“Nothing Is More Important In The Face Of A War Than Cutting Taxes” was een van de one-liners van Tom Delay, ex-Witte Huis man sinds eind vorig jaar. Vanuit het perspectief van het Amerikaanse leger gezien is het maar al te logisch dat hij eruit geknikkerd is. Waarom? Het Amerikaanse leger is een heel stappenplan aan het ontwikkelen voor fossiel schaarse oorlogvoering, met jawel, belastingen op energiegebied. Je mond zakt open van verbazing als je het internet afstruint om eens uit te vinden wat het Amerikaanse leger allemaal uitspookt op het gebied van energie. Dit naar aanleiding van de post over het oliebeleid van Bush. Het Amerikaanse leger heeft zo ongeveer de grootste ambities op het gebied van energie ter wereld, en voert deze ook nog eens uit! En dan hebben we het niet alleen over kernenergie of schone kolen, dat zijn namelijk maar minor issues. Wat het leger voornamelijk moet doen is veel geld stoppen in energiebesparing, wind-energie en zonne-energie.
De brede missie is te vinden op de website van het army energy program van het pentagon. Voor de drukke werkers onder ons inclusief presentatie van 10 slides waarin ze even doodleuk vertellen dat de olieproductie in 2008/2009 piekt. Wie wat meer achtergrondinformatie wil kan het 80 pagina tellende rapport van de U.S. corps of engineers doorploegen. Waarin alle bronnen van energie grondig tegen elkaar worden gewogen. De korte samenvatting:
“The days of inexpensive, convenient, abundant energy sources are quickly drawing to a close. Domestic natural gas production peaked in 1973. The proved domestic reserve lifetime for natural gas at current consumption rates is about 8.4 yrs. The proved world reserve lifetime for natural gas is about 40 years, but will follow a traditional rise to a peak and then a rapid decline.
Domestic oil production peaked in 1970 and continues to decline. Proved domestic reserve lifetime for oil is about 3.4 yrs. World oil production is at or near its peak and current world demand exceeds the supply. Saudi Arabia is considered the bellwether nation for oil production and has not increased production since April 2003. After peak production, supply no longer meets demand, prices and competition increase.
World proved reserve lifetime for oil is about 41 years, most of this at a declining availability. Our current throw-away nuclear cycle will consume the world reserve of low-cost uranium in about 20 years. Unless we dramatically change our consumption practices, the Earth’s finite resources of petroleum and natural gas will become depleted in this century. Coal supplies may last into the next century depending on technology and consumption trends as it starts to replace oil and natural gas.
Our best options for meeting future energy requirements are energy efficiency and renewable sources. Energy efficiency is the least expensive, most readily available, and environmentally friendly way to stretch our current energy supplies. … For efficiency and renewables, the intangible and hard to quantify benefits — such as reduced pollution and increased security — yield indisputable economic value.
Many of the issues in the energy arena are outside the control of the Army. Several actions are in the purview of the national government to foster the ability of all groups, including the Army, to optimize their natural resource management. The Army needs to present its perspective to higher authorities and be prepared to proceed regardless of the national measures that are taken.”
De drijfveer is uiteraard de hoge olieprijs, de brandstofrekening van het leger steeg met maarliefst 2.7 miljard naar 7.4 miljard in 2004. In Nederland heeft de stijging vooralsnog niet het gewenste effect, maar dat kan nog komen. Tegen minister Brinkhorst zou ik daarom twee dingen willen zeggen:
A. Nou hoor je het eens van een ander…..
B. Copy & Paste!
Reacties (14)
ehm, is bush het hier mee eens? hij verdient met zijn oliebedrijfjes toch nog het meest aan olieverkoop en stijgende prijzen?
Shit
dit opent de mogelijkheden voor een militaire energie-junta i.p.v. de huidige burger energie-oligargie…..
dit gaat voor heel wat nerveuze analisten zorgen.
Oil peak komt eraan !!
Maar vooralsnog steken degene die er wat aan kunnen doen hun hoofd in het zand.
Zielig om te zien hoe dringende problemen (klimaatveranderingen, pensioenen, energiebeleid etc) maar vooruitgeschoven worden.
Haha. Het Amerikaanse leger ziet De Grenzen aan de Groei. Tanks met windmolentjes, geschut met pneumatische afvuurinrichtingen, napalm van radioactief zeewater etc…
Verbaas je niet als het plots een hype wordt en er daadwerkelijk iets gaat gebeuren. Als het leger iets wil, springt de Carlyle Group er bovenop. Of we daar blij mee moeten zijn is een tweede.
