De donkere kant van het Duitse ‘Jobwunder’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Duitsers hebben het minimumloon afgeschaft voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Wie te weinig verdient om van rond te komen, krijgt van de overheid een aanvulling tot bijstandsniveau.

Het gevolg? Werkende armen.

Geen wonder dat die schoenen van Zalando zo goedkoop zijn.

Open artikel

Reacties (30)

#1 McLovin

Wellicht moeten al die VVD, D66 en Groenlinks aanhangers en weet ik wie nog meer dit eens lezen met hun flexibilisering van de arbeidsmarkt denken. Ohja, en dat eeuwig doorleren en doorleren….kom op zeg leuk dat hoog opgeleiden met management-achtige banen een cursus hier en een cursus daar doen voor op hun linkedin profiel. Maar normale mensen met normale banen hebben eerst 3 a 4 jaar een vak opleiding gedaan. Als die werkeloos zijn hoe ga je die omscholen? Met 12 x 1 uur een cursus Leiderschap? Nee toch? Als je van een slager een bakker wil maken zal die toch eerst dat vak moeten leren en net zoals die het slagersvak in 3 jaar op de MTS heeft moeten leren zal ie ook fulltime vele maanden nodig hebben om het bakkersvak te leren. Dat leerrecht en die zak oprotcenten bedoeld om bij te scholen is echt achter de tekentafel bedacht door een hoogopgeleide. een zoethoudertje, een theoretisch plannetje maar in de praktijkm een wassen neus ter grootte van de neus van en houten pop die liegt. Ik nog in geloven in specifieke gevallen maar dat je in het algemeen met “omscholing” mensen van een baan naar een andere helpt…en dat je daarmee de arbeidsmarkt flexibel maakt….neuh.

#2 bolke

”We moeten elke cent omdraaien. Na aftrek van huur en stookkosten houden we 500 euro per maand over. Daar moeten we met vier kinderen van leven.’

Dat is meer dan een Nederlandse bijstandsgerechtigde die in dezelfde situatie zit overhoud, vergeet niet, het leven in Duitsland is aanzienelijk goedkoper dan in Nederland.

”‘Je dwingt mensen die werken om hun hand bij de overheid op te houden. Dat deugt niet.’

En als je een minumumloon invoert en de flexibilisering inperkt dan hebben die mensen binnen de korste keren geen enkel werk meer en moeten ze ook de hand bij de overheid ophouden.

Dus tja, wat is wijsheid.

#3 De echte Rob

@2 Een bezoekje aan de supermarkt is in Nederland goedkoper dan in Duitsland. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3852-wm.htm

Het leeuwendeel van die 500 euro per maand zal toch daaraan op moeten gaan.

#4 bolke

@3: Dat is de theorie ja, dit is de praktijk

http://www.geenstijl.nl/archives/images/nederlandklotengroot.html

#5 De echte Rob

@4 Cijfers van het CBS zijn geen theorie. Het is het CPB niet. Het zijn in dit geval statistieken die afkomstig zijn van Eurostat. Het geeft weer hoe de situatie in het echie is. Dat is wel even andere koek dan een plaatje uit de telegraaf waar een of andere sensatiejournalist aan gewerkt heeft.

Overigens zou het niet zo vreemd zijn als een Duits levensmiddelenbedrijf in zijn thuisland goedkoper zou zijn. Cijfertjes van Eurostat gaan uiteraard niet enkel over de LIDL.

#6 bolke

@5: Ik kom op zeer regelmatige basis in Duitsland (familie) neem van mij nou maar aan dat het echt (veel) goedkoper is.

We halen ook vaak dezelfde soort boodschappen in Nederland en in Duitsland, en rara politie pet, iedere keer kosten de zelfde boodschappen minder als in Nederland.

Misschien dat het CBS van adviesprijzen uitgaat, maar de realiteit is toch echt anders, iets klopt er niet met die CBS cijfers namelijk anders zouden er niet zoveel winkels leegstaan in de grensstreek aan onze kant van de grens maar juist aan de andere kant van de grens.

