25 februari 1941

In deze tijden waarin het zo hip is om af te geven op het socialisme en “de linkse kerk” en dergelijke is wellicht niet zo hip, maar wel nodig, om even stil te staan wat de communisten in Nederland o.a. op deze dag in de geschiedenis hebben betekend. 25 februari 1941 vond namelijk in Amsterdam de zogenaamde FebruariStaking plaats. Dit protest tegen de Duitse bezetter en met name de jodenvervolging werd georganiseerd door Nederlandse communisten.

Ik weet wel, menig Sargasso bezoeker hoort veel liever over de tientallen miljoenen hongerdoden ten gevolg van het communisme (alsof er als gevolg van het kapitalisme nog nooit

 1. 1

  Ik begrijp iets niet: Als een staatsbestel, zeg het fascisme, er voor zorgt dat er tientallen miljoenen doden vallen en een ander staatsbestel, zeg het communisme doet dat ook, dan is het toch klip en klaar? BEIDE systemen deugen niet!

  Mij hoor je de term linkse kerk niet bezigen, ik veracht dat soort dom gezwatel. (Links is bovendien meer dan alleen marxisme-leninisme. Sommige van de “rechtse” regeerders hier zijn dogmatischer dan de linkse). Maar tussen bovenstaande redenering valt geen speld te krijgen, in mijn ogen.

  Het kapitalisme ook verantwoordelijk voor miljoene doden zegt U? Laat de feiten spreken, en van mij mag het opgenomen worden in rijtje staatsbestellen die niet deugen. Maar dat legaliseert niet automatisch het fascisme, of het communisme, of wat voor -isme dan ook. Massamoordenaars verdienen geen respect. Nooit.

 2. 2

  @Pelayo; ik herdenk de februaristaking en zeg dat de CPN ten tijde van WOII goed bezig was. Ben ik nu een communist ?

  De 777 gedode CPN’ers waren wel communist, verdienen zij nu geen respect omdat Mao een massamoordenaar was ?

 3. 4

  @DP

  Welnee. Die mensen verdienen inderdaad gewoon respect. Dat staat toch ook buiten kijf.

  In deze tijden waarin het zo hip is om af te geven op het socialisme en “de linkse kerk” en dergelijke

  Ik weet wel, menig Sargasso bezoeker hoort veel liever over de tientallen miljoenen hongerdoden ten gevolg van het communisme

  Maar beide bovenstaande regels lijken aan te sluiten op de discussie in deze commentaren op je eerdere artikel. Vandaar dat ik zo reageer.

 4. 5

  @DP

  Massamoordenaars verdienen geen respect. Nooit.

  Die mensen verdienen inderdaad gewoon respect. Dat staat toch ook buiten kijf.

  Dat is natuurlijk in tegenspraak met elkaar. Wat ik bedoel is dat de communisten die in het verzet zaten mijn respect voor die staking verdienen. Maar dat zegt niets over het communisme. Maak je niets wijs: Als de CPN na de oorloig aan de macht was geweest dan was er hier dezelfde dictatuur geweest als in het oostblok. Dan waren die lieden die zo heldhaftig verzet hebben geboden huns ondanks veranderd in dictators. Je ziet het over de hele wereld. Je ziet het door de gehele geschiedenis

 5. 6

  @Pelayo;

  ik ben in die discussie niet over communisme of kapitalisme begonnen. Maar het is tegenwoordig nogal in de mode om alles wat “links” is verantwoordelijk te houden voor massamoorden en van die dingen meer, en dan zijn er ook nog mensen die zeggen dat Hitler een socialist was en daarmee al het kwaad wijten aan het socialisme. Kortom, veel mensen vergeten maar al te graag de aspecten uit de geschiedenis die ze niet plezierig vinden, vandaar dat ik op deze historische 25 februari even gebruik maak van de gelegenheid om aandacht te besteden aan de heldendaden verricht door de CPN in WOII.

  Tenslotte heb ik gemerkt dat je tegenwoordig al heel snel in de extreemlinkse hoek gedrukt wordt, maar zelf noem ik mezelf “sociaal-democraat”, waarbij ik wel degelijk nog waarde hecht aan het woord “solidariteit”, vandaar mijn respect voor de communistische organisatie van de Februaristaking en de solidariteitsgedachte die daar wel degelijk achter zat.

 6. 8

  Mooi gesproken DP, je probeert een wandje van een hokje enigszins op een kier te zetten en de voorspelbare reacties duwen het weer dicht.

  De schrijver van “Internationaal Documentatie Centrum” is zeker een tijdje niet op de herdenking geweest. De verkeerde personen houden de verkeerde speeches en de aanwezige toehoorders staan daar maar. Onlangs bij de jaarlijkse herdenking begon een genodigde spreker zijn gal te spuwen over de “identiteit” zoals Israel door buurlanden wordt genoemd zei niemand iets maar de psychomotoriek sprak boekdelen.

