Afgelopen vrijdag wisten de EU-onderhandelaars en Griekenland een gezamenlijk compromis te bereiken. De EU verlengt het schuldsanerings-/steunprogramma voor vier maanden, meldt het NRC, maar dan moest er vandaag wel een lijst liggen met hervormingen die het land gaat nemen. Eind april moet er dan een definitieve lijst liggen.
Naar nu blijkt wordt het compromis door diverse spelers in ieder geval naar de eigen achterban toe behoorlijk verschillend uitgelegd. Zowel de Griekse premier Alexis Tsipras als Jeroen Dijsselbloem houden diametraal tegenovergestelde verhalen over wat het conceptakkoord nu eigenlijk behelst, zo meldt dagblad Metro.
Het blad vergeleek een televisietoespraak van de Griekse premier Tsipras met de presentatie die Jeroen Dijsselbloem gaf naar aanleiding van het conceptakkoord.
Volgens Tsipras betekent het akkoord dat er een streep gaat door de eerdere afspraken en het pad van ‘austerity’, volgens Dijsselbloem dat Griekenland zich aan de gemaakte afspraken houdt, en doorgaat met hervorming. Volgens Tsipras (en Varoufakis) betekent het dat de begrotingseis van 4,5% is losgelaten, volgens Dijsselbloem dat aan bestaande afspraken over de begroting zal worden voldaan.
Is hier sprake van miscommunicatie, onduidelijkheid in het akkoord of stelt men de zaken voor de eigen achterban gewoon mooier voor dan ze zijn?
h/t Kemal Rijken
Reacties (2)
aardig stukje van Frances coppola hierover. tl;dr: Syriza heeft 4 maanden tijd gewonnen om te laten zien wat ze waard zijn.
Aan de kern van de afspraken, dat wil zeggen dat Griekenland alleen goedkope leningen krijgt in ruil voor beleid dat moet leiden tot een concurrerende economie en gezonde overheidsfinanciën volgens de ideeën van de Trojka (nu ‘de instituties’ geheten), is niets veranderd. In die zin is het Tsipras die het meest zijn best moet doen om de deal goed uit te leggen.
Maar de deal is wel afhankelijk van een aantal zaken. Geheel in stijl hebben de Grieken de eerste deadline alvast niet gehaald:
http://www.theguardian.com/business/2015/feb/23/greece-drafts-three-page-menu-of-reforms-to-appease-eurozone
In dat artikel nog een nuttige samenvatting wie nu precies wat heeft moeten toegeven:
Het lijkt er toch een beetje op dat het voorstel dat naar verluid al zondag is ingediend, en van 3 kantjes inmiddels 6 kantjes is geworden, nog niet heeft kunnen overtuigen.