Uit de oude doos: Amerikaanse soldaten laten een Japanse krijgsgevangene naakt het dek van hun marineschip schrobben. Uw eerste gedachten bij het zien van deze foto en de gedachten die u wellicht in tweede instantie heeft zijn welkom in het commentaarveld. Waarschuwinkje: doorklik naar de volledige foto levert een blote man op uw scherm op, wat wellicht als kantoortuin-onwenselijk beschouwd kan worden. Update: reaguurder NoName oppert een andere optie het zou wel eens: “Japanese prisoners of war are bathed, clipped, “deloused,” and issued GI clothing as soon as they are taken aboard the USS New Jersey” (bron) kunnen zijn.
Reacties (66)
1ste gedachte:
Hopa 60jaar eerder zelfde vetzakken.
2de gedachte:
Ofwel zijn er toen minder foto’s genomen maar het ziet er toch minder erg uit dat Abu Graib
Het is werkelijk schandalig dat die dappere Amerikanen naar zo’n vieze naakte Jap moeten kijken. Ik vind dat ze zich nog erg goed houden. Met waardigheid.
Eerste gedachte: volgens mij liggen zijn kleren verderop op een netjes opgevouwen hoopje, doet hij ze zometeen weer aan en gaat in zijn cel zitten, waar hij drie keer per dag eten krijgt.
Vervolgens: Wat is dit ongelofelijk humaan, vergeleken bij wat de Japanners deden met gevangen Amerikanen.
Macht maakt dat mensen zich ziekelijk gedragen. Aan de andere kant zoeken zieke geesten de macht.
Ben ik blij een marginaaltje te zijn!
@ Ultrabas: Dus? Oog om oog, tand om tand? Net zolang tot iedereen elkaar afmaakt?
@marginaaltje: ik geef mijn gedachten weer bij deze foto. Natuurlijk zou het het beste zijn als niemand oorlog voerde en iedereen gezellig geitjes zou melken en ganzen hield: een grote kinderboerderij.
Speciaal voor jou dan mijn officiële, politiek correcte redenatie: ‘Wat zielig voor deze man. Hij wordt vernederd.’
Beetje vreemde foto, dat ze met z’n allen zo staan. Was zeker niets op tv.
@ Ultrabas: Hoeft helemaal niet hoor, dat politiek correcte.
Vanuit de onderbuik klinkt alles zalig. Tot je daar zelf het dek aan het schrobben bent.
Geef mij dan toch maar het goede oude Hollandsche kielhalen. Veel spannender en je kan er ook nog weddenschappen bij afsluiten. Daar kan geen reality TV tegenop.
@marginaaltje: Je hebt gelijk. Mijn vergelijking in no.3 zou Abu Ghraib en Guantanamo Bay ook rechtvaardigen: immers, de behandeling daar is altijd nog veel humaner dan de onthoofdingen, martelingen en zelfmoordaanslagen die we nu in Irak en Afghanistan zien. Maar, nogmaals, het was mijn eerste gedachte.
Direct krijgen we nog filmfragmenten van Japanse vrouwen die door Amerikaanse zwarte soldaten worden verkracht in een rijstveld.
In de Japanse films is dat een belangrijk beeld als het gaat om de naoorlogse bezetting van Japan door Amerika (lees Ian Buruma). Die bezetting wordt door de Japanners als zeer wreed voorgesteld terwijl dat in werkelijkheid wel meeviel.
Maar het beeld van een Japanse vrouw die wordt verkracht in een rijstveld door een Amerikaanse neger blijft natuurlijk wel hangen.
Mijn 1e reactie pré foto was : hier gaan weer heel veel idiote “deze of gene was beter of slechter (welles nietes)” reacties à la #3 op komen. Terwijl : fout = fout, en appelen zijn geen citroenen. Ceterum censeo homo homini lupus.
…maar sommigen zijn fouter dan anderen, Orwellus/nietus!
Edoch : #10.
En die noemen we “goed fout”, #13.
goud foet.
Cruyff?
Gkheid op de stok:
benieuwd hoe de reactie zou zijn wanneer er 1800 Japanse soldaten naar 1 zielige magere US-dekschrobber staan te kijken.
