Moslims willen ‘christelijk’ geloven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Moslims willen ‘christelijk’ geloven

Godsdienstsocioloog Sipco Vellenga ziet de opkomst van een ‘Nederlandse islam’ variant.

0

Reacties (5)

#1 jos

Het zijn net mensen, die moslims

#2 Joost

Maar in hoeverre is deze observatie gestoeld op wishful thinking?

Er is tegelijkertijd ook duidelijk een beweging van de ‘christelijke geloofsbeleving’ af…

#3 Caoran

Als de autochtonen eens op zouden houden met “christelijk” geloven of westerse islam en in plaats daarvan de islam uit bevlogen tijden zouden loven. Zoals de invloed van Saladin verhalen en 1000-en-1-nacht sprookjes op de westerse cultuur. Met kanttekening dat bijv. 30 geleden in Saudi-arabie het nog gewoon was dat vrouwen onder sluier liepen en kunstenaars portretteerden. Dan zouden die geloven op eigen kracht en uit eigen beweging misschien nog wel het verlichtte pad kiezen.

#4 Abhorsen

@2, Dat vroeg ik mij eigenlijk ook af. Hoewel hij ook aangeeft dat een deel juist zeer meer zal afzetten of isoleren. Wat vooral in mijn achterhoofd speelde toen ik westerse variant van de Islam en individualisering las zijn Olivier Roy’s opmerkingen hierover. Die absoluut niet positief zijn over bepaalde vormen van westerse Islam en juist meer denkt dat de traditie het extremisme voorkomt.

#5 jos

@ 2 en 4:

Vellenga noemt een aantal groepen waarbinnen moslims ongeveer te passen zullen zijn en dat variëert van seculier tot radicaal. Dit is een voor de hand liggende conclusie, die diversiteit is gewoon een feit en blijkt uit opiniepeilingen en interviews onder Nederlandse moslims.

[Zo blijkt 22% van de moslims Gods naam wel eens (in het Nederlands) te misbruiken]

Uitgaande van deze diversiteit krijgen we een klassieke halfvol-halfleeg discussie: de pessimistische toeschouwer staart zich blind op de extremistische groepen (die ook nog eens makkelijker het nieuws en Elsevier-columns halen), de optimistische multiculturalist daarentegen kijkt naar de meer liberale moslims en ziet zijn/haar hoop gesterkt daardoor.

Aan de andere kant: als er strikt genomen dus geen “islam/moslims vs. Nederland-probleem” is, dan zou het debat moeten zijn: “hoe passen we sommige moslims en andere gelovigen in de seculiere democratische orde ?”, waarmee de toon vanzelf weer de pessimistische kant op wordt gedreven.

Een pessimistische kijk is dus gerechtvaardigd, zonder dat dit ontaardt in hysterisch Wilders-demagogie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*