Deutschland über Alles en Allah is groot

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De geschiedschrijving is Adolf Hitler niet gunstig gezind, hij is een anti-symbool voor gelijke rechten, vrijheid en democratie, kortom de liberale waarden die in de huidige westerse maatschappij niet aan twijfel onderhevig zijn. Tegenwoordig leren onze kinderen op school dat ‘Hitler’ heeft kunnen gebeuren door een gebrek aan democratische instituten en tradities, anti-semitisme en de macht van een terreur-bewind. In demonstraties voor en tegen van alles en nog wat, lezen we leuzen als ‘Sharon=Hitler’, ‘Bush=Hitler’, ‘Al-Qaida=Hitler’, ‘Arafat=Hitler’, ‘Fortuyn=Hitler’, ‘Canadese zeehondenknuppelaars=Hitler’ etc.

Ondanks of vanwege mijn historische achtergrond ben ik echter altijd een falikant tegenstander van historische paralellen geweest, en geloof ik nauwelijks dat men van de geschiedenis leert. Desondanks zijn historische parallellen soms even verleidelijk als misleidend, zoals in het geval van een vergelijking tussen de Nationaal-Socialistische bewegingen in het begin van de twintigste eeuw en de radicaal Islamitische bewegingen aan het begin van de een-en-twintigste eeuw. Wat opvalt bij een nadere analyse van fenomenen die kenmerkend zijn in beide bewegingen is opmerkelijk, en misschien leert de geschiedenis in dit geval ons wel iets: soms zijn radicalen niet slechts radicaal vanwege armoedige omstandigheden, maar vanwege onuitroeibare vooroordelen en fanatisme.

Wat zijn de opmerkelijke overeenkomsten tussen Nazis en radicale Islamieten?
– ‘volkisch’ vs. ’tribal’,
– steun van religieuze instituten,
– weerzin tegen modernisering en democratische maatschappij,
– cultivering van de dood als ultieme offering,
– verering van een leider,
– anti-semitisme,
– destructief,
– de aartsvijand,
– mannelijke verbroedering als strijders.
Dit zijn slechts de meest opvallende overeenkomsten die in eerste instantie opvallen.

– ‘volkisch’ vs. ’tribal’
Al aan het einde van negentiende eeuw ontstonden er in Duitsland allerlei groepjes en clubjes die het ‘volkische’ element van de Duitse cultuur verheerlijkten als het eigenlijke karakter van het Duitse volk. Diezelfde hang naar de een samenleving die doet denken aan Rousseau’s Gouden Natuur tijd, vinden we nu ook in de radicale islam, waar de conservatieve stammen samenleving als eigenlijke samenlevingsvorm van de Islam wordt beleden.

– steun van religieuze instituten
Beide bewegingen zijn sterk afhankelijk van een irrationele geestestoestand van de mens, een transcendente identificatie waarin het individu in staat is zich te identificeren met de massa, een massapsychose. Misschien daarom wel waren religieuze organisaties als de katholieke kerk wel zo sympathiek tegenover het fascisme. In 1922 sloot de Roomse kerk een duivelsverbond met Mussolini, terwijl in 1933 Paus Pius XI een overeenkomst met Hitler sloot, die Duitse priesters gehoorzaamheid aan Hitler gebiedde. Diezelfde nauwe verwovenheid tussen religieuze instituten en radicale politieke leiders is waar te nemen tussen Islam en vrijwel alle dictaturen in het Midden Oosten, en het ultieme verbond tussen Taliban en Al-Qaida.

– weerzin tegen modernisering en democratische maatschappij
De ideologie van zowel Nationaal-Socialisme en radicale Islam richt zich vooral tegen de modernisering van de maatschappij en de bedreiging van de traditionele maatschappij. Terwijl de volkische bewegingen in de vroege Duitse eenheidsstaat zich richten tegen de vervreemding en ontaarding door een verregaande industrialisatie, ziet de radicale Islam de ‘verwestelijking’ als oorzaak in een verlies van normen en waarden.