  Zelfopoffering uit solidariteit met anderen bestaat en je vindt ze in elk “hokje”.

 7. 9

  @pelayo: Een uitspraak van een van mijn oude helden tijdens een (opgenomen) concert tegen iemand uit de zaal die wat aan het brallen was over “het” systeem”
  Quote” don’t kid yourselves, we are all wearing uniforms” unquote.

 8. 11

  @larie

  Dan zijn we ’t ‘ns eens! Nou nog je dwaze geloof in de vooruitgang verliezen en je hebt zomaar een frisse blik op deze planeet :)

 9. 15

  Het doet mij oprecht deugt dat iemand ook eens een seconde aandacht wil besteden aan hen die toen stierven, “voor het goed, van allen”. Arbeiders waren derderangsburgers, het was de comunisten hun betrachting, daaraan een einde te maken. Het feit dat we nu met z’n allen van sociale voorzieningen kunnen genieten, hebben we, rechtstreeks en onrechtstreeks mede aan hen te danken.
  Ieder die zo gemakkelijk critiek heeft vanachter de pc, moet beseffen dat zij als enkeling niets, totaal niets bijdraagd aan sociaal engagement.

 10. 17

  Ben ook benieuwd DP, beetje van de klompen van Pavlov in de schuur hier op dit moment, kwijlen kwijlen die reaguurders. Ik blijf je post een opmerkelijke vinden, moedig ook.

 11. 20

  @ DP: Bravo! Dank u wel !

  en verder,

  lees Reve, lees Wolkers, lees Hermans, Multatuli, Erasmus.

  Enfin :

  <20 april 20.00 uur cultuur Jan Wolkers, lezing

  Jan Wolkers (1925), schrijver, dichter en kunstenaar, groeide op als derde kind in een streng gereformeerd en kinderrijk gezin, waarin de vader de dominerende figuur was. Op school ging het niet goed. In 1938 werd Wolkers van de MULO afgestuurd. Hij gaat vervolgens aan het werk in de kruidenierswinkel van zijn vader, later als o.a. tuinman en dierenverzorger (aan de Leidse Universiteit). In oktober 1940 gaat hij naar de avondtekenschool in Leiden, ‘Ars Aemula Naturae’. In de Tweede Wereldoorlog moet hij onderduiken. Na de oorlog studeert Wolkers o.a. beeldhouwkunst aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij debuteert in 1961 met de verhalenbundel ‘Serpentina’s petticoat’. De beeldend kunstenaar Jan Wolkers is vooral bekend van zijn Auschwitzmonument in Amsterdam. Bij de urn met as van slachtoffers uit Auschwitz heeft Wolkers gebroken spiegels neergelegd: ‘Voorgoed kan op die plaats de hemel niet meer ongeschonden weerspiegeld worden.’

  Overig programma: <http://www.bblthk.nl/vrijheid.html
  <http://nl.wikipedia.org/wiki/Marxisme

 12. 22

  Elke Communistische Partij zou zich direct na de revolutie moeten afschaffen. De Februari Staking mag inderdaad wel het hoogtepunt van het Nederlandse Communisme genoemd worden.

  De motieven van Communisten zijn zondermeer het sterkste punt van het Communisme, de organisatievorm de minste.

 13. 23

  Hitler was inderdaad een socialist, trouwens. Beetje zoals moderne socialisten trouwens, vermengd met een lugubere vorm van nationalisme, eigen volk en vooral geen niet-landgenoten in welke vorm dan ook.

 14. 24

  Tja, Caprio, de langzame uitdoving of versterving van de nederduitse monarchie, dat beloofd de liberaal ook al minstens 150 jaar.. zij bezorgen ons, het volk enzo verder toch de Republiek ?

 15. 25

  Ja, jammer van die kleinburgerlijke liberalen in het liberalisme, Fortuyn had ons er bijna van verlost, maar nu zijn ze weer in de boezem gesloten en is de VVD weer een volkspartij a la PvdA, treurig.

 16. 26

  @18 Als je me kunt betrappen in mijn eigen stukje op passages die het gelijk van mijn eigen stukje moeten bewijzen zie ik daar eerlijk gezegd niet zoveel kwaads in.

  Mijn post frequentie neemt inderdaad een beetje toe maar neemt ook wel weer eens af.

  Waar is Carlos trouwens ?

