De tweede kamer zal vandaag akkoord gaan met een forse versobering van de arbeidstijdenwet. Veel vastgelegde rechten voor werknemers worden gestript en het wordt de ondernemer een stuk makkelijker gemaakt om zijn werknemers langer aan het werk te zetten. 60 uur per week bijvoorbeeld en zonder overwerktoeslag, dat spreekt voor zich.
De VVD zal juichen, de vakbonden zullen klagen, en weer een stuk verworven rechtvaardigheid waarvoor gestreden is, zal door dit kabinet overboord worden gezet.
“Nederland daalt qua werknemersrechten af tot het Europese minimumniveau.“
Reacties (37)
Grob, de link doet het niet…
In Amerika werken ze opzich veel harder dan in Europa (ze zijn door debank genomen natuurlijk ook een stuk dommer). Dus ik vrees dat wij er ook wel aan moeten geloven. Alleen jammer dat het allemal weer zonder enige toekomstvisie gebeurd, symptoom bestrijding terwijl de werkeloosheid blijft groeien.
Over 50 jaar kijken ze op deze periode terug en zal men zeggen: Ze bedoelden het goed, maar ze hadden geen idee waar ze heen wilden, laat staan dat er een visie achter zit.
Echt, het gaat jaren kosten om deze puinzooi op te ruimen.
Werkloosheid stijgt steeds sneller
En dit gaat helpen zeker…
Ik het artikel gelezen, dit zijn inderdaad schandalige voorstellen. Permanent werken in nachtdiensten op deze manier zullen er zelfs meer zwaar gewonden en doden gaan vallen in fabrieken.
Hoe wil het CDA dit gaan rijmen met haar pro-gezins politiek? Op deze manier komt de “Man die op Zondag het Vlees komt snijden” weer gegarandeerd terug?
(Oh nee, het CDA is juist erg voor het snijden in (levend) vlees…)
Jaja, de handen uit de mouwen! Ledigheid is des duivels oorkussen. Als iedereen zich het schompes gaat werken, is er geen tijd voor kattekwaad.
En wat vind Jacobine hier nu van?
Gokje: Die vindt dat vast geen probleem, laat mensen maar werken voor hun geld.
Of een andere dooddoener die net zo goed uit de mond van JPdeMP zou hebben kunnen komen.
Ik heb de tribune maar vast opgezet!
Is dat niet een oude verwensing?
Ik wens u allen veel personeel toe!
Prima Jacobine, laat je niet kisten!
@jacobine: In jouw kringen misschien. hehehe :)
Tranentrekkend, dit idee.
De omslag is nabij.
Ik heb op zaterdag andere verplichtingen, de rest van de week overigens ook.
Fantastsich! De kant van de VS op, dus nooit met pensioen, 50% van de bevolking onder de armoedegrens, enorme stijging criminaliteit, omdat de meesten niet meer in hun onderhoud kunnen voorzien. Steeds meer geld naar de happy few, die zo exorbitant rijk worden dat het niet meer voor te stellen is.
Vraagje: Waarom is er nog altijd geen landelijke staking? Waarom ligt het land nog niet plat? Omdat Nederland bestaat uit een stel stomme kuddedieren, dat is het. Zolang we maar mogen kankeren op buitenlanders, dan slikken we alles. Elk volk krijgt de regering die het verdient, is het gezegde. Nou, dit verdienen we dus, chapeau!
Dat ze in Amerika zo hard werken is naar mijn mening zo overtrokken…ik sprak laatst iemand die bij Microsoft in Seattle gewerkt heeft…hard werken ja, maar harder of meer dan in Nederland? Niet bepaald…
Agaath, uw vriendjes en vriendinnetjes hielden gisteren een staking…ergens op een snelweg geloof ik!
hehehe….
