Böhmermann mag vervolgd worden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Angela Merkel geeft toestemming voor vervolging van de komiek wegens belediging van een bevriend staatshoofd en kondigt tegelijkertijd aan het betreffende wetsartikel af te gaan schaffen.

Open artikel

0

Reacties (15)

#1 frankw

Alle waardering die ik voor haar had vanwege “Wir Schaffen Dass” in een keer in de prullenbak. Wat een droevige dag. Alfa-apen uit bevriende “democratieen” die onze vrijheid van meningsuiting bepalen. Laat haar het artikel per direct afschaffen zou ik zo zeggen…..

#2 Bismarck

@1: Staatsrechtelijk de juiste beslissing. De regering dient niet op de stoel van de rechter te gaan zitten. Overigens wil Merkel het artikel inderdaad zsm afschaffen: Die Bundeskanzlerin kündigte zugleich an, dass die Koalition noch in dieser Wahlperiode ein Gesetz zur Abschaffung des §103 StGB verabschieden werde

#3 Christian Jongeneel

@2 Eens. Geen fijne maar wel correcte beslissing van Merkel.

#4 JANC

Erdogan heeft als privépersoon al een rechtszaak aangespannen. Waarom zou de Duitse staat in naam van Erdogan/de Turkse staat een rechtszaak openen voor hetzelfde “vergrijp”? Waarom moest Merkel daar zo lang mee wachten en had ze niet direct kunnen zeggen dat de officier van justitie moet checken of dit een zaak voor rechtsvervolging is? Waarom heeft ze openlijk al gezegd dat ze het “belediging aan het adres van Erdogan” vond, waarmee ze in feite al een postie innam? Merkel heeft zich in Duitsland de woede van veel burgers (wat heeft Erdogan te zeggen over de vrijheid van meningsuiting in Duitsland, de persvrijheid en de vrijheid van kunst, zo is de mening – als ik een rondje N-TV, RTL, ARD doe) en die van de pers zelf op de hals gehaald.

#5 beugwant

Ik zie het er nog van komen dat een Erdowie, Erdowo, Erdogan-Tshirt de grote zomerhit in Duitsland e.o. gaat worden.
Daarbij: Een beetje staatshoofd moet wat kunnen hebben. Je wilt toch geen watje als leidsman?

En wat gedaan als Europa echt niet meer de kop in het zand kan steken voor de misstanden in de Turkse vluchtelingenkampen? Want dat is een kwestie van tijd.

#6 Henk van S tot S

@4:

Merkel heeft zich in Duitsland de woede van veel burgers (wat heeft Erdogan te zeggen over de vrijheid van meningsuiting in Duitsland, de persvrijheid en de vrijheid van kunst, zo is de mening – als ik een rondje N-TV, RTL, ARD doe) en die van de pers zelf op de hals gehaald.

Dat die burgers niet met de wet op de hoogte zijn, is tot daaraantoe, maar de tv en schrijvende pers zouden beter moeten weten.
Zie #2

#7 Nietingelogd
#8 frankw

Ik vind juist dat Merkel zich openlijk gemengd in het debat zoals @4 aangaf en is voor mij daarmee door de bodem gezakt, ook al is het juridisch allemaal juist. Het is een knieval voor een uiterst onaangenaam persoon die niets opheeft met vrijheid (Erdogan doet in vrijwel niets onder voor Putin, mind you).

Het mooie is wel dat een eventueel proces ons heel erg lang elke dag zal herinneren aan het onaangenaam sujet Erdogan en onze dubbelhartige houding daarin. Dit gaat Merkel politiek niet overleven.

#9 gbh

@8: Als Merkel had gedaan wat jij van haar verlangt is er een grote kans dat de vluchtelingenstroom door Erdogan weer in gang wordt gezet, had ze dat dan wel politiek overleefd?

#11 gbh

@10: We leven in een knettergekke tijd, met in meerdere landen knettergekke regeringsleiders, knettergekke populistische onderbuik partijen en dan draait het bij de mensen die er nog wat van proberen te maken niet om de schoonheidsprijs en om hoe het eigenlijk allemaal moet maar om het voorkomen dat de volgende snelkookpan ontploft.

The Idiots Are Taking Over.

#12 JANC

@9: Ze had Erdogan gewoon direct moeten zeggen dat ze geen mening heeft over de video en dat juridisch het moet worden uitgezocht door justitie, zoals het in een land met een functionerende rechtszaak betaamd.

Sterker nog, gezien de situatie in Turkije, waar de pers in de gevangenis kan komen als het wat schrijft wat de Erdogan-kliek niet uitkomt, had Merkel juist op dit punt sneller moeten reageren en vooral haar mening voor zich moeten houden (want kwalitatief is het een broddelwerkje van Böhmermann) zodat ze de persvrijheid in beide landen versterkte in plaats van de persvrijheid in beide landen te verzwakken! Ook in Turkije wordt door de weinige vrije pers dit nieuws met verbazing tot zich genomen!

#13 gbh

@12: Er zijn nu nog 2 wetsartikelen en ik weet niet over welke jij het hebt:

Paragraaf 103 uit het Duitse wetboek van strafrecht schrijft voor dat de regering een vervolgingsverzoek van een beledigd buitenlandse staatshoofd moet ondersteunen alvorens justitie in actie mag komen. Het is een onmogelijk wetsartikel, omdat als Merkel geen toestemming geeft voor een strafonderzoek, ze daarmee een bevriend staatshoofd schoffeert.

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2099433-kon-merkel-niet-anders.html

Merkel mag gewoon een mening hebben, dat wordt ook van haar als regeringsleider verwacht.

#14 sum

Erdogan handelt binnen de Duitse wet. Dat mag hij. Dezelfde wet is er ook in Nederland. Die debiele marge-toneel loper hansje teeuwen mag ook vervolgd worden wat mij betreft. Het mag volgens de wet.

#15 Le Redoutable

“Alle waardering die ik voor haar had vanwege “Wir Schaffen Dass” in een keer in de prullenbak. Wat een droevige dag.” Een beetje tegenstrijdig, feitelijk is Merkel het “Wir Schaffen dass” hier natuurlijk gewoon in de praktijk aan het brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*