Michael Douglas befte zich de kanker

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Door HPV, aldus Michael Douglas. En dat klinkt natuurlijk veel stoerder dan zijn alcoholisme of gerook.

Open artikel

Reacties (42)

#1 zaz

teiltje.

#2 Prediker

Hij heeft de medische wetenschap aan zijn zijde, naar het schijnt. Las onlangs een stuk (op de Huffington Post meen ik) dat keel- en mondkanker de laatste jaren toeneemt, en artsen dit toeschrijven aan de eveneens toegenomen gewoonte orale seks te bedrijven.

Ik kan dat artikel zo gauw niet vinden vanwege alle linkjes naar artikelen over Michael Douglas nu, maar hier is een artikel van de Britse National Health Services over het fenomeen.

http://www.nhs.uk/Livewell/STIs/Pages/oral-sex-and-cancer.aspx

#3 Marc

Mijn complimenten voor de kop!

#4 Joost

@2: HPV kan inderdaad keelkanker veroorzaken (het veroorzaakt baarmoederhalskanker bij vrouwen). Maar gezien het feit dat hij jarenlang alcoholist is geweest en ook een fervent sigaarroker is het zeer de vraag of zijn gebef de hoofdoorzaak is geweest van zijn ellende of dat hij gewoon de sigaar was door zijn gerook/gedrink.

#5 Niet JeZus

Moet dat nu zo, die kop?

#6 Joost

Moet dat nou, jouw alias? ;-)

#7 Bismarck

@2: en @4: Douglas kan best gelijk hebben, orale sex is een grotere risicofactor dan roken.

#8 Bismarck

En verder bied ik helemaal gratis een muziekje om in de stemming te komen aan.

#9 parallax

Bedankt. Nu moet ik voortaan hier ook nog eens aan denken.

Ontzettend vrouwonvriendelijk nieuws dit.

#10 Joost

@7: Maar ook een grotere factor dan drankgebruik? Mij komt het over als een poging om zijn keelkanker iets meer sexy (nou goed dan, stoer) te maken in plaats van zielig (als gevolg van een drankverslaving).

HPV is overigens na een paar jaar uit je systeem, behalve als je rookt:

http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2013/jun/02/michael-douglas-oral-sex-cancer-facts

Het lijkt me totaal niet duidelijk waarom Douglas die keelkanker heeft gekregen. Drank, Roken, HPV een combi van twee van de drie (of alle drie?).

Helemaal mooi: Douglas denkt dat nog meer gebef de oplossing voor het probleem is.

#11 Bismarck

@10: Ja, in de link in #7 kun je lezen (foei!) dat orale sex (iig in de VS) de belangrijkste oorzaak is van keelkanker, dus ook groter dan drank. Daarmee is voor het geval Douglas natuurlijk niets te zeggen, want hij liet zich aan alle drie (en misschien nog wel meer) risicofactoren ruimschoots blootstellen, maar de kans is vrij groot dat hij (toevallig) gelijk heeft.

#12 zaz

Hier moeten we toch het leerstuk van de eigen verantwoordelijkheid bij halen.
Ik geloof dat je daarvoor beflapjes hebt… :sick:

#13 Krekel

@2: ”Ik kan dat artikel zo gauw niet vinden vanwege alle linkjes naar artikelen over Michael Douglas nu,”

Zoek (bijvoorbeeld): “cancer oral sex -michael -douglas” …

Die minnetjes doen ’t ‘m, zie je.

Is ook inderdaad wel onhandig gedaan van Google, want doorgaans maakt onbekend juist onbemind in plaats van andersom.

@12: ”Ik geloof dat je daarvoor beflapjes hebt…”

Ik verheug me nu al op het Postbus 51-spotje.

#14 Joost

@11: Dat is een omgekeerde bewijslast. De vraag is niet of orale sex de grootste risicofactor is, maar of de geconstateerde kanker bij een alcoholist/cunnilingist door het een of het ander is veroorzaakt.

