93-jarige kluizenaar gelukkig in de wildernis

Jack English is een 93-jarige pensionado die zich na het overlijden van zijn vrouw terugtrok in de wildernis van Ventana, Californië.

English is geheel zelfvoorzienend. Om wat bij te verdienen maakt hij strijkstokken voor violen.

Reacties (9)

#1 Marga

Een mens is nooit geheel zelfvoorzienend. Interessant om over na te denken deze regels

Extra materiaal (voor de snaren) heeft hij nodig. Eten en drinken kan via de rivier/veld/land/bos (zaden of knollen).

De gemiddelde mens heeft ook behoefte aan contact met medemensen (verkopen van violen, aankopen van materiaal). Als je 93 jaar bent, is die behoefte vermoedelijk veel minder. Je wereld wordt prettig kleiner. Maar wat moet je met strijkstokken zonder violen?

#2 Margot

Wat je gisteren of enkele minuten geleden dacht kan nu al weer veranderd zijn. Bijstellen van meningen op dit soort forums is daarom lastig, maar valt te proberen. Schrijven in 2013, is anders dan 40 of 50 jaar geleden.

Wat te denken van het bijplaatsen van een andere tekst.

Herstel: “als je 93 jaar oud bent is het niet gezegd dat je wereld prettig kleiner wordt”. Vaak valt er nog weinig te kiezen voor een oudere (hulpbehoevende).

Waar blijven die violen toch?

#3 Jules Vismale

Of de bejaarde kluizenaar Jack English gelukkig is in de wildernis zal alleen hijzelf weten. Er zijn helaas ook sommige mensen die gedwongen worden om als kluizenaar te leven, zij het niet altijd in vrijheid en zeker niet erg gelukkig.
Zo leefde Hitlers plaatsvervanger, Rudolf Hess, 41 jaar lang als een gevangen kluizenaar in de gevangenis van Spandau in Berlijn tot hij op 93-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. John Demjanjuk, de mogelijke beul van Treblinka, werd steeds opgejaagd en veroordeeld totdat hij in Duitsland misschien ook gedwongen als kluizenaar moest leven, maar dan onder huisarrest, en in 2012 op 91-jarige leeftijd overleed. Erich Priebke, de SS’er die rond 1944 in Italië verantwoordelijk was voor de executie van 335 Italianen in Rome, zal ook gedwongen zijn om als kluizenaar te leven onder huisarrest en hij werd zelfs 100 jaar oud! Klaus Barbie, de ‘Slager van Lyon’, was bijna even oud als Priebke en hij stierf in 1991 op 78-jarige leeftijd in gevangenschap maar dan als een “kluizenaar” die in zijn cel meer comfort had dan zijn slachtoffers en daar beslist géén strijkstokken maakte.

#4 zmc

@Jules Vismale, #3 Je ziet een klein detail over het hoofd. Een kluizenaar trekt zich terug uit de samenleving, de mensen die jij noemt zijn erdoor verstoten. Resultaat is hetzelfde, aanvliegroute duidelijk anders.

#5 Aesir

@3:
Loop jij nog vrij rond?

#6 euro

Bij een reactie als @3 wil je bijna dat internet nooit uitgevonden was.

#7 Jules Vismale

@5: Ik loop inderdaad vrij rond, reis al jarenlang per fiets, bus en trein door Nederland en half Europa heen en woon helemaal op mezelf maar ik ben beslist géén kluizenaar! Als jij nog hier de bossen in Nederland (zoals de Veluwe) intrekt kom je misschien vast de oprukkende wolf tegen, in plaats van een kluizenaar, al slaat die wolf vast voor jou op de vlucht want die zijn echt bang voor mensen.
@6: Had je misschien gewild dat er helemaal géén computers, internet of machines bestonden of dat talloze mensen verslaafd raken aan allerlei nieuwe en moderne snufjes? In een groot aantal strips zoals Donald Duck, Suske & Wiske, de Flintstones en sf-tekenfilms werd allang gewaarschuwd voor de gevaren van het jezelf afhankelijk maken van computers, robots en machines! Meestal lijken die je te willen gaan overheersen en de bekende uitvinder Willie Wortel, uit de Donald Duck, ging ook een aantal keren als kluizenaar leven (samen met zijn minirobotje Lampje) omdat computers en machines hem soms iets te veel werden.
Ik vindt het trouwens wel erg opvallend en vreemd dat jij als pseudonaam ‘euro’ draagt, de naam van de vreselijk gehate eenheidsmunt die niet in staat bleek alle Europeanen eensgezind te maken, laat staan om de vrede en de economie in Europa te bevorderen! Daarbij: leef jij misschien ook als kluizenaar in de wildernis en in vrede en harmonie met planten en dieren?

#8 Andy Cap

@1: Erger nog: wat moet je met violen zonder strijkstokken?

@7: Complimenten met de uitgebreidde bronvermelding.

#9 qwerty

@8: Erger nog: wat moet je met violen zonder strijkstokken

Pizzicato?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*