  @23: staaf dit met feiten svp

 17. 28

  @26:
  De 25 Punten van Hitler’s Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij bevat een paar aardige regels voor je:
  punt 3: wij eisen land voor het onderhoud van ons volk, commentaar caprio: land als produktiebasis is een typisch socialistische misvatting, die alle andere produktievormen liefst uitsluit, ik hoef u niet te herinneren aan de Marxistische principes rondom vervreemding en landarbeid.

  punt 7: elke burger heeft recht op een redelijk bestaan en inkomen

  punt 9: alle burgers moeten gelijke rechten en plichten hebben

  punt 11: we eisen dat elk inkomen dat niet uit arbeid voortkomt wordt afgeschaft

  punt 14: wij eisen winstdeling in grote industrieen

  punt 15: wij eisen een flinke verhoging van pensioengelden

  punt 16: wij eisen dat grote winkels worden gecommunaliseerd en dat er op wordt toegezien dat kleine winkels de benodigde goederen aan staat, gemeente en provincie leveren

  commentaar caprio: dit gaat zo door en door en door. Zoals ik al zei, het programma is voor de andere helft erg Fortuynistisch/nationalistisch, maar voor deze helft erg socialistisch, met enkele liberale uitgangspunten, maar in het algemeen erg gericht TEGEN het individu, zoals ook het communisme en socialisme.

  Ik geef je trouwens op een briefje als je de vroege Hitler programma’s anoniem te lezen geeft aan Wilgers/Hirsi Ali/Fortuynisten dat ze er erg van onder de indruk zullen zijn, moet je wel de anti-semitische weggevers er even uitvissen.

 18. 31

  @Caprio

  commentaar caprio: land als produktiebasis is een typisch socialistische misvatting, die alle andere produktievormen liefst uitsluit

  Aha. Kijk ‘ns aan, daar komt dat idee van jou vandaan dat je welvaart ook uit iets anders dan exploitatie kan bestaan!

  Nou, noem ze maar, die andere productievormen…

 19. 32

  @30
  “Nou, noem ze maar, die andere productievormen… “
  Doet u maar alsof u neus bloed, ik heb u het principe al eens uitgelegd, maar nu doet u in het aangezicht van alle andere gluurders alsof ik er nooit mee op de proppen kwam. Vroeg of laat word ik dat spelletje moe, en zullen de lezers in de toekomstige postjes u inderdaad geloven. Dat herhalingseffect is een geijkte propaganda methode van elke politieke waan(zin). Ik geloof zelf veel meer in originaliteit.

  Slechts 4% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw, u doet alsof die 4% de hardcore van de Nederlandse/Westerse welvaart is. Ik heb u al eerder uitgelegd dat technologie de ware drijfkracht is in de productie, maar u blijft hangen aan dat boerse principe. U zou eens over uw religieuze neigingen heen moeten stappen en u een meer diepere aanblik moeten gunnen in de productiemiddelen.

  De sectoren die meerwaarde produceren:
  Ondernemingen
  Landbouw en visserij
  Energie en water
  Industrie
  Bouwnijverheid
  Detailhandel en groothandel
  Internationale handel
  Verkeer en vervoer
  Dienstverlening

  U bent blijkbaar niet in staat abstract te denken, u doet me denken aan overgrootmoeder die als je zat te lezen altijd mekkerde: zit je weer niets te doen? Handjes moeten wapperen he.

 20. 34

  @Caprio

  Weet je? Ik zit met een probleem als jouw wereldbeeld wil aannemen: Stel we hebben twee handelaars. De een heeft ploegen gemaakt van ijzererts, zeg 2 ploegen, de ander kweekt meer aardappelen dan ie zelf op kan, zeg 2000 kg. Dus ruilt onze aardapplen handelaar 1000 kg aardappelen voor een ploeg. Iedereen blij. Nou geloof ik best dat de ijzerhandelaar en de aardappelboer hard hebben moeten werken zodat ze beide uit elkaars ruif kunnen eten. Maar de totale hoeveelheid welvaart bestaat nog steeds uit 2000 kg aardappelen en 10 ploegen. Handel maakt toch geen welvaart, handel verdeelt toch alleen maar bestaande welvaart?

  Doet u maar alsof u neus bloed, ik heb u het principe al eens uitgelegd, maar nu doet u in het aangezicht van alle andere gluurders alsof ik er nooit mee op de proppen kwam. Vroeg of laat word ik dat spelletje moe, en zullen de lezers in de toekomstige postjes u inderdaad geloven. Dat herhalingseffect is een geijkte propaganda methode van elke politieke waan(zin). Ik geloof zelf veel meer in originaliteit.