Dat over de gehele populatie orale seks een groter probleem is kan best, maar het lijkt me ook dat er veel meer mensen zich inlaten met orale seks dan met alcoholisme.

De kans dat hij gelijk heeft is dus niet vrij groot, maar totaal onbekend (maar zeker niet nul).

#15 gbh

@14: Dacht dat alcohol ontsmettend werkte bij orale seks.

#16 Bismarck

@14: Over omgekeerde bewijslast gesproken, enige onderbouwing voor de stelling “het lijkt me ook dat er veel meer mensen zich inlaten met orale seks dan met alcoholisme.”?

#17 Krekel

Trouwens …

-Where’d you get the beauty scar, tough guy? Eatin’ pussy?
-How’m I gonna get a scar like that eating pussy, man?

Nu weten we het dus.

#18 Diener

Hoezo befte en niet pijpte eigenlijk? wie zegt dat?

#19 Bolke

”Michael Douglas befte zich de kanker”

Er zijn vervelende manieren om de pijp uit te gaan, niet zeuren dus.

#20 Kalief

Volgens mij probeert die Douglas met een smoes onder zijn corvee uit te komen. ‘Nee schat, beffe mag effe niet van de dokter want ik heb een conditie.’

#21 zaz

@18 Michael zegt zelf: “ik wil er niet te diep op ingaan maar”…
+0(
spuug….

#22 zcm

@4, @7, @10, @11, @14 HPV kan worden gedetecteerd in een tumor. Als het gevonden wordt is de kans zeer groot dat het de oorzaak was. Uit de bewoordingen van Douglas maak ik op dat het ook in zijn tumor is gevonden. Dit lijkt me dan ook geen kwestie van statistiek maar van gewoon even testen.

#23 Joost

@zcm: Bron?

@Bismarck: Dus ik moet bewijzen dat er minder alcoholisten zijn dan mensen die aan orale seks doen?

Allemachtig man…

Maar goed hoor, alcoholisme komt voor bij naar schatting 0,75 procent van de volwassenen. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/psychische-stoornissen/afhankelijkheid-van-alcohol-drugs-of-andere-middelen/afhankelijkheid-van-alcohol/omvang/

En hier staat dat zo’n 90% van de mensen orale seks hebben gehad. http://blogs.menshealth.com/health-headlines/sex-statistics/2011/03/03

Niet zo’n betrouwbaar onderzoek, geef ik toe. Maar wel een factortje 100 verschil.

#24 gbh

@Joost HPV/gerook/gedrink kunnen allen een rol spelen bij keelkanker maar zoals ik het vroeger geleerd heb werd de voornaamste oorzaak gezocht in te warm eten of drinken.

Kanker is vaak een ketting van meerdere factoren, door één schakel uit de ketting te verwijderen kan je een soort kanker voorkomen, heeft alles te maken met de aanleg die een persoon heeft. Schijnt dat 80% van de mensen HPV drager is of ooit besmet is geweest.

#25 Joost

@24: Dat weet ik ook allemaal wel, en dat is ook logisch, maar het gaat hier om 1 persoon die zegt dat hij kanker kreeg door X, terwijl ik betoog dat dat hoogst onzeker is, zeker omdat er andere factoren in het spel zijn die ook keelkanker kunnen veroorzaken. Buitenlandse media zijn kritisch over zijn uitlatingen, Nederlandse pennen het gewoon over.

#26 gronk

Klein -maar niet onbelangrijk- detail: gaat het om orale seks bij vrouwen, of bij mannen? Ik kan me namelijk ergens wel indenken dat het verorberen van grote hoeveelheden sperma niet helemaal gezond is (gezien alle eiwitten die daar in voorkomen).

#27 gbh

@25: In het orginele artikel staat toch wel een aardige onderbouwing:

“It has been established beyond reasonable doubt that the HPV type 16 is the causative agent in oropharyngeal cancer,” said Kumar, who also testified to increased recovery rates among this kind of cancer sufferer. This would help explain why Douglas was given an 80% chance of survival, despite the advanced stage of his illness.