– cultivering van de dood als ultieme opoffering
Nietzsche werd door veel Duitse Nationaal-Socialisten als de filosoof van het ware Duitsland gezien. Niet in de laatste plaats vanwege Nietzsche’s theorie van vernieting als voorwaarde voor de schepping van de ware grootheid. De ‘filosoof met de hamer’ wordt zeer tegen zijn eigen zin nog steeds door velen hierom geidentificeerd met de Nazi’s. Het waren filosofen als Jacob Boehme die zijn ideeen zich eigen maakte in het motto ‘Stirbe und Werde’. Diezelfde cultivering van de dood als ultieme opoffering zien we terug bij radicale Islamieten die als hoogste ideaal het martelaarschap nastreven, wellicht niet in de laatste plaats vanwege de 122 maagden die hun bij aankomst in de nieuwe wereld te wachten staan.

– verering van een leider
Waar Hitler de onbetwiste leider van de Nazi’s was, is diezelfde leider-verering terug te vinden bij radicale Islamieten. Zij vereren Mohammed in de eerste plaats als voorbeeld in het leven, maar ook leiders als Osama Bin Laden worden door velen blindelings als verlosser aangemerkt. Ook Christenen zien in de vorm van Jezus Christus een ideaal voorbeeld hoe de mens dient te leven.

– anti-semitisme
Zowel het nationaal-socialisme als de radicale Islam staan sterk onder de invloed van een vorm van anti-semitisme. De oorzaak hiervoor zit dieper dan simpelweg de Israelische bezetting van Palestina of 1000 jaar anti-semitische lithurgie. De Joden zijn een ‘zuiver’ ras en uitverkoren. Dat deze claim vooral berust op een geloof in een zelf-verzonnen G-d doet er niet toe, zeker niet omdat zowel de Bijbel als de Koran, slechts een afgeleide zijn van de Torah. Deze afkeer van Joden raakt een snaar die zeer diep en strak gespannen staat in de menselijke psyche, en is een fascinerend verschijnsel.

– destructief
Beide ideologien zijn uitermate destructief en in laatste instantie zelf-destructief. Dit ondanks het feit dat beide in eerste instantie juist beogen om een verloren eer en eigenwaarde te herstellen. Maar dit herstel wordt slechts bereikt door een vernietiging van de vijand die de oorzaak is van de beleving van ontering en vernedering. Uiteindelijk echter is deze strijd om ten koste van de vijand de geschonden eer te herstellen inherent zo destructief dat zij ten koste gaat van haar zelf.

– de aartsvijand
Beide groeperingen scheppen een beeld van een aartsvijand. In beide gevallen zijn de Joden de aartsvijand nummer Een. Maar terwijl de Duitsers na Napoleon, de oorlog van 1871 en de Eerste Wereld Oorlog de Fransen als aartsvijand hadden, zo kent de radicale Islam Amerika als aartvijand nummer Een.

– mannelijke verbroedering als strijders
Er bestaat een eigenaardig verlangen naar mannelijke verbroedering in beide organisaties. Deze homo-erotische neiging van radicale Islamieten en rechts-radicalen heeft mij altijd enorm verbaasd, en ik ben niet goed in staat om haar te ontleden. Natuurlijk ontbreekt mij hiervoor ook de tijd, aangezien wij ons op Sargasso vooral met dikke tieten bezig houden.

CONCLUSIE
Al met al is de historische parallel tussen het Nationaal Socialisme en de radicale Islam opvallend. Opvallend genoeg, niet om verregaande conclusies aan te verbinden of er een historische wetmatigheid in te ontdekken, maar genoeg om ons af te vragen of er misschien hier sprake is van een psychologisch karakter. Bestaat er zoiets als een psychologisch karakter van het repressieve, homo-erotische, impotente en mannelijke type, die zowel in radicale Islamieten als rechts-radicalen terug te vinden is? Misschien zijn we gestuit op een gedeelde eigenschap die beide groepen met elkaar kunnen verbroederen?