Jaren geleden zag je bij onderzoeken waarin de productiviteit van werknemers ter sprake kwam, dat ook het rendement werd bekeken. In die staten kon je dan steevast lezen dat nederlanders weliswaar minder lang werken, maar in die uren een hogere productiviteit bereiken die dit ruimschoots compenseert.
Het lijkt voor de hand te liggen dat beide uitkomsten met elkaar in verband staan en dat het hebberige handelsmotto “everything counts in large amounts” hierin alleen maar leidt tot een kwaliteitsval in alle opzichten en voor alle betrokkenen.
@Synthesizerplayer Dat klopt idd…uit dergelijke onderzoeken kwam bijvoorbeeld ook naar voren dat de arbeidsproductiviteit van de Italiaan hoger is dan die van de gemiddelde Nederlander…
Het is alleen zo jammer dat sommige werkgevers zo graag ‘misbruik’ maken van hun werknemers en hierdoor wat meer vrij spel krijgen. Als je een schappelijke werkgever hebt, valt er altijd wel een afspraak te maken over ‘het of geen’. Maar daar zijn er niet veel van, vooral niet in de commerciele sector. En of de Nederlander hard werkt? Dat verschilt per mens … dat wat geldt voor de werkgever, geldt ook voor de werknemer. Krijgt een werknemer de ruimte (zonder controle) om naar eigen inzicht zijn werktijd in te delen, dan zal die dat ook doen (en ‘hangt’ dan bijvoorbeeld voornamelijk rond op weblogs, fora etc …). Maar goed, 60 uur werken zonder overwerktoeslag is in mijn ogen belachelijk: dat is dubbel verdienen voor de werkgever (geen overwerk uitbetalen plus dat wat de gewerkte uren opleveren). Voor nix gaat de zon op: de werkgever dient gewoon te betalen voor meer gewerkte uren. Hij declareert deze namelijk ook gewoon bij zijn opdrachtgever.
Met al dat surfen op o.a. Sargasso, moet ik wel 60 uur per week werken!
Het is dacht ik een oud joods gezegde.
Als je iemand niet mag, wens hem dan een zaak met veel personeel toe.
@Lilith: Natuurlijk verschilt de inzet per mens, maar dit soort onderzoeken elimineert dat gegeven juist door een gemiddelde te nemen na groot genoeg te zijn opgezet. Verder is de strekking van mijn eerdere post, dat een twee maal zo lange inzet van dezelfde mensen juist niet betekent dat een wergever dubbel verdient, zoals jij stelt. Werknemers verdelen hun energie en inzet over de uren die zij werken en werken daarom harder naarmate zij minder uren maken. Na minder uren te hebben gewerkt, verschijnen zij bovendien de volgende dag beter uitgerust op hun werk, wat het effect nog versterkt. Het aantal uren in een werkweek kent dus een optimum. Als dit niet of onvoldoende als overweging wordt meegenomen in de besluitvorming, dreigen wij allemaal (ook de werkgevers) de dupe te worden van kortzichtigheid.
Ok, kan zo zijn, maar mijn ervaringen zijn toch echt anders. Ik heb ooit bij een ingenieursbureau gewerkt waar werkweken van 60 uur (of meer) heel normaal waren (en nog steeds). Overwerk uitbetalen of uren inhalen? Ben je gek … de eerste 80 uur overwerk was voor de baas, helemaal gratis en voor nix. Vaak genoeg heb ik gewerkt tot een uur of 11 of 12 ’s avonds/’s nachts, om de volgende ochtend weer om 8.00 uur paraat te staan. Werkte je te weinig over volgens de maatstaven van het bedrijf (oftewel haalde je die 80 uur niet)? Dan kreeg je een minder grote bonus dan je collega die een paar uur meer had gewerkt dan jij. En ondertussen wel jouw gewerkte uren factureren aan de opdrachtgever …
@Lilith: Volgens mij zijn wij het al eens. We zouden er met deze maatregel niet op achteruit hoeven gaan als werkgevers wel over het inzicht beschikten dat de politici ontberen, maar jouw verhaal illustreert helaas het tegendeel.