#7 pedro

Geen reden meer om over handophouders de hoogte van de uitkeringen ten opzichte van het minimumloon hier te klagen dus.

#8 De echte Rob

@6 Bij Eurostat en de nationale takken daarvan worden bij zo’n onderzoek prijzen verzameld bij verkooppunten in een specifieke periode en op zo’n manier dat het representatief is voor de markt. Dat zijn dus geen adviesprijzen maar retailprijzen. (Dit is trouwens een sterk versimpelde weergave)

Op jouw specifieke ervaring kan ik niet afgaan. Voor mijn part winkel je in Nederland bij de AH en ga je in Duitsland naar de LIDL. Persoonlijke ervaringen vind ik ook niet echt betrouwbaar. Cijfers van het CBS zijn dat (in principe) wel.

#9 bolke

@8: Zelfde soort winkels, dus nee, geen AH vergeleken met de Lidl.

Sterker nog, vaak is een AH achtige winkel in Duitsland goedkoper dan een Lidl in Nederland.

#10 McLovin

@8: Laat maar joh Bolke is een echte Telegraaf lezer, als er een artikel staat over gevaren van hardrijden en sms-en tegelijkertijd gaat hij beweren dat dat echt onzin is want hij rijdt al jaren 150 en sms-t de hele tijd en heeft nog nooit een ongeluk gehad: dus een links-onderzoek van politici die alleen maar geld uit onze zakken willen kloppen. De eigen ervaring is alles wat telt.

#11 De echte Rob

@9 Trouwens, jouw insteek was dat voedsel in Duitsland een heel stuk goedkoper is en je impliceerde daarmee een beetje dat die 500e voor dat gezin van 6 in Duitsland meer zou zijn dan het lijkt (#2). Volgens mij tonen de cijfers van het CBS aan dit niet klopt (jouw ervaringen zeggen dus wat anders). Maar al zou je gelijk hebben, dan nog gaat het leeuwendeel van die 500e op aan voeding.

90% van mijn boodschappen komt bij de ALDI of de LIDL vandaan. Alle boodschappen bij elkaar (enkel voeding) kosten me zo’n 300e per maand voor 2 personen. 500 Euro voor een gezin van 6 personen, dat ook nog rekening moet houden met een heel pakket aan andere uitgaven, is zeer weinig.

#12 Joost

Heerlijk, mensen die zeggen dat mensen die voltijd werken en dan minder verdienen dan het bestaansminimum goed is, want het is goed voor “de” concurrentiepositie.

Ze zijn ziende blind. Behalve dat je met zo’n opmerking toont wat empathie te ontberen – voltijd werken zou moeten betekenen dat je een normaal bestaan en pensioen kan opbouwen – is het in een vrije-markteconomie ook nog eens een oplossing voor de korte termijn. Jij verbetert je concurrentiepositie, en dwingt anderen dat (vroeg of laat) ook te doen, waardoor je je voordeel verliest.

En daar zit je dan. Terug bij af, maar wel met een grotere onderklasse, meer criminaliteit. Leuk zo’n samenleving.

#13 McLovin

@12: ja terug naar 1899 +/-….heerlijk toch? Beetje monopolie: ga terug naar Af maar u ontvangt geen fatsoenlijk loon en heeft geen rechten what so ever.

#14 Emile M

Ik hoop dat een wakkere eurocommissaris het aankaart als mogelijk verboden staatssteun. Een europarlementarier mag ook. Een Nederlandse minister lijkt me ook goed.

#15 bolke

@11: Had je gedacht ja, ook Duitsland kent een aanvullende bijzondere bijstand en die is aanzienlijk rianter dan de Nederlandse, die 500 euro is echt om van te leven, wasmaschine kapot, dan krijg je van de overheid een nieuwe, kleding voor de kinderen nodig, de overheid springt bij, gemeentelijke belastingen worden standaard kwijtgescholden, etc etc etc
Die 500 euro is echt voor voedsel en niks anders.