Kumar geeft ook aan dat er naar alle waarschijnlijkheid meerdere factoren moeten zijn maar dat is bij kanker bijna altijd zo of je moet een reactorvat binnen wandelen.

@gronk om aan de hoeveelheid van 1 ei te komen moet je zeker toch wel 100 keer slikken, plezier er mee

#28 gbh

Vind dit heel veel meer nieuwswaardig en buitengewoon vreemd dat dit zo weinig aandacht krijg:

http://www.naturalnews.com/034823_cancer_industry_patent_protection_drugs.html

#29 gbh

@26: Heb het ff voor je opgezocht:

Bij de menselijke zaadlozing bevat sperma 1 tot 3% zaadcellen.

De rest is zaadvocht, een voedingsrijk plasma dat voor 1/3 afgescheiden wordt door de prostaat en voor 2/3 door de zaadblaasjes.

In menselijk prostaatvocht is het proteïnegehalte minder dan 1% en bevat proteolitische enzymen, fosfatase en prostaat specifiek antigen (PSA). De vloeistof bevat ook zink met een concentratie van 500-1000 maal die van bloed.

Het vocht van de zaadblaasjes bevat een proteïne, enzymen, veel fructose, vitamine C, flavine, slijm, phosphorylcholine en prostaglandinen (hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van vele fysiologische processen, zoals die bij ontstekingen, de verwijding en vernauwing van bloedvaten (vasodilatatie respectievelijk vasoconstrictie), pijn, koorts, longrijping, de bevalling en de bloedstolling. Voorts beschermen ze de maagwand tegen de zure maaginhoud.)

Een vrij gezonde hap dus, kan je een aardig overlevingspakketje mee maken.

#30 zaz

Dramatische ontknoping. Ik kon niet slapen en moest het weten…

Douglas had het niet over zijn kanker (maar over een ander zijn befkanker???)

“The publicist referred to medical evidence linking oral sex to head neck cancer, adding “but [Douglas] did not say it was the cause to his specific cancer”.

http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-22762555

#31 Prediker

@30 Even verder lezen.

Zijn pr-agent, Allen Burry, probeert dat inderdaad. zo te draaien, vermoedelijk uit angst voor hoe dit nieuws gaat uitpakken in het o zo puriteinse Amerika.

De Guardian heeft echter inmiddels het desbetreffende segment van de audio-opname publiek gemaakt, en daar blijkt duidelijk uit dat Douglas aangeeft dat de vorm van kanker die hij heeft veroorzaakt wordt door HPV.

Douglas vermeldt daar expliciet bij dat dit een gevolg is van ‘cunnilingus’, in een korte uitleg waarom hij zijn ziekte niet wijt aan een leven van snuiven, roken en zuipen.

Oordeel zelf:

Xan Brooks: Do you feel, in hindsight, that you overloaded your system? Overloaded your system with drugs, smoking, drink?

Michael Douglas: No. No. Ah, without getting too specific, this particular cancer is caused by something called HPV, which actually comes about from cunnilingus.

Lijkt me helder als glas. Daar doet het gedraai van een pr-agent van een Hollywoodster wiens marktwaarde hij moet bewaren niets aan af.

#32 Prediker

Overigens is HPV (dat schijnbaar komt in alle soorten en maten, gevaarlijk en ongevaarlijk) de meest voorkomende ‘SOA’. Volgens het RIVM zijn 80 op de 100 vrouwen op enig moment drager van het virus.

Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms niet. En in een aantal gevallen verandert het virus dan lichaamscellen. Dat kan tot kanker leiden. Baarmoederhalskanker. Maar ook keelkanker dus.

O, en het virus bevindt zich in de opperhuid, niet in lichaamssappen. Condooms e.d. bieden 70% bescherming, maar…

Tijdens vrijen kan het virus ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond.