He jammer … zijn we het eens met elkaar :) De praktijk moet maar uitwijzen hoe het zal gaan lopen. Veel zal het toch niet uitmaken … de Nederlander is toch veelste lui om te demonstreren. Ben benieuwd wanneer de kinderarbeid weer wordt ingevoerd.
Op zich ben ik wel voorstander van een versoepeling van de arbeidsregels, het moet echter wel gepaard gaan met grotere vrijheden/steun voor kleine ondernemers, zodat je ook makkelijker eens tegen je klotebaas zegt, weet je wat, steek je uren maar in je eigen reet, ik begin voor mezelf.
Het is schokkend om te zien, hoeveel mensen in de VS voor zichzelf werken vergeleken met de Nederlandse mentaliteit dat je voor een baas moet werken. Ze zouden de belasting voor eenmansbedrijven eigenlijk vrijwel moeten afschaffen, de mogelijkheid bieden om naast je uitkering bij te verdienen en tot een bepaald bedrag met een schaal 25, 50 of 75 procent van je uitkering te kunnen behouden, zodat de staat minder uitkering betaalt en je toch meer verdient, en de uitkeringen in het algemeen verlagen, met een garantie voor gratis onderwijs, ziektekosten en huursubsidie per vierkant meter/persoon.
Ik vind dat er wel een zekere economische druk mag bestaan om te werken, mits dat de sociale zekerheden als bovengenoemd niet in gevaar brengt en het eenvoudig is voor jezelf te beginnen.
@Carlos: overigens is je indruk dat mensen in de VS allemaal hard werken onzin. Veel mensen werken voor zichzelf, die werken allemaal heel hard, de rest valt reuze mee.
@Caprio: Maak je geen zorgen, kleine ondernemers hebben al lang de mogelijkheid om meer uren te werken en worden helemaal niet beperkt door de arbeidstijdenwet. Sterker nog: voor ondernemers wordt alleen een minimum gesteld aan het aantal uren dat iemand in het bedrijf moet steken, anders oordeelt de belastingdienst dat het gaat om de uitoefening van een hobby. Ik weet dit, ik ben zelf zo’n ondernemer en ga na mijn eten zometeen gewoon weer aan het werk.
Ergens in de transitie van beschermde maar betuttelde burger naar een zelfstandige consument die het produkt ‘zichzelf’ succesvol in de markt weet te zetten gaat het ergens mis.
De zekerheden van vroeger vervallen een voor een, we moeten het allemaal zelf doen, zijn mondig genoeg.
Maar er komt geen bescherming voor in de plaats, en het lijkt er op dat de regering aanstuurt op de ruinering van mensen.
Eerst teveel laten werken -60 uur per week-, dan in de ziektewet -RSI mag je lekker zelf betalen straks-, dan werkeloos -onslagprocedure is iets versimpeld omdat dat alleen maar lastig was voor werkgevers-, na een jaar het huis uit -waarom geld van de staat krijgen als je zelf nog iets hebt- omdat je je eigen vermogen moet opeten, en daarna… de straat op.
Nee zeg, eigen schuld hoor, had je maar een verzekering moeten afsluiten.
Soms kan ik er wel eens kwaad om worden: ik ben een inwoner of burger, maar geen consument. Niet in eerste instantie in ieder geval.
@SynthPlayer: Ik zie dat dus als een beperking dat je perse meer dan een x-aantal uur moet werken terwijl je best een succesvol bedrijf kunt hebben met 20uur per week te werken. Ik doelde dan ook niet in eerste instantie op de arbeidstijdenwet. Toch benijd ik je: als je straks 64.99 jaar bent en je bedrijf failliet gaat agv de chinese concurrent, en je zonder pensioen zit, kunt je altijd nog zeggen: maar ik deed het allemaal voor mezelf. Overigens goed nieuws voor je: de chinezen raken oververhit volgens het IMF.