Maar stel je voor dat die ene Brad Pitt was ! Of Johnny Weismuller. Etc. etc. ad inf.
Dek schrobben?
“Japanese prisoners of war are bathed, clipped, “deloused,” and issued GI clothing as soon as they are taken aboard the USS New Jersey”
By Lt. Comdr. Charles Fenno Jacobs, December 1944
Maar het is natuurlijk een “mooi” plaatje.
Vergeet niet dat het niet vaak voorkwam dat een japanner gevangen werd genomen en dat het voor de bemanning dus reuze interessant was om er 1 in het echt te bekijken.
Heeft iemand al het woord “jappenkamp” genoemd?
Toch stamt het deel van de Conventie van Geneve dat over krijgsgevangenen gaat alweer uit 1929… het deel over burgers stamt daarentegen uit 1949. Aan de boot te zien, speelt dit zich ergens na 1929 en voor 1949 af. Aangezien degenen die in dit plaatje de baas zijn er zonder schroom duidelijk herkenbaar op staan, is mijn conclusie: dit is geen Japanse krijgsgevangene maar een burger.
Misschien is het dus wel een nudistische schoonmaker van beroep die gewoon zijn werk doet onder het goedkeurend oog van de stiekem homosexuele Amerikaanse marineman? Die kerel links in beeld doet me in ieder geval denken aan de buurman uit American Beauty;-)
Nee, maar Cruyff is al wel gevallen. (LOL @ 16 gw ff.)
Eigenlijk is dit een japans schip, met de kapitein, die die vuile amrikanen een lesje in nederigheid toont.
“Zo hoort gij in de wereld staan, yankee!”
Exact, zen master #23. En een van de toekijkende mariniers heeft dan nadien Up with people gesticht !
@Noname
Wat geschreven staat en wat werkelijkheid is of was komt niet altijd overeen, dat zou ondertussen toch wel al duidelijk moeten zijn niet?
Ook de Harlem Globetrotters zijn dié dag op dàt dek geboren, net zoals de Chippendales !
[img=http://www.wwii-collectibles.com/Merchant2/graphics/00000001/uspaa198.jpg][/img]
@ Ultrabas: Ik begrijp het wel, of is het niet?
Er is goed en er is slecht. De vernederende foto hierboven valt onder slecht alsmede de aangehaalde lichamelijke martelingen a la hostel zijn ook slecht.
Als er slechts slecht of goed bestaat waarom dan differentiatie in straf? Er zijn immers maar twee mogelijkheden zodat vergelijking tussen de ene slecht en de andere slecht, ik lees dat hier en daar boven, niet nodig is…lees niet mag.
Zelf ben ik opgegroeid met verre verhalen van mensen, er werd veel van zich af gepraat. Bij mij groeide het besef dat er wel degelijk obnderscheid gemaakt kan worden tussen slecht en heel slecht.
Wat de Japanners andere mensen aandeden valt bij mij in de categorie heel slecht.
Ik begrijp de Japanse cultuur nog steeds niet, heeft U wel eens in de metro gezeten tussen zeer goed geklede mannen EN vrouwen. Gezien welke boekjes vrijwel ieder leest…walgelijk.
Wel eens de TV programma’s gevolgd en gezien wat daar getoond wordt…onbegrijpelijk..
zo, kom maar op ;)
voordat we weer gezeik krijgen over bronnen en bijteksten:
dit is tekst die bij de foto hoort: “US servicemen humiliating a Japanese POW” mijn bron is een privaat plaatjesuitwisselingsforum waartoe de meerderheid van u helaas geen toegang heeft.
opmerkelijke opmerking van een vande Amerikaanse reaguurders aldaar: Yeah, cause scrubbing decks is so much worse then how the Japanese treated our POWs…
“Over 95% of Japanese POWs survived the war, while only 49% of Allied POWs returned to their native lands.”
verder: wat larie zegt.
Wat larie zegt.
Verder als nagedachtenis: een bevroren lichaamsdeel niet tot leven brengen door het te wrijven, maar door het te dompelen in water van 37C of 100F. Beslist niet warmer dan 122F.
