“You can make big changes to small programs, and small changes to big ones. But comprehensive solutions tend to produce comprehensive resistance. And the more sweeping the stakes, the greater the chance of political disaster ? whether your name is Clinton or Gingrich, Bush or Obama ? when your bill goes down to defeat.”
De conservatieve New York Times-columnist Ross Douthat heeft een heel filosofische kijk op de problemen van Obama’s hervorming van de gezondheidszorg. Hij vergelijkt deze problematiek niet alleen met de vergelijkbare hervormingspogingen van Clinton, maar ook met de mislukking van twee recente Republikeinse pogingen om de Amerikaanse overheid vergaand te hervormen. Zijn boodschap – of je nou rechtsom of linksom iets wilt veranderen, het motto moet altijd zijn “Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.”
Reacties (1)
Alleen is dat dus heel lastig als het gaat om de Amerikaanse ziektekostenverzekeringen, omdat je nu een systeem hebt waarbij de gezonde, rijke mensen wel een verzekering hebben en de ongezonde, arme niet. Wil je die laatste groep verzekeren, dan moet de eerste groep er aan gaan bijdragen, anders komen alle ‘slechte risico’s’ op één plek en dat wordt onbetaalbaar. Anders gezegd: Een verzekering werkt op basis van spreiding van risico, pas je het huidige systeem aan, dan ga je onvermijdelijk risico juist concentreren.