door en mensen aanwakkerend die vonden dat het weer eens tijd werd voor een flinke oorlog. Dat zou de vastgelopen boel namelijk eens goed opschudden, wat meer opleveren dan de koekkoeksklok.

Welbeschouwd is een Brexit dan een extreem beschaafde oplossing in vergelijking met de genocidale orgieën waar Europa zich de afgelopen eeuwen meermaals en met groot enthousiasme in heeft gestort.

Reacties (11)

#1 Lutine

Chapeau. Dat is een mooi inzicht. Referenda en politieke kuiperijen als substituut voor oorlog. Zijn de Europese vergaderzalen een substituut voor de vroegere slagvelden. Dan zijn de referenda (en politici als Johnson en Farage) een substituut voor Jan met de pet die in een oorlog ook wel eens de gehate vijand een loer wil draaien.

De wat minder nadenkende mens heeft nu eenmaal voor zijn functioneren een vijand nodig. Zo bezien is populisme onderdeel van het beschavingsproces van de egoïstische mens.

Er vallen (bijna) geen doden. En dankzij de moderne media kunnen we virtueel commentaar geven.

Uiteindelijk zit GB toch zelf met de brokken. Dan deden we het in NL heel wat beter met dat nepreferendum!

  • Volgende discussie
#2 Wobbbe

Koekoeksklokken komen oorspronkelijk uit het Zwarte Woud, net als de fröliche holzhacker buben bijvoorbeeld. En als die gewoon klokken waren blijven maken zou er toch een wereldoorlog minder gepasseerd zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

ik ben ooit lid gemaakt van de Zwitserse marine. Voor die ene gulden zouden kanonnen worden gekocht om gaten in de kaas te schieten. Het is derhalve erg wijs om conflicten met Zwitserland te mijden, want wie vanaf een boot op een meer een kaas in een almhut kan raken, kan erg goed schieten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 ed

MODEDIT: offtopic anekdote

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 ed

MODEDIT: Laat termen als “haubtbahnstormbahnfuhrer verhofstadt” voortaan maar achterwege.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Johan Rotteveel

Haubtbahnstormbahnfuhrer? Interessante contaminazi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Cycloop

@2 Het komt allemaal door Orson Welles (het is zijn tekst, niet die van Graham Greene) :
https://www.youtube.com/watch?v=nyuJQ_UO7OE

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

En toch klopt er iets niet in Noord-Ierland. Bij hoog en laag wordt er beweerd dat de protestanten er in de meerderheid zijn. Als protestanten dan voor een Brexit stemmen en katholieken ertegen, hoe kan er dan toch een duidelijke meerderheid tegen zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 KJH

Ik heb niet kunnen lezen wat er hierboven in de reacties allemaal weg-gemodereerd is, maar zo erg kan het niet geweest zijn. Zeker als je het spiegelt aan het enigszins nietszeggende en meanderende stukje dat eraan voorafging. Wie goed doet, …

Dat gezegd wezende, heb je wel eens de weg van Basel naar Zurich gereden? De Zwitsers hebben de grootste horloge-industrie ter wereld, ingenieurs-bedrijven zoals ABB, een grote chunk van de geldhandel, en ze produceren kaas, wijn en chocola. Ze hebben een BNP dat niet ver onder dat van ons ligt. Met een populatie van 8 miljoen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 beugwant

@8: Verdeling en weging van de kiesdistricten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: Bij het referendum was er geen weging van kiesdistricten. Elke stem is één stem in de optelsom. Die optelsom leverde 56% tegen een Brexit op in Noord-Ierland.

  • Vorige discussie