Mijn bron.
Maar dat is natuurlijk een amerikaanse propaganda site ;)
Die Japanner is zich wel overduidelijk aan het wassen, dus zou ik NoName’s uitleg niet zo snel overboord gooien.
#32..doet me denken aan zeemansverhalen in de annalen van de V.O.C.
Het verhaal ging dat je voordat je Dejima mocht betreden eerst gemarteld werd.
Ze moesten in bad met zeep en voor een europeaan was dat martelen.
@NoName: grappig ik zal mijn masochistische Amerikaanse vrienden even op de hoogte brengen.
Relax Carlos,
Op dezelfde bron kom ik over de fotograaf wel weer dit stukje tegen:
Mr. Jacobs, like the other photographers in the Naval Aviation Photographic Unit, followed Mr. Steichen’s advice to concentrate on the human side of war. He photographed aircraft workers in California, capturing the then-novel sight of female factory workers. On another assignment, he photographed life aboard the battleship U.S.S. New Jersey, shooting the crew off as well as on duty. His images capture the earnestness of young aviation cadets, the humiliation of a Japanese prisoner of war, and melancholy scenes of Navy pilots on leave with their dates.
Rare jongens die amerikanen ;)
Japanse POW veegt met rechter hand over linker bovenarm, dit wijst eerder op wassen/reinigen dan op schrobben (van het dek). Verder zijn er geen dekschrobmiddelen zichtbaar en het spettervormige plasje vloeistof lijkt veroorzaakt door morsen tijdens de zelfontsmettingswerkzaamheden en niet door het uitgooien van een hoeveelheid dekschrobvloeistof.
De foto wekt verder een tamelijk geposeerde indruk met keurig opgestelde marines en zelfs een tweede fotograaf.
@29: Er zijn inderdaad gradaties in slecht, helemaal waar. Maar slecht is toch wel degelijk slecht. Slecht hoor je hoe dan ook niet te doen, ongeacht de gradatie. Het goedpraten van je eigen slecht met erger slecht van de tegenstander is daarom wel degelijk hypocriet (en zou wat mij betreft best ook strafbaar gesteld mogen worden, net als het goedpraten van het slecht van de tegenstander nu is).
En dat hij naakt is, op 1000 bommen en matrozen na, Cole, dat komt door de hippe nudismetrent van ’44 daar in de Pacific?
@NoName: aha oja, mooi dan word ik nu aan beide kanten van de oceaan gekielhaald ;-)
Nou nette heer, wie stond daar nu aan de goede kant daarzo?
Ik als westerling vind me naakt moeten wassen op het dek onder het toezicht van honderden ogen ook wel vernederend. Misschien ligt dat voor Japanners anders en is er dus niets aan de hand.
@ Meester: wat een opmerkelijke vraag.
Als ik me goed herinner was jij het genie dat liever de Japanse oorlogsmachine zijn gang zou laten gaan dan twee ‘amorele’ atoombommen te gooien.
Uit mijn hoofd:
– 2 atoombommen: 250.000 doden
– Japan: 20 miljoen doden
@crachat, het is sterk aan te bevelen bij een grondige ontsmetting om deze uit te voeren zonder kleren e.d.
Het is misschien niet noodzakelijk voor een goede ontsmetting om dit op het voordek van een kruiser uit voeren en daarbij de gehele bemanning in rotten van 10 totaan het achterdek op te stellen en dit tafereeltje door minimaal 2 fotografen vast te laten leggen.
Het is overigens wel een mooie foto, waarbij de POW poseert als voor een beeldhouwwerkje van Rodin. Door uit de kiellijn van het schip de opname te maken staan de lopen van het hoofdgeschut er schitterend op. De hele foto is daardoor mooi met elementen gevuld.
29+38, inderdaad. Je kunt gradaties van wreedheid of slechtheid aangeven in schendingen van de mensenrechten, enz. Ik vind ook dat er weinig af te dingen valt op Armeense of Koerdische genocide, wat de hedendaagse diplomatie daar ook van mogen denken. Maar waar ik weg van wil blijven is de discussie wie was nu de allergoorste slechterik, Hitler of Stalin of … Zulke welles / nietes discussies leiden tot niet veel. Zeker diachroon niet. En dus blijf ik ook weg van discussies over deze foto vs. Abu Graib.
