Amerika is ziek, maar niet van het lachen. Zieke Amerikanen kunnen vaak nauwelijks hun ziektekostenpremies betalen, een groot deel loopt onverzekerd rond en als je niet ter plekke doodbloedt word je niet geholpen. De nieuwste documentaire van Michael Moore (Bowling For Columbine, Fahrenheit 911) gaat daarom over het slecht functionerende ziektekostenstelsel in de Verenigde Staten.
De Amerikaanse première was gisteren, het is nog niet bekend wanneer de film in Nederland gaat draaien. SiCKO, die jubelende recensies krijgt, was overigens bijna in de ban gedaan vanwege het schenden van het embargo met Cuba…
Omdat Moore had gehoord dat de medische voorzieningen in Guantanamo Bay zo goed waren, was hij met de hulpbehoevenden naar Cuba afgereisd. Bij die gevangenis werd hij weggestuurd, maar een stukje verderop hielpen artsen in het straatarme Cuba de patienten wél. Een mooie scène, illustratief voor het volgens Moore door-en-door verziekte Amerikaanse ziektekostenverzekeringsstelsel.
Saillant detail: de zorgzoekenden waren reddingswerkers die actief waren tijdens de aanslag van 11 september 2001. (Bron: Planet Internet)
Hieronder kun je alvast een glimp opvangen. Filmpje!
Reacties (16)
…voor het feit dat die oude communisten op Cuba nog steeds een propagandamogelijkheid maximaal weten uit te buiten als die zich voordoet.
(Niet dat er niet iets mis is met de gezondheidszorg in de VS, maar zoals bij vaker bij Moore wint de retoriek het van de inhoud. En dan zijn de creative gemonteerde gedeelten uit deze film nog niets een bekend.)
Moore is eigenlijk een linkse versie van het rechtse wat ik verafschuw. Zonder al teveel scrupules de waarheid verdraaien totdat het in je straatje past…
Naar aanleiding van deze film over 9/11 rescueworkers kwamen er nog een paar vragen.
Ik denk dat hij door het kontakt met deze zieke reddingwerkers het deze keer wel belangrijk vond om zijn hart te luchten.
Michael Moore vind dat er een nieuw onderzoek naar 11 september moet komen en dat het vorige onderzoek nog niet eens de halve waarheid sprak.
@ Spuyt12 en Scientist of the Invisible:
Wat is er niet waar aan het verhaal dat Moore hier verteld?
Dat het zorgstelsel in de VS een puinhoop is? Dat gezondheidszorg in Cuba beter is dan in de VS?
Waarom insinueren dat Moore de waarheid verdraait, zonder concrete voorbeelden te geven.
Het verhaal dat Moore vertelt is inderdaad waar. De Amerikaanse gezondheidszorg is al jaren gruwelijk slecht en heeft veruit de hoogste kosten per persoon.
Vraag is dan nog: op welke manier heeft het in beeld brengen van het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel meer effect? Of hoe kan je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk kijkers krijgt?
Moore doet het op zijn manier, ik heb tot op heden al zijn docu’s gezien en positieve daarvan is dat ze tot nadenken zetten, dat Moore af en toe doorschiet, daar prik ik dan wel doorheen…
Moore’s manier is soms wat bedenkelijk. Maar ik denk dat hij vooral voor de “fight fire with fire” aanpak kiest. Het probleem dat “links” meestal heeft is dat het veel mensen niet aanspreekt omdat het de soundbites, gemakkelijke antwoorden en een lijn in haar uitlatingen mist die gemakkelijk door simpele zielen te volgen is.
Ooit was dat natuurlijk anders, toen had je de arbeider vs de rijken. Maar sinds die tijd is er veel veranderd en links heeft nooit echt goed op die verandering kunnen inspelen. Waar “rechts” het aardig voor elkaar heeft gekregen om zelfs de mensen waar ze absoluut niet voor staan en nooit wat voor zullen doen soms te overtuigen (zie de armste van de armste die op rechts stemmen vanwege “buitenlanders”, terwijl hun partij programma alles zal afschaffen waar ze van afhankelijk zijn).
