De Leeratlas van Europa

DATA - Een tijd geleden schreef ik over een de Duitse Lernatlas van de Bertelsmann Stiftung. Dit bijzondere instituut uit Duitsland heeft een grote naam op het gebied van maatschappelijk relevante projecten en onderzoeken. In de “Lernatlas” hebben ze een poging gedaan om het leerklimaat van regio’s en de Bundesländer in kaart te brengen, aan de hand van 4 dimensies. Ik heb ze destijds gebeld om te horen hoe ze bij het project te werk waren gegaan, en of er plannen waren voor iets soortgelijks in andere landen.

De onderzoekers van Bertelsmann waren enthousiast over de belangstelling en vertelden me dat ze een aantal bijzondere indicatoren hadden gebruikt. Zo hielp het Rode Kruis ze aan cijfers over het aantal vrijwilligers, als een van de indicatoren voor het sociale klimaat in een regio.

Tot mijn verrassing zag ik dat ze de Lernatlas nu hebben uitgebreid naar Europa.

Op basis van statistieken van Eurostat over levenlang leren, en 36 indicatoren, komen ze tot een index op 4 domeinen: sociaal leren, leren voor een vak, persoonlijk leren en schools leren. Dat leidt tot een index voor levenlang leren in Europa.
Onderwijsgrafiek - Leven lang leren

Bron: Website European Lifelong Learning Indicators. Bertelsmann Stiftung (2015). Klik voor groter beeld.

Lees ook vooral waaruit de vier dimensies bestaan. Mijn favoriet is “Lernen das Leben zu gestalten”. Daarin wordt o.a. het informeel leren via cultuur gemeten: concert- en bioscoopbezoek, en bezoek aan ballet, opera en theater worden gemeten en afgezet tegen een vergelijkingsgroep. Kijk, dat zijn nog eens aantrekkelijke indicatoren.

Nederland staat overigens derde op de lijst, na Denemarken en Zweden. Duitsland staat pas op de 10de plaats.

Op de website is nu ook de Duitse Leeratlas interactief te bekijken. Zou geweldig zijn als we in Nederland via bijvoorbeeld “Waar staat je gemeente” een vergelijkbare atlas kunnen ontwikkelen.

Via Onderwijs in grafieken.

Reacties zijn uitgeschakeld