@Grobbo: zolang iemand een dak boven zijn hoofd heeft, zijn gezondheidszorg toegankelijk is, en naar school kan, interesseert het me geen reet, dat ie niet aan de laatste sociale hype mee kan doen, geen bier kan drinken, niet elke dag vlees kan eten, etc. Ik heb een tijdje van de bijstand geleeft na mijn studie en vond het verdomd aantrekkelijk, vergeleken met de mentale zuigerij van een baan (heb nu gelukkig een leuke baan, don’t worry, maar dat zijn er maar weinig).
Overigens heb ik nooit geloofd in RSI, wel in aartsluie, vreetzuchtige types die nooit aan enige beweging deden, en de hele dag maar liepen te zeuren. Toen ze bij ons elke dag massages kwamen geven en voorlichting over RSI begon ik er na een paar weken voor het eerst last van te krijgen. Toen ze ermee stopten en het geleuter erover voorbij was, ging het snel weer over. Ik raad overigens medicinale wiet aan voor RSI, te verkrijgen bij uw dichtsbijzijnde woonwagenkamp of tegenwoordig ook langs de snelweg.
@Caprio: Mijn excuses, de hele discussie ging over een besluit ten aanzien van de arbeidstijdenwetgeving en toen dacht ik even dat je “on topic” was. ;-)
Er liggen inderdaad heel wat hindernissen op het pad van de kleine en/of startende ondernemer. Dat zouden er van mij ook wel minder mogen zijn, maar (nu weer even terug naar de hoofddiscussie) ik hoef niet te worden bevoordeeld ten koste van anderen.
@caprio: met die dingen die jij daar als basisvoorziening geeft ben ik het mee eens. Voor echte luxe ga je maar werken. Alleen zijn er steeds meer mensen die in dusdanige problemen komen dat ze zelfs dat niet meer kunnen.
Want iedereen wordt maar aangespoord te lenen om te consumeren, banken verstrekken hypotheken die op het randje zitten en alleen met twee banen te betalen zijn, en niemand die ze op de risico’s wijst. En als mensen klagen dan wordt er gewezen op een paar kleine lettertjes.
Overigens bestaat RSI wel degelijk, zo kan ik je uit eigen ervaring vertellen, en het stak bij mij destijds de kop op in de laatste maanden van 2000, toen er voor mijn werkgever veel projecten moesten worden afgerond, en er inderdaad weken van 60 uur bijzaten. Onbetaald, dat snap je wel. Gelukkig was de werkgever wel zo verstandig (of bang voor mogelijke boetes) dat ze mij bijtijds op therapie deden.
Maar rsi is wel blijvend letsel, en ik zal altijd moeten blijven opletten als ik driftig bezig ben met de computer. Helaas, maar hier heb je echt ongelijk in. Wiet helpt niet tegen geirriteerde spieren en pezen. Wel tegen een verkrampte geest ;-)
RSI is een fabel. Jong beginnen, kinderen op hun 8e RSI laten krijgen, en ze hebben er de rest van hun leven geen last meer van.
Zelfs Carpal Tunnel Syndrome (wat echt pijn doet, vergeleken met die kleine RSI krampjes) is overkoombaar.
Maar goed, ik ben wel voor een “ieder zijn bedrijf”-economie. Een bedrijf heeft geen werknemers meer, maar een heleboel 1-mansbedrijfjes als leveranciers van arbeid. En dan maar uren declareren :)
Leuk Jacobine. Iemand die een eigen mening over het land heeft, die ziet dat het niet goed gaat, afdoen als een woonwagenbewoner die niet eens belasting betaald. Dat noemen wij een zwaktebod Jacobine
Als eenieder even wat geduld op kan brengen, ik heb nog wat staanplaatsen in de aanbieding!
Hè gatver, de pluralis majestatis…