130.000 kinderen crimineel

,

Mooie kop hè? Uitkomst van een onderzoek van de Vrije Universiteit. Het is zelfs nog erger, 130.000 kinderen van 10 en 11 jaar oud zijn crimineel.

Wow… Dat is veel. Toch maar even kijken. Hoeveel kinderen van 10 en 11 zijn er eigenlijk in Nederland? Het CBS voorziet ons van de cijfers. Er zijn een kleine vier miljoen Nederlanders tussen de 0 en 20 in Nederland. Aangezien er in die leeftijdsgroep nog amper sterfte plaatsvind, kunnen we met een gerust hart 10 procent hiervan nemen. Houd je over 400.000 kinderen.

En hoe zit het met de verdeling jongens versus meisjes? Het is wat lastig te vinden, maar ik vond denk ik wel wat gegevens die bruikbaar zijn. Grofweg plegen 4 a 5 keer zoveel jongens misdaden dan meisjes. Van die 130.000 kinderen zullen er dus meer dan 104.000 jongens zijn. Dus van de grofweg 200.000 jongens in die leeftijdscategorie is meer dan de helft crimineel? DE HELFT? Deze maatschappij gaat eraan!!!

Of misschien toch niet? Want wat is de definitie van “crimineel” die gebruikt is?

[ze] gaan zich af en toe te buiten aan stelen, muren bekladden, verbaal of fysiek geweld en brandstichting.

Kijk eens aan. Wij waren de criminelen! Nooit verbaal geweld gebruikt als kind? Nooit fikkie gestookt? Je naam met een stift op een muurtje gezet? Snoepgoed gestolen? Werkelijk waar. Als dit de definitie is dan vallen de cijfers me nog alleszins mee. Ik denk zelfs dat het werkelijke ‘probleem’ nog veel groter is!

De onderzoekers constateren verder dat zich in deze groep tieners ontwikkelen die later het criminele pad opgaan. Ja, natuurlijk. Als je de helft van de mannelijke bevolking van die leeftijd neemt kan je elke uitspraak doen.

Goed, het zal wel weer gedeeltelijk aan de interpretatie van het onderzoek door de journalist(en) liggen. Maar die belachelijke claim van 130.000 hebben ze echt niet zelf bedacht.

Reacties (7)

#1 Peter

Ik geef me over! Als nu ook academische onderzoekers hun items langs de meetlat van Balkenende’s normen en waarden leggen, dan is elk tegenargument van iemand met niet meer dan Mulo net ter zake.

JP, gefeliciteerd! De aanhouder wint dus toch.

 • Volgende discussie
#2 Doremi

Ik wil het allemaal niet weten. Het is al erg genoeg het dagelijks gewaar te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Abhorsen

Toen ik dit bericht op het nieuws hoorde was ik eigenlijk net zo verbaast als in het artikel staat. Dat journalistiek van het radio journaal overigens ook niet meer verder gaat dan het klakkeloos melden van een dergelijk onderzoek vond ik best wel vreemd eigenlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Met het inzicht van nu zou ik kinderloos gebleven zijn:
De kans een crimineel op de wereld te zetten stemt de mens tot nadenken ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Doremi

De allereerste ouders ter wereld, Adam en Eva, waren zelf crimineel. Geen wonder dat criminaliteit zo overheersend aanwezig is bij hun nageslacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pedro

Wedden, dat het aantal criminelen onder volwassenen nog veel hoger ligt, als we de zwaarte van de criminaliteit op hetzelfde niveau gaan bekijken?

Snelheidsovertredingen en door rood licht rijden, belasting ontduiken, de schoonmaakster zwart uitbetalen, enz… En als we dan toch bijna allemaal criminelen zijn, moeten we er niet van op kijken, dat ook onze kinderen dat worden. Of we zullen wat meer onderscheid tussen criminaliteit en kattenkwaad moeten maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Het is allemaal nog veel erger! Een deel van die criminele tieners zal zich ontwikkelen tot staatssecretaris, minister, ja misschien zelfs minister-president!

 • Vorige discussie