Overheid verdraaide studies overlast Schiphol

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Overheid verdraaide studies overlast Schiphol

Zo moest bij 1 rapport de onderzoeker eindconclusie wijzigen, anders geen geld.

0

Reacties (8)

#1 Ernest

Dat is kennelijk wat er onder een kenniseconomie moet worden verstaan.

Ook aan de Wageningse universiteit komen wetenschappers er nu eindelijk voor uit: “Net als in het landbouwbeleid, is ook in de landbouwwetenschap het economisch belang te lang dominant geweest.”

Maar helaas: “Dinsdag 8 juni zal er een Dag van de Valorisatie gehouden worden, waarop universiteiten, bedrijfsleven en overheden met elkaar in discussie gaan over het praktisch nut van al die wetenschappelijke onderzoeken. Want als Nederland een vooraanstaande kenniseconomie wil zijn, zullen wetenschappers toch echt meer ondernemerszin moeten tonen.”

#2 Bismarck

“Zo werd een onderzoeker gedwongen zijn eindconclusie aan te passen. Als hij dat niet zou doen, zou hij geen geld krijgen.”

Toch ben ik benieuwd welke wetenschapper daaraan heeft meegewerkt.

#3 Bismarck

@1: Daar valt het onderzoek op Schiphol wel heel moeilijk in te passen. Het is immers niet onderzoek gericht op praktische toepasbaarheid, maar eerder op risico-analyse. Er is geen waarde voor het bedrijfsleven (verzekeraars uitgezonderd), alleen voor de overheid (volksgezondheid).

#4 Ernest

@3 Ik weet ook niet meer wat er met kenniseconomie bedoeld wordt, maar denk het nu te begrijpen…

#5 Bismarck

@4: Oh als het over valorisatie gaat, hebben we het in mijn optiek al lang niet meer over een kenniseconomie. Dan zit je meer te denken aan de universiteit als R&D voor het bedrijfsleven.

#6 Ernest

@5 Dat dacht ik eerst ook, maar misschien is dat een te onwerkelijke voorstelling van de gang van zaken, gezien de stelligheid waarmee er over “toegevoegde waarde” van de wetenschap gesproken wordt.

#7 jonas

De man van Philips vertelde hoeveel R&D dit bedrijf en dochters in NL op zich neemt – niet ongewoon de laatste decennia.

De linkse partijen doen vaak aan symboolpolitiek – concessies aan het bedrijfsleven en banken – op sociaal en groen gebied. Denk aan werklozen inzetten in fabrieken, schoonmaak enz. met behoud van uitkering. Ergo voordeel goedkope flexwerker voor werkgever.

De laatste tijd merk je steeds meer dat de politiek een bliksemafleider is voor de grappen van het bedrijfsleven en banken, die de bevolking besodemieteren (privatiseren – want concurrentie drijft de prijs omlaag, en kwaliteit omhoog).

#8 Christian

Kwoot uit een interview dat ik een poos geleden hield met prof Guus Berkhout:

Uw akoestische kennis bezorgde u het voorzitterschap van de commissie die een oordeel moest vellen over de geluidsoverlast rond Schiphol. Daar bent u op een gegeven moment uitgestapt. Bent u nog steeds boos over de manier waarop de politiek u behandelde?

?Ik heb het zelf nooit als frustrerend beleefd. Het kabinet Kok wilde iets, namelijk uitbreiding van Schiphol, maar het had ook beloofd dat geluidsoverlast niet zou toenemen. Ik heb toen geconstateerd dat het voorgestelde wetsontwerp dat niet kon bereiken. Kok moest of het wetsvoorstel aanpassen of zijn belofte breken. Dat vond men niet leuk. Mij is vooral kwalijk genomen dat ik niet meeboog met de politiek. Er is heel veel druk op de commissie uitgeoefend, maar daar kan ik gelukkig goed tegen.?

?Twee dingen heb ik ervan geleerd. Ten eerste weet ik nu precies hoe de mechanismes van Den Haag werken. Ten tweede heb ik er het imago aan overgehouden dat ik mijn rug recht houd. Als ik indertijd had meegebogen, hadden de adviesfuncties in de overheid voor het oprapen gelegen. Maar als je mij om raad vraagt, krijg je echt een onafhankelijk advies. Dat is in de politiek meestal niet de bedoeling. Inmiddels zitten er andere mensen in Den Haag. Er komt een nieuwe commissie Berkhout aan, reken daar maar op.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*