Maar okay, Moore dus. Wat ik denk dat Moore doet is eigelijk het kunstje van rechts, maar dan links. Het vertaalt de linkse issues naar soundbites, gemakkelijk te volgen verhaallijntjes, duidelijke uitspraken, etc.
Dat stuit je misschien als links intellectueel tegen de borst, maar ik denk dat er juist meer mensen als Moore nodig zijn. Hij weet de boodschap zo te vertalen als rechtse mensen deze al de afgelopen 15 a 20 jaar vertalen (en nog steeds beter en beter in worden). Hij vertaald het in iets dat “de massa” gemakkelijk kan begrijpen. En dat heb je uiteindelijk toch nodig. Want “de massa” vind dat je “zweeft” en “draait” als je genuanceerd probeert te zijn. Ineens ben je “besluiteloos” omdat je dieper naar issues kijkt en je besluiten weegt. Deze aanpak werkt niet om mensen te informeren helaas. tenminste niet bij een grote groep mensen. Die moeten informatie met een paplepel in gemakkelijke brokjes gevoed krijgen. En aangezien rechts dit al tijden doet krijgen ze eigenlijk een eenzijdig beeld gevoed. Moore probeerd het dieet voornamelijk wat te herstellen. Niet gericht op de links intellectueel, maar op de gewone man die in soundbites denkt.
Bij zijn vorige film kwam hij triomfantelijk een bank uit met een shotgun die hij volgens zichzelf direct meekreeg. In werkelijkheid moest hij er twee weken op wachten en werd gedurende die tijd zijn achtergrond gecheckt.
Dat soort waarheden heb ik een hekel aan.
In Cuba kreeg hij de gezondheidszorg voor buitenlanders. Ondanks dat de gezondheidszorg in Cuba voor de gemiddelde Cubaan beter is dan in de VS voor de gemiddelde Amerikaan, schept het toch weer een scheefgetrokken, gepolariseerd beeld.
Zoals geschetst in de film is het daar zeker niet.
Ik ben het overigens wel een beetje eens met Abhorsen. Voor grote groepen mensen is dit de enige manier om de boodschap erdoor te krijgen.
Waarom zou het goed zijn mensen die minder ‘begrijpen’ dan wij, de zelfbenoemde linkse inteluelen, met propaganda en demagogie te bewerken? Waarheid, werkelijkheid en kennis is er niet in twee varianten, een voor ONS en een voor de dummies.
Ik vond het anders een sterk punt toen ze een inhalator lieten zien die in Cuba enkele dollarcent kostte, terwijl datzelfde een amerikaan boven de 100 dollar kostte.
@9: In de praktijk komt het daar wel op neer. Er zijn meerdere “waarheden”. Een zwart-wit benadering, en één met meerdere nuances.
Rechts bewerkt met zwart-witverhalen al jarenlang de publieke opinie en beschuldigd de nuance van polderen, pappen en nathouden enz. enz.
Om als links te “winnen” zullen we toch zeker een paar tactieken over moeten nemen, waaronder het verhaal wat wit-zwarter te brengen. Overdrijving dus.
Maar of we op zo’n manier WILLEN winnen is nog maar de vraag.
@su: Hier nog een leuk artikel over de aannames in de film.
Hier een Amerikaanse mening over siCKO
Je kan een verhaal een bepaalde draai geven. Dat mag. Je kan het ook te ver draaien. Dat is liegen en dat doet je zaak alleen maar kwaad. Er zitten toch altijd wel een paar stukjes in elke film van Moore waarin hij blijkt te liegen. Verder zijn Moores films ook altijd erg werkstukken ter meerdere eer en glorie van de koene strijder voor de gewone man Michael Moore, de man die zo gewoon is gebleven onder zijn successen.
@11: Hoe ingewikkeld wil je je model?
Hallo allemaal
Wij zoeken info voor onze opleiding SPW, over het Amerikaanse zorgstelsel. We komen maar niet op goede site`s.Zou iemand ons kunnen vertellen of vewijzen naar een goed site hierover? We willen het graag naast elkaar leggen en dan liefst nog over de gehandicapten.
Met vriendelijke groet,
Agaath