Gemeentepolitiek gaat weer teleurstellen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Verkiezingsbord in Den Haag (Foto: flickr/Meneer de Braker)

Lokale politiek is sinds Fortuyn en de opkomst van de diverse Gemeentebelangen hot. Dat is mooi, want hierdoor is er meer aandacht voor lokale problemen, ook in de landelijke politiek. Helaas heeft dat niet geleid tot betere gemeentepolitiek. Als we de programma’s en debatten in de media bekijken, horen we alleen stoere talking points over wat men allemaal gaat bereiken voor de stad. Maar men maakt niet duidelijk welke andere belangen daarvoor moeten wijken, of hoe men al die wensen denkt te bekostigen.

Illustratief is het “hot topic” parkeerplaatsen en parkeertarieven. Politiek bedrijven is kiezen, en op dit onderwerp brengt men geen verband aan tussen schaarse openbare ruimte, gemeentelijke inkomsten, explosief stijgend autobezit en het openbaar vervoer. En als zelfs GroenLinks pleit voor meer parkeerplekken is de analyse al snel gemaakt: dit zijn waarschijnlijk verkiezingsbeloften die na de verkiezingen “geparkeerd” zullen worden.

Hoewel verkiezingsbeloften breken niks nieuws is, worden deze beloften gedaan in een tijd waarin de overheid (en dus uiteindelijke gemeenten) 35 miljard moet gaan bezuinigen. Je zou verwachten dat juist de noodzakelijke bezuinigingen en keuzes daarin onderwerp van gesprek was. Helaas: de partijen lijken af te hebben gesproken alleen te zeggen waar ze juist niet op willen bezuinigen. Daar niet bezuinigen simpelweg geen optie is, kunnen we alleen maar concluderen dat het onvermijdelijk is dat men de kiezer zal gaan teleurstellen. En niet zo’n beetje ook.

Reacties (8)

#1 Bismarck

Zeg Mark, wel lezen voor je iets beweert. GroenLinks pleit helemaal niet voor meer parkeerplekken!

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Zijn bij jullie trouwens ook alle aanplakborden omgewaaid (ik heb tenminste nog geen bord gezien dat is blijven staan na zondag)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

@1: Mea culpa, inderdaad het gevolg van iets te snel skimmen ipv goed lezen.

Maar mijn punt blijft denk ik staan: er wordt veel beloofd maar weinig afgewogen. Het stuk van GL gaat al wel in die richting.

Hoe gaat GroenLinks het verbeteren van OV en fietsvoorzieningen financieren met de crisis in het vooruitzicht? Is het belasten van die parkeerplekken daar voldoende voor? Is het eerlijk om deze buurtbewoners te laten betalen voor hun plek door betaald parkeren? Zonder vergunningsysteem is een plek helemaal niet gegarandeerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Baron E

Beetje pessimistisch stukje dit. Verkiezingen leiden tot verkiezingsretoriek. Maar als je er als burger iets meer aandacht aan besteed, kun je er heus wel mee uit de voeten.

Over die bezuinigingen bijvoorbeeld. Het was nota bene Henk Bakker van Leefbaar Amsterdam die gisteren op AT5 met de volgende uitermate genuanceerde uitspraak kwam, als reactie op het zwart-witte “moet er flink op kunst en cultuur bezuinigd worden?”:

”Het is crisis, op alle vlakken zal bezuinigd moeten worden, ook op kunst en cultuur. Maar die zijn erg belangrijk voor de stad Amsterdam, en moeten dus ondersteund blijven. De laatste jaren is er wel erg veel extra geld naar dit soort subsidies gegaan, dus er kan nu best een stapje terug gezet worden.” (mijn parafrasering)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 ReinoutS

Niet Den Haag maar desondanks:

Financiële paragraaf van het verkiezingsprogramma van GroenLinks Rotterdam.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mark

@4 Die retoriek laat de crisis, een bijzondere omstandigheid, wel heel gemakkelijk buiten beschouwing. Jouw voorbeeld is een uitzondering, naar mijn gevoel.

@5 Het is mooi dat er wel financiele onderbouwingen zijn, maar de vraag is hoe solide die zijn. Dat zou juist onderwerp van debat moeten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Peter

Waarom zijn parkeerplaatsen en dito gelden nu “hot topic”? Omdat het een makkelijke leuze voor politici is?
Of omdat de politici èn de burgers er wel vanuit gaan dat er geen andere keuze is waar nog wat mee te spelen valt?
Het is niet representatief, maar bij mij in de omgeving hoor ik meer geklaag over het parkeergebeuren en nauelwijks iets over de rest. Men betaalt gewooon de verhoogde heffingen, men accepteert gewoon wachtlijsten bij culturele instellingen.
Op grond daarvan vind ik het niet zo gek dat parkeren tot leuze wordt verheven.

Verder kunnen poltici niet zo gek veel beloven. Ze moeten maar afwachten wat het Rijk in het gemeentefonds zal storten (ziet er niet best uit voor de nabije toekomst) en of de crisis hun gemeente nog (verder) zal raken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 pedro

@4: het was Job Cohen, die dat punt eerder in de uitzending naar voren bracht. Henk Bakker sprong daar goed op in (en noemde zelf Cohen wel).

@7: iedereen klaagt over parkeren (geen plaats en / of te duur). Daar kun je wat beloven. Het grappigst zijn de partijen, die verlaging van de tarieven én oplossing van het ruimtegebrek beloven. Je zou bijna denken, dat ze zelf geloven, dat dat kan.

  • Vorige discussie