0

Reacties (28)

#1 vos b.

IK heb gehoord (van een man die het kan weten) dat er slechts 72 maagden aanwezig schijnen te zijn. Hoe verklaart u dit? U heeft hier btw wel een punt van de slang te pakken, wat ik u knor…

  • Volgende discussie
#2 peter

Interesante observatie. Laat de laatste twee alinea’s weg (niet vanwege de dikke tieten overigens) en je hebt een manifest om de vreselijke mohammedaanse barbaren in de pan te hakken.

Zit beschaving in de nuance?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 peter

Jaja, interessante. Pfff…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Gorg

Ja hoe zit dat met die dikke tieten ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 NoName

Interresant stukje Caprio, ik miste alleen het woord ‘Zeitgeist’ en natuurlijk de dikke tieten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 kaahaa

Duitsers bouwden wel betere autostrades, trokken zich geen hol meer aan van de Fransozen, en zò eendrachtig staan die paar 100 miljoen (veralgemeningen voor uw rekening:) Islamieten niet achter één führer.
Eén parallel die steek houdt, en door uw enigszins oververhitte brein slechts zeer terzijde aangeroerd, is de totale uitzichtloosheid op verbetering van de economische situatie in het midden-oosten/Weimar-republiek.
Alles voor de rest aangeroerd, zijn of waren ‘slechts’ gevolgen daarvan.
Of wou u ruilen, toekomstgewijs, met een doorsnee-Mahrebijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Ini

Wat m.i. mis gaat in de verhouding Westen – Arabische wereld, is dat het Westen ‘communiceert’ vanuit een redelijk gevestigd democratisch wereldbeeld. Dit is de vriendelijke manier om het te stellen.

De onvriendelijke manier is dat wij als een stelletje achterlijke jedi-ridders de strijd aanbinden tegen hetgeen wij als ‘kwaad’ ondervinden, en daarbij volkomen blind zijn voor het feit dat het merendeel van de mensen op deze aarde geen idee hebben wat democratie is. Wij ‘bevrijden’ Irak en verwachten in onze mateloze arrogantie dat de mensen ons wel dankbaar zullen zijn en prompt een democratie uit de grond zullen stampen.

Gek genoeg zijn de Irakezen helemaal niet gecharmeerd van een democratie, die met een overmacht aan hi-tech wapens en buitenproportioneel geweld wordt afgedwongen. Leuk visitekaartje, dat we daar afgeven; leuke motivatie om de zaken nu eens democratisch aan te pakken.

Omdat wij democraten daar geen snars van snappen, zoeken we naarstig naar verklaringen. Mmmmh, eens even denken… Zouden het wellicht nazi’s zijn? Zou best wel eens kunnen..

Zo beschouwd, is het merendeel van de samenlevingen op aarde op nationaal-socialistische leest geschoeid. En zolang we proberen deze samenlevingen van ons gelijk te overtuigen met massamoord, zal het ook zo blijven.

Uiteindelijk bestaat onze democratie bij de gratie van onze welvaart (inderdaad kaahaa). Hoe is die ook al weer tot stand gekomen? Was het Midden-Oosten en Noord Afrika met al zijn rijkdom destijds niet keurig opgedeeld in Frans en Engels grondgebied?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Aliëtte

We leren niets van de geschiedenis en de geschiedenis zal zich eindeloos blijven herhalen, tot het einde. Overigens vind ik het opmerkelijk dat Nietzsche en het nazisme vaak in één adem worden genoemd, terwijl dat op z’n minst twijfelachtig is en het juist een filosoof als Heidegger was die openlijk pro-nazisme was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Nove

