In de stroom documenten naar de Tweede Kamer zag ik vandaag pas de aanbieding van het rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken over grieppandemie scenario’s. Dit rapport heeft op een paar kleine berichten na, vorige week geen stof doen opwaaien. En dat is vreemd. Want het rapport geeft twee scenario’s, waarbij de milde variant zo’n 5000 doden oplevert en de ernstige variant zeker 80.000. En daarbij dan de kanttekening dat deze pandemie met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk ergens in de komende jaren gaat komen.
Je zou zeggen dat deze getallen heel politiek Nederland acuut op de bühne zou krijgen. Immers, de theoretische terroristische dreiging waarmee in het tot nu toe ernstigste enkele geval slechts 3000 doden zijn te betreuren, zorgt al jaren voor stevige wetten en mobilisatie van gans het ambtenarenapparaat .
En dan moet je ook weten dat een rapport vorig jaar aangaf dat de voorbereiding van Nederland voor zo’n ramp nog zeer te wensen over laat. Het is dan ook maar de vraag of het milde scenario, dat uitgaat van snelle beheersing, überhaupt de realistisch is.
Dus in plaats van spoeddebatten over teveel gevangeniscellen of over de spitsstrook op de A1 zou er nu heel snel een debat moeten komen over hoe we zeker stellen dat de schade van een pandemie beperkt blijft. Een beetje slagkracht spaart zo een paar duizend doden. En die kans krijg je als politiek niet vaak.
En dan ter afsluiting nog iets speciaals. Iets wat nog nooit is voorgekomen, is dan toch echt nu werkelijkheid geworden. Ik ben het eens met de conclusie van Simon Rozendaal.
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Overigens ben ik van mening dat altijd bekend moet zijn hoe de individuele kamerleden gestemd hebben en dat alle stemmingen direct online beschikbaar moeten zijn.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.
Reacties (6)
Als je het eens bent met die Simon Rozendaal dan is dit belangrijker dan het individuele stemgedrag van kamerleden.
@Freek: Dat laatste statement staat er al een postje of 20 onder. De kracht zit hem in dat geval in de herhaling.
“Dus in plaats van spoeddebatten over teveel gevangeniscellen of over de spitsstrook op de A1 zou er nu heel snel een debat moeten komen over hoe we zeker stellen dat de schade van een pandemie beperkt blijft. Een beetje slagkracht spaart zo een paar duizend doden. En die kans krijg je als politiek niet vaak.”
Klassesneer. Eentje uit ervaring & beheerst & van grote hoogte.
Zoiets gebeurt wel vaker toch? Ik maak me meer zorgen over antibiotica-resistente bacterien die de komende jaren huis gaan houden.
Maar dat valt helaas minder in de agenda van volksmennerij en makkelijke – maar weinig effectieve – oplossingen en er valt bovendien geen winst op te halen. Bij het verzamelen en dataminen van meer gegevens weldegelijk al wordt dat in alle toonaarden ontkent.
Kijk bv ook naar hoe lang het heeft geduurd voordat chloor- en amoniaktransporten zijn verboden (worst case: 50.000 doden ). Er valt niets op te halen.
En epidemieen zijn moeilijk tot niet te voorkomen en kunnen in korte tijd veel slachtoffers opleveren. Iets waar we toch slecht tegen kunnen.
iedere boer militair,dokter en de ambtenaar hebben prioriteit boven de burger, dat was in 1950 zo en dat blijft zo.
De machine moet draaien.
Waarom die Oranje familie daar ook bij hoort beats the shit out of me..
Er is al een aantal jaar duidelijk dat zowel de regering als de tweede kamer ‘moeilijke’ vraagstukken uit de weg gaat. Met ‘moeilijk’ bedoel ik niet (politiek) gevoelige thema’s, maar vooral wetenschappelijke onderwerpen. Alleen als iets heel erg gesimplificeerd wordt door bijvoorbeeld Al Gore, de varkenscastratie of een daadwerkelijke overstroming/ramp, worden er pas maatregelen genomen.
‘We’ weten meer dan 50-100 jaar geleden, ‘we’ maken meer mogelijk en ‘we’ zijn met veel meer. Ons handelen heeft daarom veel grotere effecten dan vroeger.
Dat opgeteld bij het feit dat de politiek niet interessant is (in allerlei opzichten) voor slimme mensen, de televisie de snel-scoren-cultuur in de hand werkt en dat de meeste mensen in de maatschappij het ook niet meer kunnen bijhouden, kan en wil de huidige tweede kamer en regering dit soort vraagstukken niet meer aan.
Overigens ben ik ook van mening dat altijd bekend moet zijn hoe de individuele kamerleden gestemd hebben en dat alle stemmingen direct online beschikbaar moeten zijn.