@43: Speculatie.
45bis : je kunt natuurlijk ranken “aantallen moorden of atrocities op hun geweten” vs “aantal dagen aan de macht”, maar dan nog, het wordt steeds complexer, steeds lelijker, en ergens trek ik de lijn bij “onvergeeflijk” en “geen verontschuldiging meer mogelijk” vanaf zeer lage kwotiënten georganiseerde wreedheid. Nuff said.
@44: Daar heb je een punt: De fotograaf was waarschijnlijk meer bezig met de vraag hoe een technisch goed plaatje te schieten, dan met de vraag of hij nu al of niet schending van het krijgsrecht aan het vastleggen was.
@46
Klopt, die 15 miljoen Chinezen heb ik niet allemaal naast gestaan.
Waarom denkt iedereen meteen dat die Amerikanen zulke slechterikken zijn, zit dat in het collectieve geheugen? Dit is toch zonneklaar een fotofuck?
Na enig speurwerk heb ik de echte foto gevonden. Zo zie je maar weer Carlos is weer eens tendentieus bezig ;)
@48 In het zichtlijntje (ook mooi) zit iemand zich kennelijk stierlijk te vervelen, met het hand onder het hoofd. Misschien duurt de poseersessie al een uur.
Ik ben geen echte ‘rassen’ kenner, maar is het slachtoffer wel een Aziaat? Op aangeboden resolutie kan het netzogoed het kaalgeschoren koksmaatje zijn (die weet wat er in het eten gaat).
Stel: Het is een volledig geënsceneerde propagandafoto zonder Japanse POW. Mag dat?
S’z heeft nuff said, maar toch een vraag, is uw “lijn” in retrospectie onafhankelijk van de tijdsgeest ?
Immers, normen en waarden alsmede de rechterlijke toetsing zijn sterk afhankelijk van de geldende cultuur.
@larie,
Is het niet een veelvoorkomend fenomeen dat de vijand ten tijde van de oorlog ‘dehumanized’ wordt? Gecombineerd met wraakgevoelens leidt vaak tot dit soort taferelen. Wij zien nu, een mens op het dek daar, de hoofdmoot van de soldaten op het schip zagen een minderwaardig dier.
Tijdens een oorlog gaat menselijkheid als eerste het raam uit.
Neen, ik ben autonoom maar sta niet geheel buiten tijdsgeesten. En ik ben ook niet altijd geheel consequent. Je hebt gelijk #53. Maar foute boel toen of nu, when my mind boggles of m’n lijf kokhalst…
@#55 zie ook Canetti, Elias : “Massa en macht”
@MP, momenteel niet alleen in oorlogstijd lijkt het wel.
@S’z. Uw laatste zin, zo is het maar net.
Bij mij wat doorgeslagen ik kan ook niet tegen gespeeld sterk geweld.
Zo mis ik veel “moois”, begon bij A clockwork Orange , nooit gezien.
@larie,
Je doelt op?
Op “Tijdens een oorlog gaat menselijkheid als eerste het raam uit.”
Ja dat snap ik wel, maar wat bedoel je met tegenwoordig.
Het spijt me , lost tracks..ben dolende..”tegenwoordig” ?
Ahh..momenteel /tegenwoordig wellicht ? Ik vind dat de wereld gek geworden is (tegenwoordig). Het enige verschil met mij en vele reactiemensen hier is dat ik mij niet blindstaar op “Amerika”. Ik vind kokervisie stuitend.
Uit The Wages of Guilt van Ian Buruma (in dit boek wordt de omgang met de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Japan en Duitsland met elkaar vergeleken):
The scene of an American soldier (usually black) raping a Japanese girl (always young, always innocent), usually in a pristine rice field (innocent, pastoral Japan), is a stock image in postwar movies about the occupation.
(bladzijde 52).
Wie er niét fout geweest is in de oorlog mag ze vinger opsteken.
@65: Dapper hoor, als hij al langs is gereden. Doe dat maar eens als hij eraan komt!