Niet onbelangrijke overeenkomst; de Blut und Boden filosofie. Die begint bij orthodoxe en radicale islamieten onder hun voetzolen, waar ze ook gaan en staan, bij nazi’s heette het nog landsgrenzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 MMaas

Met alle respect Caprio, maar deze vergelijking raakt kant noch wal. Ten eerste is het vergelijken van de radicale islam met het nazisme een anachronisme en volkomen zinloos. Ten tweede is het mij volstrekt onduidelijk over welke radicale islam u het heeft. Gaat het over saoudische Wahhabisten? Over de Taliban? Over het Algerijnse GIA? Over het Sji’itische bewind in Iran? Er zijn namelijk nogal verschillen tussen de groepen, tussen de idealen van de islamitische heilstaat, en de manieren waarop ze dat willen bereiken.

Als laatste zijn veel van uw vergelijkigen zo krom als een hoepel. Ik zal een paar voorbeelden geven:

Diezelfde nauwe verwovenheid tussen religieuze instituten en radicale politieke leiders is waar te nemen tussen Islam en vrijwel alle dictaturen in het Midden Oosten, en het ultieme verbond tussen Taliban en Al-Qaida.

Pardon? De meeste radicale moslimgroeperingen voeren hevige strijd tegen de meeste dictaturen in het Midden-Oosten. Zo heeft de Moslimbroederschap (of afgeleide daarvan) hevig gevochten in Syrië, Libanon, Egypte en Algerije. Bin Laden is in de eerste plaats een politieke dissident van het Saoudische regime.

Zij vereren Mohammed in de eerste plaats als voorbeeld in het leven, maar ook leiders als Osama Bin Laden worden door velen blindelings als verlosser aangemerkt

Hitler met Mohammed vergelijken? U lijkt mevrouw Hirsi Ali wel! Bovendien kunt u waar “Osama Bin Laden” staat ook “Pim Fortuyn” neerzetten. Gaat u ook de LPF met het Nazisme vergelijken?

Beide ideologien zijn uitermate destructief

Net als de Westerse kapitalistische ideologie voor veel Arabieren dat moet zijn.

Naar mijn mening draait u het helemaal om. De nazi-ideologie wilde een moderne staat, en werd sterk beinvloed door reactionaire invloeden, zoals de Romantiek en sociaal-darwinisme.
“Radicale Islamieten” willen een anti-moderne staat, maar zijn eigenlijk beinvloed door moderne Westerse ideeen over zelfbeschikking, vrijheid en -ja zelfs- democratie.

Verder sluit me geheel aan bij de observatie van Ini.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Er is onlangs een boek verschenen die deze parralel tussen moslim extremisme en nazisme uitdiept en er tevens het communisme bij sleept.

Maar op dit moment internet ik via een archaisch ISDN-lijntje en moet ik eigenlijk hele andere dingen doen. Dus ik kom hier nog op terug, later op de avond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 MdK

