Quote du jour | VMBO

Serie:

SargQdJ09

We hebben het in Nederland steeds over een kenniseconomie, terwijl 60 procent van de jongeren naar het vmbo gaat. Dat is de praktijk maar daar hoor je eigenlijk niemand over. Ruim honderdduizend jongeren ontvangen jeugdzorg, er zitten 240.000 jongeren in de Wajong en dat neemt nog steeds toe. De kans op werk is voor hen klein.

Aldus Hans Kamp, scheidend voorzitter van werkgeversorganisatie Abu.

Kamp voegt daar aan toe:

Neem een kind dat wordt geboren in Amsterdam-Zuid, die met 12 jaar naar het Vossius-gymnasium gaat, daarna medicijnen studeert, zich specialiseert en met 26 jaar een mooi inkomen gaat verdienen. Hoeveel denk je dat deze arts de overheid heeft gekost? Dat is een waanzinnige investering.

“Neem nu een leeftijdsgenoot in Amsterdam-Oost. Na drie jaar vmbo valt hij door omstandigheden uit. Een paar jaar later -als hij weer gemotiveerd is – komt hij niet meer op het mbo terecht, want het middelbaar beroepsonderwijs heeft met een sterke lobby voor elkaar gekregen dat ze niet meer iedereen hoeven toe te laten op het mbo. Dus hij krijgt een uitkering: te veel om niet te creperen, te weinig om een fijn leven van op te bouwen. […]

Als het kind uit Oost goed begeleid wordt, als op zijn 18de niet alle hulp plots ophoudt omdat hij volwassen is, hoeft hij waarschijnlijk niet levenslang een beroep te doen op de sociale zekerheid. Maar om een of andere reden kijken we liever weg.

Reacties (15)

#1 Reinaert

Dat weg kijken heet de marktwerking, de participatiemaatschappij. Dat wegkijken is een keuze van de neoliberalen, een keuze voor ikke ikke ikke en de rest kan …….
Solidariteit is een loos begrip geworden.
Nederland een belastingparadijs dat in het buitenland gepromoot wordt.
En Europa wordt een fort.
Zo roep je onheil over je af.
Zo pleit je voor meer defensie, voor zwaardere sancties, voor werkverschaffing.
Je sluit uit, niet in.
En uiteindelijk zijn de kosten daarvan veel hoger, en zal de armoede schrijnender zijn.

  • Volgende discussie
#2 Vast Goed

Terechte kritiek. Past in het beeld dat stedelijke ontwikkeling alleen goed is wanneer er hippe creatieve industrie in zit, met leuke terrasjes en vlotte jongens en meisjes die op hun laptop werken. Met excellent onderwijs, zonder zesjescultuur.

In werkelijkheid is er een enorme behoefte aan innovatieve maakindustrie: zowel hightech (maar die weet zich wel te roeren) als lowtech. Innovatieve lowtechindustrie? Dat zijn bijvoorbeeld alle goedkope producten die nu worden bedacht en over drie maanden (en liever twee maanden) in winkels zoals Dille&Kamille moeten liggen, anders is de trend weer voorbij. Dus snel ontwerpen en productiegereed maken en vervolgens in de (sociale) werkplaats in elkaar zetten. Dat soort producten in China produceren duurt te lang én is duurder.
Andere voorbeelden: bouwsector, agrarische sector, zorg. Dat soort sectoren waar veel lager opgeleide mensen werken bepalen of het goed gaat met het héle land of niet. En grote groepen begonnen in die sectoren laagopgeleid, maar stapelden in de loop der jaren heel wat opleidingen bij elkaar.

Maar stapelen mag ook al niet meer, je moet in een keer kiezen op je 14e welk profiel je gaat doen om vervolgens excellent te presteren tot je 67e. Bij mijn groep 8-dochter zie ik al de waterscheiding: leuke vlotte gemotiveerde klasgenootjes maar die niet goed theoretisch kunnen leren gaan naar de kader-VMBO’s, het moeizame traject in om je op eigen kracht omhoog te werken.

Ik zie meer in kortere opleidingstrajecten, die je makkelijk kan stapelen. Dan kun je snel mislukken, leren wat je wel leuk vindt en gemotiveerd een volgende stap maken. Die korte opleidingstrajecten mogen dan wel excellent zijn. Dat levert per saldo meer kenniseconomie op dan enkel de focus op topinstituten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Djools

Duurzaamheid en kwaliteit zijn begrippen die weinig betekenis hebben voor de overheid. Alsof je een sociopaat probeert uit te leggen wat schuldgevoel is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Vilseledd

Dat hele gezever over ‘kenniseconomie’ is sowieso onzin. Het gaat ervan uit, dat de Westerse wereld zo knap en de werknemers zo duur zijn, dat ze eigenlijk alleen dingen kunnen bedenken, die de rest van de wereld, waar ze wel 50 cent per uur als loon accepteren, dan voor ‘ons’ gaat zitten uitvoeren. Laat ik de heren politici uit de droom helpen: dit gaat nooit gebeuren en is in het verleden ook nooit gebeurd. Waar er een industrie ontstaat, ontstaan ook de instellingen, die de nodige kennis verzamelen en middels opleidingen overdragen op de nieuwe generaties. Zo is het in Nederland ook gebeurd. Nederland zal gewoon net als alle andere landen moeten werken; dit krijg je voor elkaar door de overheid drastisch in te krimpen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Toko Senang

