Kanttekeningen bij rapport “1 op 3 Marokkanen crimineel”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 pedro

Verrassing? De ‘linkse’ media zijn weer niet objectief, lezen alleen wat ze willen lezen en publiceren graag smeuïge koppen, die mensen helpen de schuld voor hun eigen ellende buiten zichzelf te zoeken, om de verkoopcijfers op te krikken. Nee, niet echt verrassend. Hooguit het zoveelste bewijs, dat het met de vermeende linksheid van de media reuze mee valt.

#2 VBB

Nou ja.

Ik vind dat ze op Sargasso behoorlijk hun best doen om de cijfertjes enigzins gunstiger voor de Marokkaanse crimineel te laten uitpakken.

Feit blijft dat het aandeel Marokkanen in deze statistieken ‘bizar’ blijft.

Een beetje goochelen met cijfertjes over vergrijzing of watdanook doet daar niks aan af.

#3 Mark

@VBB: vervang “marokkaan” eens door “PVV-stemmer” of wat dan ook en je begrijpt waarom accurate reporting belangrijk is.

#4 Rob

De koppen van de bladen zijn tendentieus, maar de realiteit is niettemin vrij hard en niet te ontkennen. Sargasso plaatst goede kanttekeningen, dat wel.

#5 Mark

ander voorbeeld: als het over fouten in klimaatdata gaat vinden sceptici het juist belangrijk om ze te nuanceren.

#6 Roy

@2: Ik ben het deels oneens met VBB en deels ook eens. Ten eerste kunnen die factoren waar sargasso wel belangrijk zijn. Sociaal-economische factoren, een andere leeftijdsopbouw en het verschil tussen verdacht en schuldig zijn weldegelijk relevant.

Tegelijkertijd heb ik hier eerder al een aantal keer een onderzoek aangehaald waaruit bleek dat, wanneer onder andere gecorrigeerd was voor sociaal-economische factoren (scholing, inkomen, onderwijsniveau ouders) en leeftijdsopbouw, de groep Marokkaanse Nederlanders nog steeds stevig uitstak boven autochtonen of allochtone groepen als Indo’s, Surinamers en Duitsers.

#7 VBB

@3: Ik snap de link niet?

Het ging toch over de overtegenwoordiging van Marokkanen in criminaliteitscijfers?

Als het een feit is dat 1/3 van de PVV stemmers (of Limburgers, of Chinezen) crimineel is, mag je dat ook gerust schrijven, toch?

Dat moet je je juist schrijven, want (h)erkennen van een probleem is de 1e stap naar een oplossing. Je in allerlei bochten wringen om te laten zien dat er niet zo’n groot probleem is, of zeggen dat je het niet mag zeggen vanwege stigmatisering ofzo, zorgt er alleen maar voor dat er ook niks aan gedaan gaat worden.

Kop in het zand is dat; en dat gebeurt al veel te veel in dit land als het gaat om maatschappelijke problemen.

#8 Roy

@7: Natuurlijk mag je zeggen dat een op de drie verdachten van Marokkaanse afkomst is, zeker als dat simpelweg waar is. Maar het lijkt me dan ook logisch om verder te gaan dan die constatering en de beperkingen van het onderzoek aan te geven door te wijzen op confounding- en co-factoren.

Als je een vergelijkend onderzoek doet, wil je altijd dat de referentiegroep lijkt op de te onderzoeken groep (matching) of dat je groep zo groot is dat je uitspraken kunt doen over andere factoren, zoals leeftijdsopbouw en sociaal-economische factoren. Dat heeft niets met ‘kop in het zand steken’ te maken.

Het is trouwens niet alleen ‘rechts’ dat daar rekening mee moet houden, ‘links’ doet het ook niet altijd goed, lees bijvoorbeeld mijn stuk ‘Werven allochtonen in moskee onzinnig’.

#9 Mark

@VBB: mijn tweede voorbeeld wellicht duidelijker, minder vergezocht.

Het gaat erom dat de pers (en wij) in alle gevallen fair en balanced moet zijn. Het gaat niet om het ontkennen van problemen, maar over een goede inschatting van de toestand zodat een adequate oplossing gevonden kan worden.

Niemand ontkent hier dat er problemen zijn met Marokkanen en dat die problemen ernstig zijn.

Wat mij betreft gaat het hier meer om hoe de pers zijn werk doet. In dit geval FAIL.

#10 pedro

@9: VBB is ook wel voor ‘fair and balanced’ media, als dat maar een beetje selectief gebeurt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*