Nobelprijswinnaar adviseert bijna-president

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Nobelprijswinnaar adviseert bijna-president

Paul Krugman schrijft een open brief aan Barack Obama: “Geef heel veel geld uit”

0

Reacties (12)

#1 Teun

Is Krugman gefrustreerd dat hij niet voor de post van minister van financien gevraagd is, of zo? Hij blijft het transition team maar met adviezen bestoken.

#2 Chris

Hij is ook gewoon een beetje bang denk ik

#3 Martijn

@Teun: Obama had er zelf om gevraagd. Hij presenteerde zijn economische reddingsplan en een journalist zei toen dat Krugman er kritiek op had. Obama was toen zo slim om te zeggen dat als Krugman betere ideeën had, het hem vrij stond ze aan te dragen. Dus Krugman kon weinig anders, hoewel hij eerst nog tegensputterde dat een globaal plaatje maken iets heel anders is dan een gedetailleerd plan.

#4 Martijn

Overigens wel een helder geschreven verhaal.

#5 Lesley

Oh leuk, we gaan door met Maddoff’s pyramidespel. Gewoon geld van boven blijven inpompen en dan aan de onderkant uit blijven betalen. Ben benieuwd hoe lang dat vastgehouden kan worden!

#6 Teun

@3 weet ik, daarom zeg ik ook: hij blijft Obama met adviezen bestoken. Wat ik bedoel is: waarom steeds per ‘open brief’?

@4 zeker

#7 Chris

@6

Omdat de pers dan vervolgens gaat vragen wat Obama er van vindt. Ergo, meer invloed.

#8 Martijn

@Lesley: Het is vol te houden zolang er nog interesse is in Amerikaanse staatsleningen. Gezien de extreme lage rente die ze daarvoor kunnen vragen is het nog een tijd vol te houden (zoals Krugman al aangeeft betekent het ook dat de rentelast niet al te hoog zal zijn.)

@Teun: Krugman is een ontzettende koppige betweter (heb je wel eens met briljante academici) en daarom – ook naar eigen zeggen – niet geschikt voor de politiek. Dus dan is dit de beste manier.

#9 Teun

@8 Wat ik uit Obama’s woorden dacht op te maken waren twee dingen:
– ‘*zucht* Krugman is een betweter’
– ‘Hij is een zeer begaafd econoom met een duidelijke mening, dus misschien moet hij eens een kopje koffie op het Witte Huis komen drinken volgende week’.

Hij hoeft natuurlijk niet meteen de politiek is, maar als hij inderdaad zo briljant is en er een duidelijk idee over de situatie heeft, dan vind ik het een beetje laf om maar vanuit de zijlijn te blijven opereren als je -bijna letterlijk- een uitnodiging krijgt om iig een keer face to face je bezwaren en zorgen te uiten. Maar nu ik het bedenk: Misschien schreef hij het Rolling Stone artikel parallel aan zijn NYT-column en komt dat gesprek er wel.

#10 Lesley

@Martijn: Maar is het dan wel de juiste benadering? Volgens zijn economische modellen zal het best werken, maar gaat het werkelijk zo? Ben je de problemen van overconsumptie van de laatste jaren niet aan het oplossen door consumptie te bevorderen: oftewel, je wilt het vuur met olie blussen? Moet er fundamenteel niet anders gedacht gaan worden? Er wordt duidelijk veel weggelaten uit die gesimplificeerde economische modellen!

Lees deze column eens.

#11 Martijn

@Teun: Ik weet niet of dat nodig is. Ben Bernanke is bijvoorbeeld Krugmans oude baas op Princeton en zo zal hij nog wel de nodige ingangen hebben om zijn oordeel over te brengen bij de mensen die er over gaan. De Republikeinen haten Krugman, dus het zou ook wel eens tactiek kunnen zijn om geen officieel gesprek te houden, omdat het Obama zijn plan graag met een flinke meerderheid aangenomen ziet worden.

@Lesley: Krugman is nou net een van degenen die al in 2005 riep dat er een housing bubble was en Greenspan de rente niet zoveel moest verlagen. En hij baseert zich op empirische gegevens: Roosevelt redde de economie, terwijl Japan, waar ze een voorzichtig beleid voerde nog steeds voorsukkelt. Maar Krugman heeft er een boek overgeschreven, dat hij net heeft geactualiseerd, The Return of Depression Economics. Als je er het fijne van wilt weten moet je dat eens lezen – Krugman is een goede schrijver – ik ben geen econoom.

#12 Lesley

@Martijn: Ik ben natuurlijk op de hoogte van Krugman. Vakliteratuur. Maar ik begin steeds meer te twijfelen over de waarde van economische modellen. Uiteraard kun je ze prima gebruiken, bijvoorbeeld om de housing bubble te voorspellen (alhoewel je dat ook uitstekend kon met gezond verstand). Mijn probleem gaat dus over de manier van denken. In modellen, hokjes en via formules. Er gaat op die manier zoveel waardevolle info verloren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*