#16 bolke

@12: ”voltijd werken zou moeten betekenen dat je een normaal bestaan en pensioen kan opbouwen”

Die mensen werken niet voltijd en als de werkgevers aan jou eisen zouden moeten voldoen dan werken die mensen namelijk helemaal niet, werk dat dan blijft liggen zal dan moeten worden opgepakt door de vaste krachten, en dat is het hele probleem, er is wel werk maar niet voldoende om een dusdanig salaris per uur te rechtvaardigen.

Voor dit soort werk is het dus graag of helemaal niet en bij een minimum loon kan ik je wel vertellen wat er gebeurt, het is dus helemaal niet.

En van uit overheids perspectief is het goedkoper om aan te vullen tot bijstand dan een gehele bijstandsuitkeriung te verstrekken.

#17 Olav

Nog even over boodschappen doen in Duitsland, daar heb ik ook ervaring mee (woon aan de grens).

Het is eenvoudig zo dat sommige artikelen goedkoper zijn, en andere weer duurder. Nederlanders gaan vaak over de grens voor wijn en bier, Duitsers komen juist deze richting op voor de preisgünstige Kaffee. Als je goed op de prijzen en de aanbiedingen let en spullen consequent daar koopt waar ze het goedkoopst zijn dan ben je dus het beste af in een grensgemeente.

Het Geenstijl-plaatje van Bolk lijkt me vooral erg optimistisch. Fraai staaltje propaganda, kan je ook zeggen. Zo zou ik bijvoorbeeld wel willen weten hoe je € 9,12 per 60 liter kan besparen door in Duitsland te tanken. Natuurlijk is tanken in Duitsland goedkoper, maar het verschil is kleiner. Je moet de Nederlandse prijs voor RON95 ook niet vergelijken met de Duitse prijs voor RON95/E10 (10% ethanol). Die is inderdaad goedkoper per liter, maar je hebt er meer van nodig per kilometer.

Iets met lengte en breedte, en dat het altijd ergens vandaan moet komen.

#18 De echte Rob

@15 Als de Duitse overheid bovenop de bijstand meer extra’s geeft dan de Nederlandse overheid dan heeft dat uiteraard invloed op de waarde van die 500e die het Duitse gezin uit het artikel overhoudt na betaling van huur en vaste lasten.

Maarre, overdrijf je niet een beetje wanneer je zegt dat Die 500 euro echt voor voedsel is en niks anders?

Kan namelijk wel honderd producten en diensten bedenken die elk gezin nodig heeft om een beetje te kunnen leven en participeren, van treinkaartjes tot tandenborstels tot stofzuigers. Zou de Duitse overheid telkens inspringen om de kosten voor die producten en diensten te dekken?

Ik ken de Duitse situatie totaal niet, maar het lijkt me zo onwaarschijnlijk. Misschien kunnen anderen hier hun licht over laten schijnen.

#19 pedro

@17: 10 tot 15 cent per liter verschil op benzine zit er ook tussen de Randstad en de grensgebieden. Het lijkt mij, dat uit wordt gegaan van adviesprijzen van de benzinemaatschappijen in Nederland en de werkelijke prijzen in Duitsland.

#20 bolke

@18: In duitsland hebben ze zelfs een sociaal-culturele uitkering voor bijstandsgerechtigden

http://de.wikipedia.org/wiki/Hilfe_zum_Lebensunterhalt

en dan de kinderbijslag

De kinderbijslag bedraagt in Duitsland volgens § 66 Abs. 1 EStG bzw. § 6 Abs. 1 Bundeskindergeldgesetz sinds januari 2010 voor het eerste en tweede kind 184 Euro per maand, voor het derde kind 190 Euro en voor het vierde en volgende kind 215 Euro per maand. Dat is dus aanmerkelijk hoger dan de kinderbijslag in Nederland.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderbijslag_(Duitsland)

Dus die 500 euro is echt voor de dagelijkse boodschappen bedoeld, natuurlijk is het geen vet pot, maar om het armoede te noemen gaat mij toch echt een brug te ver hoor, 4 kinderen = 773euro PER MAAND

Kijk, nog zo’n regeltje

Aan hogescholen in Beieren hoeven kinderen van ouders die voor minstens 3 kinderen recht hebben op kinderbijslag geen collegegeld te betalen.