@4: Dus, ons toch richten op kwalitatief goed onderwijs,herstel van tweede kans routes, en belasting omlaag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Vilseledd

@5: Maar waarom moet iedereen een geleerde worden? Zorg, dat iedereen basisvaardigheden heeft en een klein aantal doorleert. Voor de meeste baantjes heb je geen tweedekansroutes nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Vilseledd

De uitzendbranche, waar die man van is, heeft overigens een flinke berg boter op zijn hoofd, want ze houden geld in op de salarissen van uitzendkrachten om een opleidingsfonds te vullen, maar dat wordt nooit gebruikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Djools

@5: Met name bij de tweedekansroutes zie je dat de overheid geen kaas van investeren heeft gegeten.

Een voorbeeld: ik meen me te herinneren dat een aantal jaren geleden op initiatief van dochter Den Uyl een aanvulling in de Wet werk en bijstand werd opgenomen die regelde dat bijstandsmoeders niet eerder met de sollicitatieverplichtingen werden belast dan nadat ze via de sociale dienst een opleiding op mbo-nivo hadden afgerond. Op mijn vraag aan de uitvoerende organisatie of wij dit toepasten was het antwoord: dat artikel kennen we niet. Wij zetten liever in op het vinden van werk. Verdere discussie overbodig terwijl er honderduizenden euros reintegratiegelden lagen te rotten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Derpjan

@0

“Als het kind uit Oost goed begeleid wordt, als op zijn 18de niet alle hulp plots ophoudt omdat hij volwassen is, hoeft hij waarschijnlijk niet levenslang een beroep te doen op de sociale zekerheid. Maar om een of andere reden kijken we liever weg.”

Als je alle “false positives” meeneemt in je berekening (dus al die “risico groepen” die dan preventief in de gaten moeten worden gehouden) kost het wel degelijk bakken met geld en dan heb je nog de achteruitgang van privacy en persoonlijke vrijheid die ermee gepaard gaat (er verschijnen regelmatig stukken op Sargasso over wat voor een Orwelliaans gedrocht de jeugdzorg is geworden). Tenslotte heb je dat sorot mensen ook gewoon nodig: mensen met een moeilijke start, die gaan onconventionele beroepen doen waar geen opleiding voor is of worden ondernemer, natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, waarschijnlijk zelfs maar een minderheid van die groep, maar iedereen braafjes een opleiding laten volgen, desnoods met staatsdwang en dan salaryman laten worden is niet het antwoord.

“We hebben het in Nederland steeds over een kenniseconomie, terwijl 60 procent van de jongeren naar het vmbo gaat. Dat is de praktijk maar daar hoor je eigenlijk niemand over.”

“Kenniseconomie” heeft geen 1-op-1 relatie met opleidingen die niet bij het MBO zitten. Reken maar dat MBO-systeembeheer bijdraagt aan de kenniseconomie, dit in tegenstelling tot talloze HBO en WO opleidingen die of nauwelijks kennis overbrengen of kennis die geen economische betekenis heeft (geen werk in is, nooit geweest is en ook nooit zal komen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Vilseledd

En ook in sectoren, waar Nederland die kennis wel te gelde kan maken, zoals het veelgeprezen ‘watermanagement’, is een aanbesteding geen gelopen race, maar is er ook stevige concurrentie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Djools

@9: Als de overheid de kwaliteit van oplossingen als een centrale waarde zou omarmen wordt een fors deel van die slechtfunctionerende molochen vermeden. Het kan anders maar het lukt de politiek niet om dat anders te verkopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Inkwith Barubador

@9: MBO is niet gelijk aan VMBO

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Derpjan

@12

VMBO leidt op naar MBO toe. De 40% die HAVO of VWO doet gaan ook niet allemaal naar HBO of WO.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Derpjan

@11

Ja als… Maar hoe realistisch is dat (andere landen lijkt het ook niet goed te lukken dus misschien kan het gewoon niet).

Daar wil ik nog aan toevoegen dat iemand dan maar een opleiding in schoppen sowieso geen oplossing is. De kans dat die persoon gemotiveerd een opleiding met baankans succesvol afrondt is niet groot. Het is een beetje hetzelfde als met het “vuurwerkdebat”. Een hoop 40-plussers, veelal rustige, brave persoonlijkheden, vaker dan gemiddeld vrouw, denken dat als de overheid maar genoeg regeltjes oplegt ze onstuimige puberjochies wel even kunnen kneden tot jongere versies van henzelf, zo werkt het echter niet. Soms moet je gewoon kanaliseren ipv. mensen te kneden tot iets dat ze niet kunnen worden, iig. niet op hun huidige leeftijd of zonder verregaande herspenspoeling/marteling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Djools

@14: Nu bederf je mijn vrijdagmiddag. Dankjewel. Zelfs het mooie weer redt me niet meer van een opkomende depressie. De slijter is wel nog open. Dat weer wel.

  • Vorige discussie