Vandaag wordt heel gewoon anders, net als andere dagen die anders zijn geworden. Toch even opletten of de jaarlijkse Dodenherdenking vandaag door alle aanpassingen boven de traditionele 4 mei-dagen zal uitsteken.
En dan doelen ik niet op het gewijzigde vlagprotocol. “Normaal gesproken” mag op 4 mei de vlag pas vanaf 18.00 uur halfstok buiten worden gehangen. Vandaag mag het de hele dag.
U bent natuurlijk ook nieuwsgierig naar hoe leeg de Dam zal zijn. De koning en zijn lief gaan een krans leggen, maar “in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité”. Ik vermoed dat voor de handhaving er toch wel wat meer mensen bij aanwezig zullen zijn.
Het lijkt me een mooi, sereen beeld: twee figuren die over een immens leeg plein lopen. Als symboliek voor alle mensen die we vandaag missen.
Waar ik wel naar uitkijk, of “uitluister” is de aan de twee minuten stilte voorafgaande taptoe. Het 4 en 5 mei-comité “omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur” en hoopt dat om 19:58 uur en 30 seconden door heel Nederland trompettisten de taptoe zullen spelen.
Ik verwacht een fraai stukje “minimal music out of phase”, want dat krijgen ze nooit spatgelijk. En dat is mooi.
Overigens zei de voorzitter van de Oranjevereniging in Etten-Leur heel oprecht in Trouw dat hij niet de eerste was met het idee. Op Sargasso wisten we dat al.
Even nieuwsgierig ben ik ook naar de virtuele bloemleggingen bij oorlogsmonumenten. Als het goed is liggen er vandaag 15.212 bosjes tulpen verspreid over ruim 75 oorlogsmonumenten in het land. Het 4 en 5 mei-comité is blij met de hoeveelheid donaties aan deze actie, maar vooralsnog is nergens te vinden hoe en waar wij het allemaal kunnen zien. Misschien komt dat vandaag hier nog.
Maar goed, dat is allemaal landelijk gebeuren. Hoe gaat het vandaag bij u in de buurt? Weke bijzondere herdenkingen zijn er in het land?
Reacties (13)
In tokkieland zijn er oproepen om vandaag de dam te bestormen en Nederland te bevrijden:
https://www.bitchute.com/video/2kuS46rmqy1U/
@1: hahaha, en dan komen ze daar…… en dan is er niemand.
@2: De hoofdrolspelers hebben tenslotte al eens mogen oefenen hoe je naar een veilig verblijf holt.
Ouders van kleine kinderen kan ik de tip geven hun kroost te instrueren om bij paniek etc. achter zo’n meneer met een blauwe muts te gaan staan.
@1: Was die man zijn gezicht altijd al zo zuur?
Trouwens; die vlaginstructie wordt hoer in de buurt aardig opgevolgd. Tel heel wat halfstokken. Zou het oprecht herdenkingsgevoel zijn of maakt zo’n coronacrisis mensen meer patriottisch?
@4: Nooit van Micha Kat gehoord?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Micha_Kat
@5: Hier tel ik ook veel halfstok vlaggen. Ik denk dat die coronacrisis de mensen in ieder geval wat treuriger maakt.
@5, 7: Niet treurig denk ik, ook niet patriottisch. Zelfs onze generatie met bevrijde individuen en afgeworpen overgeleverde gebruiken, heeft blijkbaar in onzekere tijden toch behoefte aan verwondering en betekenis van simpele rituelen als een vlag hijsen, het luiden van klokken en het leggen van kransen. We zijn eigenlijk helemaal niks veranderd.
@5: @7: Het past natuurlijk ook heel goed in de al jaren steeds verder om zich heen grijpende rage aan seizoensversierselen, waarmee menigeen zijn woning uitdost.
Een Carismaposter gaat immers ook maar zo lang mee…
IJzersterk verhaal van Arnold Grunberg zojuist aangehoord. Hij sprsk op de Nationale Dodenherdenking vanuit de Nieuwe Kerk in Amsterdsm.
@10 en voor de liefhebbers. Staat op de digitale VK.
Sterk inderdaad.
@1: Ik heb de uitzending gemist, is er nog iemand komen opdagen?
@6: Zit Micha Kat op de vlucht voor justitie nog steeds ondergedoken in Ierland?
@11: Typisch alleen dat het eerste woord van de lezing, een krachtig uitgesproken ‘Nee’, niet is opgenomen in de tekst.
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/herdenken-gaat-uit-van-de-vaststelling-dat-het-verleden-niet-voltooid-is~beb74e89/