  Je hebt me ervan beschuldigd marxist te zijn, te geloven in een “gouden natuurtijd”, en nu van propaganda ten bate van politieke waan(zin). Even ter uitleg: Debat is het uitwisselen vanm argumenten, en niet primair bedoeld om gelijk te krijgen, en zeker niet om goed over te komen bij andere reageerders! Ik hang niet een bepaald staatsbestel aan, sterker nog, ik ben huiverig voor het klakkeloos aanvaarden van welk systeen dan ook. Ook het jouwe: vrije markt kapitalisme. Met andere woorden, ik betwijfel uw geloof.

  Overtuig me maar ‘ns. En met een voorbeeld. Een rekenvoorbeeld, het liefst. Dat je daar dan wat werk voor moet doen is nu eenmaal inherent aan debat.

 21. 36

  @Caprio

  Ik wil nog een en ander toevoegen, en ook nog eens duidelijk maken dat ik me niet dogmatisch inschat. Begin ik met het laatste: Ik sta welwillender tegenover het kapitalisme dat je me toedicht heb ik het idee. Ik eet er goed van, en ik beschik over de hele mikmak verder. Als jij me kan overtuigen dat door enkel de vrije markt principes te volgen onze welvaart gegarandeert is, prima! Maar ik heb grote reserves bij alle vrije markt verhalen en mensen die de zegeningen van die vrije markt prediken zullen die moeten beargumenteren.

  (Nog een kleine tip: In internet reacties gaan milde ironie en dergelijke nogal snel ten onder. Denk niet dat als je een “toontje” in een reactie meent te onderscheiden dat die ook echt zo bedoeld was. Ik heb dat in vele, vele flamewars moeten leren..)

  Even verder met het voorbeeld wat ik aanhaalde. Als nu de aardappeloogst zo goed wordt dat meneer de handelaar ineens over 20.000 kg kunnen er ineens 19 andere mensen gevoed worden met z’n oogst. Stel nu dat meneer meer weet te produceren dan dat de mensen op kunnen. Dan daalt de prijs van die aardappelen. Maar het blijft een enorme welvaart dat er zoveel te eten voor iedereen is dat men ‘r zelfs nauwelijks waarde aan hecht! De inkomsten van die aardappelproducent zijn niet hetzelfde als de welvaart waarver die gemeenschap beschikt.

  Nu stort de aardappeloogst in. Er is net genoeg voor die ene aardappleproducent om te eten. Hoe zou vrijhandel dat oplossen?

  PS: Ik realiseer me heel wel dat er talloze meer landbouwproducten zijn om te eten, dat er talloze , vele malen ingewikkelder realties bestaan tussen allerlei mensen. Het gedachtenvoorbeeld is dan ook een schandelijke vereenvoudiging van de werkelijkheid. Maar het gaat om ’t idee, zullen we maar zeggen.

 22. 38

  Ah! de stoere en mannelijke CPN-arbeider die met zijn kameraden en zijn eigen potige eerlijke arbeidersknuisten het Nazi-apparaat platlegde!

  Een ikoon van solidariteit! Een groep heiligen die, wat die rechte rakkers ook doen, nooit van zijn voetstuk zal afvallen ;-)

  *neemt snel de benen voordat hij van op zijn “donder krijgt*

 23. 39

  @34: je vergeet even dat zonder ploeg er 2000kg aardappelen te eten vallen, maar MET ploeg 2keer zoveel. Vertel jij me nu maar waar die extra 2000kg vandaan komt, van de boer of van de ploeg?

  Je vergist je trouwens volkomen dat een dialoog bedoelt is om de ander te overtuigen, daar geloof ik al helemaal niet in, weer van die subtiele propaganda praatjes. Een dialoog is alleen maar bedoelt om te weten hoe de ander denkt, net als stemmen. Waar haal je toch al die ideologische (on)zin vandaan??

  Hitler was zeker geen voorstander van een liberale maatschappij of maw een Open Society, maar dat zijn de SP en andere eigen volk partijen ook niet.

 24. 40

  @Caprio

  Nee. Die boer kan door die ploeg niet twee maal meer aardappelen produceren. Hij moet namelijk nog iets hebben. Paardekracht. Zie hier de exploitatie (Neutraal gebruikt!) van erts, de handigheid van de smid, een veldje piepers en een paard. Te zeggen vrije handel de energie van dat paard oplevert, of meer aardappelen maakt is onzin. Het verdeelt welvaart.

  Overigens realiseer ik me nu wel dat een vrije markt, of in ieder geval een vorm van concurrentie van ideeen en technieken dus, een verhoogde efficientie van ’t gebruik van de beschikbare grondstoffen, hulpbronnen en energie kan opleveren. Die mag je in je zak steken :) Maar wat er in gaat is nog steeds wat er uit komt.

  En hou nou ‘ns op met zeuren over propaganda en anderen van dogmatisch denken en ideologische onzin te beschuldigen. Zoals de waard is vertrouwt z’n gasten, zullen we maar zeggen.