Verhagen: VVD/CDA ,met PVV is niet rechts

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Verhagen: VVD/CDA ,met PVV is niet rechts

Hmmm… Ja… Nee, ik denk het toch niet, Max!

0

Reacties (19)

#1 Bismarck

LOL @Verhagen. Eerst alle middenmensen de fractie uitwerken en dan boehoe doen dat je rechts genoemd wordt. Niet zeiken jongen, je associeert je met een extreem-rechtse partij, dan moet je ook met trots het rechtse merkje dragen.

#2 Johanna

Ach ja, Verhagen:
De VVD is een rechtse partij en daar is ze ook trots op. Een kabinet waarin de VVD zit, kan dus geen middenkabinet heten.

Struisvogels.

#3 Joost

“Een kabinet waarin de VVD zit, kan dus geen middenkabinet heten.”

Dat lijkt me onzin. Wil je paars dan ook een rechts kabinet noemen?

#4 Ernest

@3 Ja, misschien niet op het gebied van de gelovige thema’s als homo’s en dood, maar gezien de rest van het beleid lijkt het wel terecht. Dit is een leuke zin uit Wikipedia: “De koningin vroeg Wim Kok om het programma te schrijven. Toen dit concept enkele weken later klaar was, konden zowel CDA, VVD als D66 zich in dit programma vinden.”
Links kun je zo’n kabinet dan in ieder geval niet noemen.

#5 sander_1583

Een paars kabinet is een centraal kabinet. (ligt ook aan de zetel verdeling)

Verhagen is gewoon het imago aan het opschonen en begint daar nu mee. Slim.

Net als Job Cohen die bij de P.O. weer mag uren roeptoeteren over Drees, slecht rechts e.d. (alsof Drees nu nog pvda zou stemmen haha)

Alleen femke heeft het nog niet helemaal op orde.

#6 Erik

@3: Onder paars is ook de grote uitverkoop van Nederland ingezet, zou ik toch wel een duidelijk rechts beleid willen noemen.

#7 Ger

Een VVD waarin rechts duidelijk de overhand heeft; het CDA, olv de reactionaire Verhagen en de PVV van Wilders, de meest rechts-nationalistisch partij van de drie (waarvan het sociale gezicht een grote wassen pinokkioneus blijkt te hebben.)
Eventueel aangevuld met de theocraten van de SGP, nee hoor dat is een heel links kabinet…

Ter overpeinzing: als rechtser dan dit dus niet kan binnen de Nederlandse context, spreek je dan van extreemrechts?

#8 Arnoud

Waarom heeft Verhagen eigenlijk problemen met een minderheidskabinet met VVD en gedoogsteun van de PVV een rechts kabinet te noemen? En: Was Balkenende I met VVD en LPF volgens Verhagen ook een middenkabinet?

Ik dacht trouwens dat we eerst op een akkoord moesten wachten van het CDA en daarna pas een oordeel vellen. Maar Verhagen noemt het alvast een middenkabinet…

#9 Inje

Het is een rechts-middenkabinet. Het midden is gewoon opgeschoven naar rechts. That’s all.

#10 Joost

@9: Dat kan alleen als links is meegeschoven, en dat is het niet. Het CDA is naar de uiterst rechtse flank van het midden geschoven. Voor mij is het nu gewoon een rechtse partij.

#11 Inje

@10

Dus jij wilt beweren dat de PvdA, D66 en christenunie niet naar rechts geschoven zijn de laaste 20 jaar? COME ON! Zelfs de SP heeft z’n meest extreme punten verloren.
Volgens mij is het algemeen bekent dat de politiek rechtser is geowrden, ook het midden en voormalig links. (Groenlinks is volgens mij een uitzondering)

#12 Bismarck

@11: Links, midden en rechts schuiven niet, de partijen schuiven. Jij dreigt mee te gaan in een cirkelredenering: Het CDA is midden omdat het het CDA is. Dat lijkt me pertinent onjuist.

Je zegt het zelf al, de meeste partijen zijn naar rechts opgeschoven. Dat betekent dat het CDA nu op rechts zit (samen met D66), de PvdA in het midden en de SP op links (ipv extreem links). Naar mijn idee is GL trouwens ook al lang geen extreem links meer. Ik heb overigens het idee dat de CU niet of nauwelijks is opgeschoven (het GPV was vroeger rechts van het midden en de RPF zat ongeveer waar de CU nu zit).

#13 Teun

@1 Inderdaad: LOL@Verhagen, als het niet eigenlijk heel erg triest was.

Bovendien: lekker voor Rutte. Zegt hij dat rechts Nederland z’n vingers bij het akkoord af zou likken, komt Verhagen melden dat het helegaar niet rechts is. Of zou het CDA ook een gedoogakkoordje hebben om de (toekomstig) MP tegen te mogen spreken op bepaalde punten? /sarcasme

#14 pedro

@11: de PvdA is bewust naar het midden geschoven. Dat heeft de SP stemmen opgeleverd. De VVD is m.n. in de jaren 90 juist naar links opgeschoven. Dat heeft de ruimte geschapen voor LPF en PVV.

Het is dus helemaal niet algemeen bekend, dat de politiek naar rechts op is geschoven. Dat is slechts wishful thinking van rechts.

De CU is zelfs ver naar links opgeschoven de laatste 20 jaar, zou ik zeggen. Het CDA is volgens mij de enige partij, die de laatste 20 jaar (zeg maar gerust 30 jaar, sinds de oprichting van het CDA) onder druk van de ouwe KVP kliek duidelijk naar rechts is geschoven (de PvdA wilde niet naar rechts, maar naar het midden, en is nu weer naar links aan het schuiven). Bovendien ga je totaal voorbij aan de keizers, die helemaal niet anders schuiven dan vroeger (alleen als mensen ouder worden, schuiven ze soms naar rechts, omdat ze carrière maken en rijker worden).

#15 Inje

@12

Op jouw manier is de VVD dan een middenpartij, aangezien ze liberaal zijn. Verder doorgevoerd is het CDA dan het rechtst aangezien ze het conservatiefst zijn. Je kunt de Nederlandse politiek niet loslaten op het gehele politieke spectrum, aangezien we met al onze partijen slechts een marginaal deel bezetten.

#16 Johanna

@3 Precies, dat is onzin. Zo’n parallel maakt dat altijd gelijk duidelijk.

#17 Johanna

@15 Je bedoelt de kiezers zijn nog rechtsers geworden dan onze partijen?

#18 Inje

@17

Hoe kom je bij die conclusie?

#19 Bismarck

@15: “Op jouw manier is de VVD dan een middenpartij, aangezien ze liberaal zijn.”

Op mijn manier? Nee, dit is toch een hersenkronkel van jezelf. Los van de vraag of liberaal zijn = midden wel klopt, de VVD is zo liberaal helemaal niet, eerder reactionair. Maar dat is een heel andere discussie. Punt is dat je bewering op geen enkele manier volgt uit #12. Ik heb de termen liberaal en conservatief in het geheel niet gebruikt, al was het maar omdat die niet helemaal overeenkomen met links-rechts.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*