Volgens mij Carlos doel je op ‘Occidentalism’ van Buruma en Margalit. Daar moest ik aandenken toen ik je stuk las. Het gaat er dan ook niet om Bin Laden Hitler en LPF, islamisme, anti-semitisme en populisme/’fortuynisme’ op één lijn te zetten maar hun wereldbeeld te vergelijken op een aantal punten: houding ten opzichte van bijv. de bourgeoisie en vrouwenrechten. En dan zijn er naast de nodige verschillen ook de nodige opvallende overeenkomsten. Zij besloten hun voorpublicatie in the New York Review of Books als volgt:
“There is no clash of civilizations. Most religions, especially monotheistic ones, have the capacity to harbor the anti-Western poison. And varieties of secular fascism can occur in all cultures. The current conflict, therefore, is not between East and West, Anglo-America and the rest, or Judeo-Christianity and Islam. The death cult is a deadly virus which now thrives, for all manner of historical and political reasons, in extreme forms of Islam.
Occidentalism is the creed of Islamist revolutionaries. Their aim is to create one Islamic world guided by the sharia (Islamic law), as interpreted by trusted scholars who have proved themselves in jihad (read “revolution”). This is a call to purify the Islamic world of the idolatrous West, exemplified by America. The aim is to strike at American heathen shrines, and show, in the most spectacular fashion, that the US is vulnerable, a “paper tiger” in revolutionary jargon. Through such “propaganda by action” against the arrogant US, the forces of jihad will unite and then impose their revolution on the Islamic world.
Ayatollah Khomeini was a “Stalinist” in the sense that he wanted to stage a revolution in one significant country, Iran, before worrying about exporting it. Bin Laden, by contrast, is a “Trotskyite,” who views Afghanistan as a base from which to export revolution right away. There is a tension between the “Stalinists” and the “Trotskyites” within the Islamist movement. September 11 gave the “Trotskyites” an advantage.
Al-Qaeda is making a serious bid to stage an Islamist revolution that would bring down governments from Indonesia to Tunisia. It has not succeeded yet. We can expect more “propaganda by action” against the US and US installations, accompanied by crude Occidentalist propaganda. The West, and not just the geographical West, should counter this intelligently with the full force of calculating bourgeois anti-heroism. Accountants mulling over shady bank accounts and undercover agents bribing their way will be more useful in the long-term struggle than special macho units blasting their way into the caves of Afghanistan. But if one thing is clear in this murky war, it is that we should not counter Occidentalism with a nasty form of Orientalism. Once we fall for that temptation, the virus has infected us too.”

En daar kunnen we het mee doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 $link$

Raar eigenlijk dat er nooit vergeleken wordt met Stalin. (Heeft waarschijnlijk met conditionering te maken.)

@Ini
Zo redenerend had ook Europa in 1945 niet gewapenderhand onder het juk van de democratie en vrijheid gebracht mogen worden. Ook zou ZuidKorea dan net zo floreren als z’n noorder-buur.

Sadam en zn. mochten tig jaar langer dan Adolf doorhobbyen en jij beweert dat ‘de irakezen’ niet blij zijn dat daar een einde aan is gekomen. Ken jij ‘de irakezen’ soms allemaal of zijn het ‘de irakezen’ van NOS’ HansLaroes?

Dat democratie zou bestaan dankzij elders gestolen welvaart lijkt me ook te kort door de bocht. M.i. is onze maatschappij relatief bloeiend omdat er (met oorlogen verkregen) vrijheid is voor liberaal-progressieve en rationele krachten. Niet door wat exotische rotzooi die vroeger ooit ergens is gejat.

P.S. Tot nu toe is bijna elk door Amerika bevrijd land er relatief goed aan toe; laten we hopen dat dat in Irak ook zo wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 caprio

Alle gerechtvaardigde kritiek ten spijt, het ging me vooral om het psychologische type dat achter zulks radicalisme schuil gaat.

Dat de vergelijking een anachronisme is, erken ik al in de eerste regel. Ook Hitler was lange tijd een politieke dissident, dit doet niets af aan de aard van de eigen politieke beweging van een persoon als Bin Laden en de GIA die juist een samensmelting van religie en politiek beogen, hetgeen in de Islam natuurlijk minder vreemd is.

De laatste opmerking mbt het boek is interessant dat moet ik naslaan, bedankt daarvoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 dreadloki

Dus geen dikke tieten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Carlos

Het ging me inderdaad om dat boek ‘Occidentalism’ zoals MdK juist opmerkte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 floppie

Raar dat men nooit vergeleken wordt met Genghis Khan, terwijl dat toch ook geen gezellige jongen was. Ook raakte hij behoorlijk opgewonden van alle dikke tieten die ie verovert had en neukte er behoorlijk op los. Zo erg zelfs dat 8% van de mensen daar een afstammeling is van Khan volgens DNA onderzoek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Seth

Vandaar Genghis Khan natuurlijk!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Grobbo

Dat van die verering van een leider is natuurlijk klinkklare onzin.