En iedereen maar denken dat Nederland het zo goed geregeld hebben, guess again.

#21 Ellie

@15
Als we dan toch anekdotes bespreken, lijkt wat ik van een vriendin van mij hoor totaal niet overeen te komen met uw verhaal. Aan alle kanten gehandicapt, net weer na langdurig verblijf uit een zorg-instelling vrijgelaten, kreeg zij 165 euro om een nieuwe woning in te richten (meubilair, kookgerei, alles behalve persoonlijke spullen). Zo riant vind ik dat eerlijk gezegd niet. U wel?

#22 De echte Rob

@20 Die kinderbijslag zou ik in ieder geval wel een vetpot noemen :).

#23 bolke

@21: In Nederland krijg je hoeveel?

Oja NUL euro voor dergelijke zaken.

#24 Flip Van Dyke

@0 Het is niet zo dat het minimumloon is afgeschaft in Duitsland want ze hebben nooit een minimumloon gehad. In 2003 zijn er wel een heleboel andere maatregelen genomen, zoals de minijobs, makkelijker ontslaan en ww-duur verkorten.

#25 Letaupe

Het is niet alleen Harz IV die de armoede veroorzaakt. De Nederlandse lonen zijn sinds 2000-2010 met ca 20% meer gestegen dan de Duitse lonen. De Nederlandse lonen stegen in lijn met het EU27 gemiddelde loon, beide 3,3% per jaar gemiddeld, de Duitse met 1.7% p.j. We hebben dus te maken met das Deutsche Lohndumping Wunder. De Duitse eenheid en de (dreigende) verplaatsing van productie naar Midden-Europa deden wonderen.

http://www.boeckler.de/pdf/p_imk_report_68_2011.pdf

De CDA-economen willen graag dat Nederland deze lijn volgt:
Lans Bovenberg, Raymond Gradus, “Uitstel hervorming arbeidsmarkt zal zich gaan wreken”, Me Judice, 6 maart 2013, http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/uitstel-hervorming-arbeidsmarkt-zal-zich-gaan-wreken
Buma noemt dat een “geloofwaardige aanpak” van de crisis.

#26 Tom

“Het gevolg? Werkende armen.” Hoe durven ze! De armen moeten werkloos thuiszitten, subsidie voor tv en vakantie. Hoe durven ze.

#27 Prediker

@26

“Now kings will rule and the poor will toil
And tear their hands as they tear the soil
But a day will come in this dawning age
When an honest man sees an honest wage.”

#28 sander_1583

Armen die wat doen neeee!!! liever geen baan….offf is het juist een springplank naar beter werk?? Jaaaa.
Ook staat er een heel verhaal over dat er maar 300.000 (van de 1,300.000) minijobs fulltime worden uitgevoerd. De bijstand vult wel weer aan hoor.

Het loslaten van het minimumloon is dus eigenlijk niet eens echt gebeurd.

Wat een tegenlichte-achtige prietpraat met korzelige fotos van afvalcontainers met mensen in oude kevers. Ik mis daartegenover nog de trophy wife die een guccitas verdekt opstelt naar zwervers……man man . Met recht een waanlink

@Mclovin (geweldige film) misschien moet je wat minder vanuit de overheid denken maar vanuit mensen.

#29 analist

@26: Je snapt volgens mij niet wat er bedoeld wordt met het begrip “werkende armen”. Er spreekt geen afkeuring uit over armen die werken, maar over werkenden die arm zijn. Als in: het principe is dat je door werk een “redelijke levensstandaard” kunt handhaven.

#30 Henk van S tot S

En dan maar beweren/denken dat de slavernij is afgeschaft ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*