Een waterbesparende douchekop? Grote en een kleine spoelknop om de wc door te trekken? Verstandig omgaan met water spaart geld en is goed voor het milieu.
Waterzuivering is een paradepaardje in Buenos Aires, Argentinië. Een van de mooiste gebouwen in de stad is het ‘Palacio de aguas corrientes’ (zie foto) uit 1894, dat jarenlang functioneerde als opslag van 70 miljoen liter drinkwater. Belangstellenden kunnen het aan de Avenida Cordoba gelegen gebouw bezichtigen op werkdagen tussen 10.00 en 12.00. Het heeft nu nog slechts een kantoorfunctie. Ook het voormalige pompgebouw van het waterleiding netwerk, in de chique wijk Recoleta, is met zorg en liefde gebouwd en functioneert nu als museum voor schone kunsten. Buenos Aires was een van de eerste steden met een zo ontwikkeld drinkwaternet en is daar terecht trots op.
Onderwijl is er voortdurend gedonder over het bedrijf. President Menem, die in de vroege jaren negentig grote uitverkoop hield en zo ongeveer alles wat los en vastzat privatiseerde ook het waterleiding bedrijf. Na veel gedoe, contractbreuken en tegenvallers verdween de eigenaar (de Franse Suez-groep) van het toneel, hoewel ze twee miljoen mensen op het net hadden aangesloten en nog eens een miljoen riolering hadden bezorgd. In 1996 nationaliseerde president Kirchner de boel weer. De vele problemen die de stad heeft met water zijn daarmee niet opgelost.
Water uit de kraan is nauwelijks drinkbaar. Het smaakt verschrikkelijk en schijnt soms zelfs te hoge concentraties aan schadelijke stoffen te bevatten. Een andere verantwoordelijkheid van het waterbedrijf is de riolering en waterafvoer. Dat daarmee het nodige mis is weet iedere bezoeker die wel eens een flinke regenbui in Buenos Aires heeft meegemaakt: tunnels lopen vol, straten komen blank te staan en het metronet ligt tot ver na de bui plat. Grote investeringen zijn nodig om het net op peil te brengen en te houden.
Daarnaast is het huidige waterverbruik een probleem. Argentijnen betalen een vaste prijs voor hun water, onafhankelijk van het gebruik. En net zoals in de vele ‘tenedor libres’ (buffetrestaurants waar je één bedrag betaalt en daarna onbeperkt mag schranzen) laten de waterverbruikers de kans niet liggen om eindeloos te verkwisten. Douches lekken, toiletten lopen door en als klap op de vuurpijl spuiten de encargados, de portiers, zes ochtenden per week de stoepen schoon met zuiver drinkwater…
De oplossing lijkt simpel: geef mensen een watermeter en laat ze betalen per gebruikte kuub. Helaas helaas. Het aanbrengen van watermeters in alle huishoudens is zo’n grote investering dat het met de huidige (kunstmatig lage) tarieven, niet de moeite loont. Tot er een serieuze publieke of private investeerder opstaat, zal er dus weinig veranderen in de Argentijnse waterwereld en verspillen 13 miljoen Porteños moeiteloos alles wat u en ik besparen.
Reacties (5)
Dat niet te drinken valt wel mee hoor, het smaakt niet heel anders dan in het overgrote deel van Frankrijk en Spanje. Wij Nederlanders denken al snel dat we ter plekke dood neer vallen als er geen Bar Le Duc uit de leidingen komt.
Wat je zegt dat Argentijnen verspillen bleek wel toen ik met Argentijnen ging afwassen, zij doen dat altijd onder een lopende kraan en vonden mij maar een zuinige aap met mijn afwasbak vol water…
Of aan de UBA (Universidad Buenos Aires) ken ik een paar kranen in toiletten die 24h volcontinu doorlopen (en dat al jaren) omdat herstellen nou eenmaal duurder is en dát op de Facultad Ingenieria…
Anderzijds sproeit ook half Nederland in de zomer zijn tuin met het leidingnetwerk. Dus laten we ons niet blindstaren.
Ik denk dat een groot probleem van de riolering in Buenos Aires aan de opbouw van de infrastructuur ligt. Alle stoepen zijn daar vastgemetseld en al het hemelwater van de stad wordt daar dus op het riool gedumpt. Dit lijdt ook vaak tot grote problemen als er ergens iets vervangen moet worden, de stoep moet opengebroken worden met breekhamers en wordt nooit mooi achtergelaten met als resultaat een lapppendeken. Ik denk dat onze stratenmaaktechniek met een zandbed daar veel problemen op zal lossen.
Het mooie van de compleet achterblijven van de infrastructuur is natuurlijk wel dat je een enorme inhaalslag kan maken en ook met geavanceerde en gestandaardiseerde oplossingen. Kijk naar Africa waar iedereen mobiel belt. Zo’n sprong valt daar ook weer te maken.
Tja, water drinken in BA is afzien. Nog twee weken, dan is het voor mij weer afzien. No puedo esperar!
Ik was er eind november, en het water was prima te drinken. Heb me overigens wel grotendeels bij water uit fles gehouden. We zijn in NL toch al niets gewend…
@1: suerte, winky, que disfrutas mucho!
@ Spuyt12
Vertel nog eens wat meer over je reisjes Spuyt! Want je reist toch al een aantal jaar elk postorder-bruidjes land af om er eentje op de kop te tikken toch?
Argentinië is duidelijk populair…! Ik zit er vanaf a.s. zondag een hele maand.