Mohammed heeft met het geloof te maken en is geen werkelijk persoon, en een figuur als Osama is wellicht voor de fanaten een voorbeeldfiguur, maar die rol zou ook door andere mensen kunnen worden vervuld. Osama an sich is niet echt bijzonder, zijn verhalen zijn niet origineel: Zionisten dood …yadayada… Amerika grote satan …yadayada… Jihaaaaad …yadayada… islam moet heersen enzovoorts. Niets nieuws onder de zon.

Wees maar blij dat er geen groot arabisch leider is zou ik zeggen, anders zou de staat Israel het nog wel eens knap benauwd kunnen krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 caprio

Hitler had ook niets origineels te vertellen, afgezien van de Endlosung misschien, de rest was ouwe koek in Europa waar we nu geschokkeerd over doen alsof het op 8 november 1933 plotseling allemaal in Duitsland werd uitgevonden, dus het originaliteitscriterium ontgaat me.

De vergelijking met Mohammed is inderdaad beetje uitgerekt, maar ik moest wat he. Overigens gaat ie niet helemaal mank volgens mij. Mohammed is geen religieus leider maar een staatsman in de eerste plaats met visioenen. Dus die vergelijking gaat wel degelijk op in die zin. Ik zie trouwens de Jezus verering in hetzelfde ‘licht’. Het psychologische karakter maakt geen onderscheid tussen dode en levende figuren.

De 122 maagden is inderdaad onderheving aan inflatie, maar minder spannend wordt het allemaal niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Grobbo

Ik bedoelde dat het daar in de regio wemelt van gefrustreerde figuren die van die wartaal uitslaan. Als ik zoiets hoor dan denk ik weer met weemoed terug aan mijn goede vriend de Ayatollah.

Ook toen al was dat grote satan kleine satan een beetje flauw, en Osama heeft natuurlijk weinig nieuws toegevoegd aan het fundamentalistisch gedachtengoed.

Okee, hij heeft een neusje voor spectaculaire PR stunts, maar dat maakt je nog geen echte leider.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Carlos

Osama is meer een idool, een soort Che Guevarra voor de reli-jongere.
Als je ziet hoe gretig zijn t-shirts in de moslim wereld over de toonbank gaan dan lijkt me de vergelijking met good ol’ Che gerechtvaardigd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 caprio

Mooie vergelijking, Carlos. Enige verschil is dat Bin Laden nog actief is en geen armoedige, ellendige, hopeloze achterstandsallochtoon, maar een elitaire, stinkendrijke rijkeluiszoon op zoek naar zingeving, zoiets als Che inderdaad. Er schijnen in de VS zelfs babyoutifts te bestaan van Che. Che gaat het dit jaar helemaal maken in de VS.
http://www.thechestore.com/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Troglo

test

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Troglo

Op de spits gedreven gaat het tussen west en oost, tussen globalisering en islam(lokalisering)om een soort verleiding. Want zeg nou zelf; de acties van de Islam bieden toch meer kansen de mensen te boeien en onze regeringen tot daden te dwingen dan dat moralistische gepreek en gewauwel over abstracte waarden als “vrijheid” en “democratie”.
Waarom anders bezweken die twee betonnen reuzen zo gewillig voor twee alluminium vliegtuigjes?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 hollander

rechts zal nooit met een verbroedering komen met de islamieten

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 name

Geen verboedering maar onze westerse moderniteit biedt toch een mooi verdwijnpunt voor zowel de islamieten als hun hypocriete christelijke lotgenoten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Troglo

Geen verboedering maar onze westerse moderniteit biedt toch een mooi verdwijnpunt voor zowel de islamieten als hun hypocriete christelijke lotgenoten…

  • Vorige discussie