1500 miljard : 0,02% = ?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

mooneeyDe Tobintaks. Mooi ding. Een quick look at Google leert me dat Nederland niet geheel bekend is met het ding. Gipsland Belgie neemt het voortouw: onze Kamer heeft nu het voorstel aangenomen, eentje van 0,02 procent, dat zou *kuch* 50 miljard dollar moeten opleveren. Aan wat? De derde wereld. Een beetje teruggeven aan hen waar wij als tv-kolonialen op teren.
Waaromtrent is het all about ?
1500 miljard per dag aan geldtransacties gaan om in de wereld. Bijeengezaadloosd op virtuele beursvloeren, en het heeft weinig te maken met loon naar werken. Nu is het mooie van de zaak, dat 0,02 procent op het Schuiven Met Geld een dusdanig kleine en dus moreel onaanvechtbare som is, dat niemand er iets tegen kan hebben. Los van de die-hard beursspelers hier ter Sargasso natuurlijk. Het idee van de heer Tobin is om een percentage op het gewissel met geld, af te houden voor het Algemeen.
Er is, uiteraard, een Catch.
22? Geen idee, maar het meedoen van de rest van Europa zou een begin zijn.
DeHeer Bush kan uiteraard niet anders dan helemaal voor zijn, naast zijn spreekwoordelijke inzet voor het milieu.

lees: gematigd of entousiast.

0

Reacties (5)

#1 caprio

Ik heb al eerder gezegd dat ik Verhofstad een zeer verfrissende premier vind, maar ik ben de enige in Belgie viel me op (hoewel ik niet eens in Belgie woon, kunt u nagaan). In Nederland worstelen we voorlopig gewoon lekker door, en gaan we nu eerst eens even nadenken of de internationale competetie van het kapitalisme ons nu eerst gaat dwingen de minimumlonen te verlagen of toch weer eerst de winstbelasting te halveren.

  • Volgende discussie
#2 Siquo

Bush is tegen. Veel mensen leven namelijk van die marges, en voor hun is het wel veel. Voorziene nadelen:
– Minder rendement op je kapitalen, dus rijken zijn tegen.
– Minder rendement op overboekingen, dus minder winst voor banken, die dat vervolgens gaan doorberekenen aan overboekende mensen, of ze nog trager maken. Resultaat: minder overboekingen, tragere economie, arme man is de lul, meer cash-geld transacties.

In short: Contraproductief.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Krekel

1.500.000.000.000 : 0,02 = 75.000.000.000.000

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

@Siquo: wat betreft de overboekingen weet ik niet of dat in de Tobintax zit, wat betreft je andere punt, veronderstel je ten onrechte dat de rijken (arbeids)productief zouden zijn. In tegendeel naar mijn mening, maar ik geloof niet dat hier waterdichte rekensommetjes voor bestaan. De meeste banen worden in het midden en klein bedrijf geschapen, terwijl je productie en kapitaal heel goed met een verschuiving van de tax kunt stimuleren. Het een hoeft het het ander niet uit te sluiten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Crachàt

Ik vrees da’k wat minder ironisch zal moeten posten, in de toekomst. ;-)
Alles is ineens wel heel serieus geworden; jullie punten waren, hoopte ik, vet beknipoogd gebracht…

  • Vorige discussie