GVB conducteur mag geen kruisje dragen
Rechter: geen enkele ketting toegestaan. Moslima’s mogen wel hoofddoek. Armband of ring met kruis mag wel.
GVB conducteur mag geen kruisje dragen
Rechter: geen enkele ketting toegestaan. Moslima’s mogen wel hoofddoek. Armband of ring met kruis mag wel.
Reacties (12)
Kan me best voorstellen dat je uit veiligheidsoverwegingen geen ketting mag dragen. Kun je lelijke luchtwegvernauwingen van oplopen, mits geholpen door behulpzame zwartrijder of zo.
Als dat inderdaad de achterliggende gedacht is, ben ik wel benieuwd of er voorschriften zijn voor hoe een hoofddoek vast mag/moet zitten.
Belachelijkste van het hele verhaal is nog wel dat een overheidsorganisatie als de GVB, religieuze kleding ontwerpt voor haar werkneemsters.
Religie speelt in het verbod geen rol. Het is gewoon toegestaan om een armband of ring met een kruis te dragen, alleen een ketting is verboden, religieus of niet.
Storm, glas water.
Is er ook een GVB keppeltje? Zal wel geen vraag naar zijn.
@4: Of een GVB mijter.
@2 Dat vind ik dan weer heel goed.
Een stropdas mogen ze bij het GVB ook niet dragen, bij hen zit zo’n ding zit met een klemmetje aan de boord. Net als een kruisje aan een ketting geef een echte stropdas boze mafkezen een te gemakkelijk middel geeft om een conducteur/machinist effectief bij zijn/haar strot te grijpen. Graag hoor ik de uitleg dat ook dit kledingvoorschrift iets van de linkse kerk is.
@7: Wat mij weer brengt bij m’n vraag uit #1, namelijk of er GVB-voorschriften zijn voor hoe een hoofddoek vast mag/moet zitten.
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BM7410&u_ljn=BM7410
Lees hier zelf de uitspraak en het verloop van de procedures. De ketting mag onder de kleding gedragen worden. Het is dus geen veiligheidsvoorschrift. Ook mag hij een polsband of ring met een kruis erop dragen. Ook geen verbod op religieuze symbolen dus.
De regels van de GVB verbieden gewoon om sieraden op of over het uniform te dragen. Zo simpel is het. Niks met discriminatie of religie te maken. Een broche of ketting met een playboy bunny erop is net zo goed verboden om op het uniform te dragen.
Die aziz haalt er zelf de hoofddoek bij van een collega en zegt of ik draag mijn kruis en zij ook haar hoofddoek of zij mag haar hoofddoek niet dragen en ik mijn kruis ook niet. Hij maakt er dus een religieus probleem van terwijl het dat niet is.
Hij heeft er dus geen probleem mee om zonder zijn kruis functioneren zolang hij die vervloekte moslima haar hoofddoek maar ook kan laten verbieden.
In de media loog hij trouwens dat hij zijn kruis helemaal niet mocht dragen terwijl hij het wel onder zijn kleding of op een polsband of ring mag dragen.
Onredelijke leugenaar die dan ook nog 1000 euro per dag schadevergoeding eist omdat hij zijn kruis niet over zijn uniform mag dragen.
A. De ketting mag onder de kleding gedragen worden.
B. Het is dus geen veiligheidsvoorschrift.
Zoek de fout in de redenatie :-) Verder met je eens, hoor.
Joost, als het doel van het veiligheidsvoorschrift is, om verwurging te voorkomen, net zoals een stropdas met clipje dat is, dan klopt de redenatie. Als de ketting van voren onder de kleding zit kun je het namelijk achterin de nek nog steeds vastpakken en proberen te gebruiken om iemand mee te verwurgen. Als veiligheidsvoorschrift om die reden is het dan logischer om het dragen van een ketting helemaal te verbieden.
Ik denk dat zo’n ketting op een gegeven moment zal knappen maar als dit tijdens het rijden gebeurt kunnen de gevolgen rampzalig zijn.
Ik denk dat jij het mogelijke doel van het veiligheidsvoorschrift opvatte als het voorkomen van diefstal of beroving.
@10: #Mazdak heeft wel gelijk. In de uitspraak staat niets over veiligheidsvoorschriften.
De kledinginstructie van GVB houdt onder meer in dat kettingen niet zichtbaar op de bedrijfskleding mogen worden gedragen. GVB wil daarmee een zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de bedrijfskleding bereiken.
en
De hoofddoek verstoort de zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de kleding niet.
Beetje glad ijs dat laatste argument maar goed, in het algemeen wordt het door uitspraak wel gemakkelijker gemaakt om werkneemsters met hoofddoekjes te weigeren vanwege niet zakelijke, uniforme en professionele uitstraling.