Geboren op 31 augustus van het jaar 12 in Rome als zoon van de veldheer Germanicus en van Agrippina de Oudere: Gaius Julius Caesar Germanicus oftewel Caligula (te danken aan het feit dat hij werd opgevoed te midden van soldaten – een caliga is een lederen soldatenlaars, waarmee Caligula als kleine jongen dikwijls door het legerkamp wandelde -).
Hij werd door de Romeinse Senaat in 37 gekozen als opvolger van keizer Tiberius en was aanvankelijk erg bemind bij het volk en het leger, onder andere door het intrekken van de wet op majesteitsschennis (onder het beleid van Tiberius waren hierdoor vele koppen gerold) en gaf hij magistraten en volksvergaderingen opnieuw de macht die zij bezaten onder Augustus.
Langzamerhand maakte hij zichzelf ongeliefd door zijn geesteszieke brein (en als gevolg daarvan psychische gestoordheid), dat zich na enkele maanden na zijn troonsbestijging ontwikkelde (eind 37). Lijdend aan grootheidswaanzin (hij wilde als een god worden aanbeden) beging hij tal van wreedheden en buitensporigheden, waaronder het – laten – vermoorden van zijn eigen grootmoeder. Dit alles onder de leuze: oderint dum metuant (laten ze mij haten zolang ze mij vrezen).
Uiteindelijk werd hij in 41 door een samenzwering van officieren van de pretoriaanse garde en staatssecretaris Callistus vermoord samen met zijn derde vrouw Milonia Caesonia en hun dochtertje.
Afgelopen donderdag hebben archeologen het huis van Caligula gevonden tijdens opgravingen op het Forum Romanum, verborgen onder het paleis van keizer Domitianus. Hopelijk levert het veel informatie op over deze opmerkelijke keizer en zijn familie, aangezien er niet veel over zijn leven bekend is.
Reacties (14)
Ben toevallig net terug uit Rome. Ik hoor hier veel gepiep dat het zo warm is, maar na een klein weekje Rome vind ik het hier in NL heerlijk koel.
Er is ook een film van Caligula.
Yeps, een penthouse productie, met Malcolm mcDowell. Wel grappig, alleen wat teveel nadruk op het orgiegebeuren.
Aanrader: het boek De nadagen van Pilatus van S. Vestdijk (een van de grootste schrijvers die Nederland ooit heeft voortgebracht).
Fragment flaptekst: “De wreedheden en perversiteiten van de merkwaardig geniaal-kwaadaardige keizer Caligula worden in dit boek tot knooppunt van een verrassnd ‘aprocrief’.”
The Caligula SuperSite. The Man, The Myth and The Movie (and the paperback).
Met mayo?
Die film ken ik nog niet. Maar nog even over het boek van Vestdijk: Ben gaan zitten bladeren en stuitte op dit fragment. Caligula heeft een beetje een minderwaardigheidscomplex, want geen veldslagen op zijn naam, etc. Dus hij bedenkt dat hij goddelijk wil worden. Hoe wil de kunst van iemand afkijken:
“een onderdaan, een Romeins burger, of liever nog een slaaf, en dan een even grote nietsnut als hij zelf, een handig pratertje, die de mensen zand in de ogen strooide (…) Na vele dwaalsporen gevolgd te hebben, stuitte hij tenslote op die Jezus van Nazareth. Afgezien van de kruisdood, die hem aanvankelijk pijnlijk en overbodig voorkwam, lag hier alles voor het grijpen: een joodje uit een der achterhoeken van het rijk, grote gebaren en een even grote mond, een gapende leegte op het stuk van militaire en politieke deugden, kunsten en wetenschappen, daarnaast aanhangers die in hem geloofden, veel en veel dommer en onwetender nog dan de gemiddelde Romein, die als maatstaf voor zelfvergoddelijking altijd nog Augustus, Germanicus of Julius Caesar kon laten gelden. Dít was de manier om een god te worden: eerst vuilnis, hoe stinkender hoe beter, dan god.”
Ah, ik was ook de boekenkast ingedoken (leuk leeskluppie zo), want herinnerde me dat Caligula ook voorkomt in Allan Massie’s historische roman ‘Tiberius’. (Daarin wordt ook verwezen naar zijn minderwaardigheidscomplex.)
Massie laat Tiberius over Caligula’s wreedheid zeggen: “As for the youngest of the boys, Gaius Caligula, he was simply abhorrent. I have never myself liked gladiator shows, and would willingly ban them if the people would accept such a deprivation of pleasure, but even men who delighted in them were disgusted by the relish with which Caligula would view cruelty and death, even as a child. To see a boy of ten lick his lips at the sight of blood and squirm as if experiencing an orgasm in his enjoyment of the pain of unfortunate men was disgusting.”
Heb Vestdijk altijd erg vervelend gevonden, zoals veel Nederlandse schrijvers. Maar vind het bericht over de archeologische vondst erg boeiend. Had de indruk van het forum romanum dat het wel zo’n beetje opgegraven was, maar de indruk van een dillettant zegt blijkbaar niet veel in archeologie…
Nee, wat er nu bloot ligt, komt voornamelijk uit de derde eeuw na Christus. Het meeste van de eeuwen daarvoor ligt daar weer onder.
Het Pantheon in Rome (op vier meter waarvan ik een eergisteren in de schaduw zat, aan mijn tweede halve liter bier, die achteraf 6 euro per stuk bleken te kosten – ik heb nu al heimwee) ligt nu op straatniveau, maar lag toen het gebouwd werd op een heuvel van zes meter hoog. Zo veel puin en rommel heeft zich in de loop der tijd opgestapeld. Zo stond het althans in mijn reisgidsje.
Hmm, ik zal Vestdijk weer eens van het stof verlossen….. dank u Sargasso, Alea iacta est!
nimo: Die film ken ik nog niet.
Duidelijk het afgelopen decennium niet naar SBS6 gekeken…
SBS6? Wat is dat?
Het meest cultureel-verantwoorde-gevijnsde antwoord van het seizoen, meneer nimo! ;-)