@BrotherKalashnikov
Nerveuze analisten zijn er altijd. Daarom is de wereld zo’n puinzooi. Consultants heten ze in vakjargon. Maar het verdient goed.
Ik had er een klien beetje op gerekend dat de VS ten obnder zou gaan aan zijn energieverslaving… Balen dat ze nu toch het licht hebben gezien.
En zo zie je maar weer: al die verstandige mannetjes in of rondom de politiek blijven doodleuk veertig jaar debatterenzonder dat er ook maar íets zinnigs uitkomt behalve dan nog meer gedebatteer. In de jaren vijftig werd in de Nederlandse politiek al de vraag gesteld of er niet overgestapt moest worden op loodvrije benzine (om mileuredenen, niet vanwege eventuele schaarste). Gevolg: Shell trok aan de bel met de mededeling dat als dat ingevoerd zou worden, zij haar bedrijf naar het buitenland zou verplaatsen (nou had ze zo net na WO-II ook kapitalen geïnvesteerd in de net opgezette raffinaderijen, dus neem het ze eens kwalijk). Vervolgens is er decennia lang niks mee gebeurd behalve praten, praten en nog eens praten.
Blijkbaar is er voor een zinnig energiebeleid toch weer een militaire stem nodig, oftewel: in Nederland -dat haar militairen sinds het verlies van Indië liever onderschoffelt, zwartmaakt en doodzwijgt dan eert- gaat nog heel lang niks gebeuren want er moet eerst over gepraat worden. Je zou bijna hopen dat de Yanks hier eens een keertje binnen komen vallen…
De beste energiebesparing is om geen oorlog te voeren, als je het mij vraagt.
@boog: Uhhh, een beetje “goede” oorlog ruimt een hoop mensen uit de weg en zorgt voor een lagere consumptie….
@Steeph
Ja, maar doe het dan meteen echt goed. Dan hebben we alles tenminste in een keer achter de rug ;)
Trouwens: WO II is nauwelijks merkbaar geweest. Toch?
“”De drijfveer is uiteraard de hoge olieprijs, de brandstofrekening van het leger steeg met maarliefst 2.7 miljard naar 7.4 miljard in 2004.”
Dit is maar eeen van de redenen waarom het Amerikaanse leger zo met ernergie(_gebruik) bezig is.
Eeen paar maanden geleden had “Tha Atlantic”‘ een aardig artikel over de logistieke problemen die het Amerikaanse leger in Irak heeft i.v.m. het hoge brandstofverbruik van hun Humvees. Bradley’s etc. Omdat de benzine voor die voertuigen uit Koeweit aangevoerd moet worden rijden er op die paar wegen door de woestijn dagelijks honderden tankauto’s om die gevechtsvoertuigen van brandstof te voorzien. Dit blijken ideale doelen te zijn voor aanslagen, ook al omdat het landschap weinig “dekking “biedt. Het merendeel van de burgerslachtoffers ie tot nu toe onder de Amerikanen gevallen zijn betreft civiel personeel dat belast is met logistieke taken.
Kortom, hoog brandstofverbruik van gevechtsvoertuigen leidt tot een mindere gevechtskracht en een grotere aantal slachtoffers onder het logistieke personeel.
Vanuit een militaire optiek lijkt mij dit voldoende reden om eens serieus te gaan nadenken over reductie van het brandstofgebruik.
@HansR: Hooguit een klein dipje die in 10 jaar weer ongedaan gemaakt is:
http://www.dieoff.com/page199.htm
(figuur 1).
Dieoff.com is overigens een onmisbare bron voor doemdenkers ;-)
@Steeph
Dank. Volgens mij hebben we het een hele tijd geleden ook al eens over deze site gehad. Zonder doem te denken: toch een leuke site!
En trouwens: ’t is alleen olie die dipt. Kolen, gas en raditional renewables hebben dan een piekje. Geen daling van totaal a.g.v. WO II zou ik zeggen.
Begin jaren 30 is ook aardig. De hele figuur laat een soort conjuncturele relatie tussen de verschillende soorten energiebronnen zien. Had ik nog nooit zo bekeken.
Dit is interrseant. Als het amerikaanse leger zijn onderzoeksbudget en faciliteiten inzet voor onderzoek naar renewables kon het wel eens interresant worden. Ze zijn al bezig met uniformen die werken als zonnecollector.
De vraag is natuurlijk of het allemaal op tijd komt. Een peak van ergens rond 2010 is erg dichtbij en valt eigenlijk niet op te vangen. Wat dat betreft wordt een aanval op Iran (om te voorkomen dat China en India daar de boel leegpompen en de iraniers een oliebeurs starten) steeds waarschijnlijker. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.