Kortom, dit virus is zo wijdverbreid en besmettelijk dat je zowat maagd moet blijven of exclusief monogaam vanaf je eerste relatie, dat het nagenoeg ondoenlijk is er van gevrijwaard te blijven. Gelukkig zijn de meeste varianten redelijk onschuldig, en heeft het lichaam ook nog wat opruimmechanismen in huis.

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Wat_is_HPV

#33 justHarry

Mag ik een lijst(je) met items (alle categorieën) waarvan je GEEN kanker krijgt? Dankuwelbeleefd.

#34 Joost

Ah, gezien het interview is mijn assumptie, dat Douglas het vooral roept om zijn levensstijl niet onverantwoordelijk te hoeven noemen, dus waar.

#35 Bismarck

@23: Dat is dubbel vals spelen. Aanmerkelijk meer dan 0,75% van de mensen drinkt regelmatig alcohol en aanmerkelijk minder dan 90% laat zich in met regelmatige onveilige orale seks. Bovendien gaat het in geval HPV om orale seks bij vrouwen, dus de blootstelling halveert al (uitgaande van gelijke mate van orale seks bij mannen en vrouwen).

#36 Joost

@35: Als 90% van de bevolking zich inlaat met orale sex, dan ga ik er zo maar vanuit dat 90% van de mannen dat ook doet. Dat, of er is iets heel geks aan de hand.

En ja, die 0.75% is wat flauw, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat we niet weten welk van de twee een grotere kans levert op kanker, GEGEVEN dat je een alcoholist bent (of was).

En nogmaals, ik zeg helemaal niet dat Douglas geen keelkanker heeft gekregen door HPV, maar dat hij de uitspraak dat het door HPV komt en NIET door roken/drank niet kan doen. Daarbij vermoed ik dat hij het doet om zijn gezicht te redden, iets wat #31 ook lijkt te bevestigen.

#37 Krekel

@33:

Zo’n lijstje schijnt kankerverwekkend te zijn, dus die geef ik je maar niet.

#38 canasta

@32: Maagd blijven, of vaccineren.
http://en.wikipedia.org/wiki/HPV_vaccine

#39 Prediker

@34 – Natuurlijk: de vraag die Douglas voor zijn kiezen krijgt, bevat (en verzacht) een scherpere vraagstelling, namelijk: verwijt je jezelf dat je je leven lang hebt gesnoven, gezopen en gerookt (en zodoende met je eigen gedrag die kanker in de hand hebt gewerkt)?

Antwoord: nee, omdat de kanker die ik heb in feite veroorzaakt wordt door orale seks, dus al mijn andere gedrag heeft ‘r niet zoveel mee te maken.

Dus het is ook niet dat hij nog stoer wil doen ook over zijn kanker. Hij reageert op een manier die ieder normaal mens zou doen: gelukkig hoef ik het mijzelf niet te verwijten. Of scherper: hola, wacht eens even met dat impliciete oordeel over de keuzes die ik in mijn leven gemaakt hebt, want volgens de artsen lag het niet aan het roken en drinken.

#40 pspan

HPV positieve of HPV negatieve tumoren zijn verschillende ziektes met verschillende oorzaken. In dit geval heeft deze patient inzicht in de oorzaak van zijn ziekte, en het geluk van een veel betere prognose.
Het verbaast mij dat er nog geen opmerkingen over de HPV vaccinatie bij meisjes is gemaakt. Bij deze: ook jongens moeten zich laten inenten.

#41 Joost

@pspan Ik zou wel eens een bron willen zien van de claim dat je een tumor kan identificeren adhv HPV. En als er HPV gevonden wordt, hoe groot is dan de kans dat de keelkanker daaraan gerelateerd is?

#42 pspan

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23718828
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793107
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23304554
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22655271
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19768554

Als je keelkanker hebt, en die tumor (let wel de tumor, niet de persoon) is HPV positief, dan is dat de oorzaak. Als je keelkanker hebt die niet HPV positief is dan zijn er andere mogelijke oorzaken, waarvan roken en drinken sterke kandidaten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*