Piet Bakker, lector Massamedia en Digitalisering aan de Hogeschool van Utrecht (journalistiek), analyseert de dalende cijfers van kranten.
En het is nog een tikje erger dan die cijfers vermoeden, want lang niet alle ‘lezers’ zijn ook betalende abonnees. Nogal wat mensen delen de krant met de buren.
Reacties (19)
Tjonge, ik ben onder de indruk van deze analyse..” 22.053 Nederlanders van 13 jaar en ouder meegedaan aan dit onderzoek. Deze steekproef staat voor 14.016.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder”
Ik zou “Datajournalistiek: veel gegevens, weinig informatie” willen omdraaien in deze tot weinig gegevens “veel” informatie. NOT
@1 – De meeste enqûetes (ook van de meest gerenommeerde instituten als Gallup) werken met veel kleinere samples op een vergelijkbare bevolkingsgrootte.
Het is niet ongebruikelijk om een steekproef van 1.000 tot 1.500 personen te nemen voor bevolkingen van 15 miljoen of zelfs 50 miljoen.
Pakistan heeft een bevolking van 180 miljoen. Maar als Gallup daar nagaat wat Pakistanen denken, dan neemt ze ook een steekproef van zo’n 1.500 mensen. Indonesië telt 237 miljoen mensen.
Ik wil maar zeggen: een steekproefgrootte van 22.000 man is uitzonderlijk groot in opiniepeilingenland…
Dat er 2 miljoen mensen elke dag die rotzooi lezen, of gelezen hebben, is ronduit schokkend.
Zou het een teken zijn dat het opleidingsniveau van de bevolking stijgt?
@4: Of daalt. Dat zelfs de Telegraaf nu te moeilijk is geworden.
Hoe kun je een krant lezen als je geen brievenbus meer hebt?
Pardon, waar ik krant zei bedoelde ik leesmap.
Telegraaf en Bradley effect. Als je, bijvoorbeeld, voor sluitingstijd naar de leestafel in AH gaat liggen er twee kranten, de Telegraaf en AD. De telegraaf is een en al kreukels het AD niet. Als je aan de bezoekers van die dag zou vragen welke krant ze hebben gelezen is het de AD natuurlijk.
Terzijde, waar ik toch een beetje van schrik is de sluipende elitaire tendens in de reacties. Domme mensen die rotzooi lezen die ze niet meer snappen.
Piet Bakker heeft een fraai blog.
http://www.newspaperinnovation.com/
@9: Dank voor het compliment. “Elitair zijn” beschouw ik als een “geuzen-titel”.
Ah..IC.. met zo’n antropomorfische nick worden mensen per definitie afgeschilderd als “minder bekwaam” ;)
@11: En wat vind jij van de (linkse) elite dan? Toch precies hetzelfde: onbekwaam.
Als je het woordje elitair gebruikt verwijt je de ander een andere opvatting te hebben en dat is heel slap inhoudloos verweer. Verder vind ik de vos uit de betreffende fabel alles behalve elitair, maar dat terzijde.
@12: Hij was anders wel slim en dat wordt tegenwoordig al snel gezien als een elitair trekje. Waarmee overigens #10 des te meer validiteit krijgt (en ja, ik krijg als ik zo langs wat pulpzenders zap soms het idee dat mensen er trots op zijn om dom te zijn en zelfs zich extra dom voordoen met het doel populariteit te verwerven).
@13.
Dat noemen ze ontspanning. Als je heel de dag als loonslaaf keihard heb gewerkt, gepresteerd noemen ze dat tegenwoordig, dan kan je helemaal murw geslagen zijn/geestelijk uitgeblust, ken je dat gevoel… ?
@13: “hij” was niet slim maar wel de schrijver in deze die de zwakheden van de mens, in het bijzonder de elite, op de tak nam.
De samenstelling van onze kudde is zo dat er divers gedacht wordt over “de dingen”. Het gegeven dat iemand de telegraaf leest (wat ik niet doe, lees NRC) heeft weinig met domheid te maken en het badinerend veroordelen is zwak.
Kijken of ik nog verder kan zakken met -10.
Fout in de oorlog.
Het gaat over oom Dirk.
Het was in ’43.
In de klas van juffrouw Schier.
Dirk met z’n domme kop, 1+1=4.
FOUT!
@15:
@17: Blijkbaar gaat er iets mis met het plaatsen van een reactie.
@ 15:”Dat iemand de Telegraaf leest heeft niets met domheid te maken.”
Wel met onwetendheid en luiheid!
@14: Niet echt. Gewoonlijk ga ik na een dagje loonslaven namelijk vrijwillig nog een uurtje of twee mensen slimme dingen bijbrengen. En dat is heel dankbaar werk.