Meer dan ooit geldt dat als je erbij wilt horen in Nederland je een baan nodig hebt. Niet zo gek dus dat iedereen in Den Haag juicht als er meer vacatures ontstaan. Of het nu om callcentermedewerkers of tabakslobbyisten gaat – zelfs bij GroenLinks gaan de handen op elkaar. En als je een gemiddelde econoom vraagt naar het grootste probleem van dit moment, dan zal hij wijzen op het gebrek aan ‘vraag’ – maakt niet uit naar wat.
Maar misschien is er wel te veel vraag.
Misschien is er wel te veel vraag naar afstompende marketing, te veel vraag naar overbodige administratie, te veel vraag naar vervuilende troep en te veel vraag naar dubieuze financiële producten. En misschien is er juist te weinig tijd voor de dingen die we echt belangrijk vinden, waarvan we op ons sterfbed zeggen: daar had ik graag meer tijd aan willen besteden.
Rutger Bregman pleit daarom in De Correspondent voor een nieuwe werkloosheidsdefinitie:
Voor de meeste politici en economen zijn banen moreel neutraal – hoe meer werk, hoe beter. Maar misschien is het tijd voor een nieuwe vakbeweging. Een die niet alleen strijdt voor meer banen en hogere lonen, maar in de eerste plaats voor zinniger werk. ‘Een vakbeweging die eindelijk afscheid neemt van de ideologie dat werk iets goeds is op zichzelf,’ zegt Lees het artikel van David Graeber hier op Salon.com. David Graeber, ‘en een die arbeid herdefinieert als je bekommeren om andere mensen.’
Misschien dat het Centraal Bureau voor de Statistiek daar dan de relevante cijfers over bij kan houden. Dan zal de werkloosheid stijgen zodra we meer tijd besteden aan afstompende marketing, overbodige administratie, vervuilende troep en dubieuze financiële producten, en dan zal de werkloosheid dalen wanneer we meer tijd investeren in wat we echt de moeite waard vinden.
En laat de werkloosheid dán maar het nulpunt bereiken.
Hoe idealisme tegelijkertijd zinnig en hopeloos kan zijn…
h/t Inca
Reacties (5)
Dit is geen nieuw idee en behoeft ook geen nieuwe vorm van vakbond. Wel een radicalere dan de zakelijke bonden die samen met werkgevers in bed liggen.
http://www.iww.org/de/history/library/misc/Bekken2000
De vraag wat ‘zinnig’ en ‘onzinnig’ werk is, is niet op een objectieve manier te beantwoorden.
De vrijheid om dingen te doen, ook als iemand anders ze niet nuttig vindt, lijkt me een groot goed.
“een nieuwe werkloosheidsdefinitie”
Die is er allang, dat heet http://www.doorbraak.eu/?s=dwangarbeid
@2 De vrijheid om dingen te doen, ook als iemand anders ze niet nuttig vindt, lijkt me een groot goed.
Ja, maar of dat onder het kopje werk dient te vallen staat daar los van. Onzinnige dingen kun je ook in je verruimde vrije tijd doen.
Sommige dingen zijn niet leuk maar wel zinnig (wc’s schoonmaken). Sommige dingen zijn niet zinnig maar wel leuk (kruiswoordpuzzels). Die mogen allemaal blijven. In dit citaat gaat het volgens mij om dingen die noch leuk, noch zinnig zijn.