Zondagsoverdenking: Voetbal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

 Feyenoord 1:1 Ajax 61 (Foto: Flickr/Michelos)Waar de voetbalwereld wordt overspoeld door rijke zakenlui die hun zinnen hebben gezet op een eigen voetbalclub, blijven de clubs in Nederland tot nu toe uit handen van deze suikeroompjes. Aanleiding voor Amstel, van het luxe leven van ?Amstellovitch?, om daar eens een onderzoekje over te doen onder duizend supporters van Ajax en Feyenoord. Wat blijkt? Een kleine meerderheid van de ondervraagde supporters (56%) is van mening dat voetbalclubs géén speelgoed voor de rijken zou moeten zijn.

De voorstanders van een ?sinterklaas-als-baas? daarentegen verwachten dat met de komst van die extra miljoenen er (eindelijk) betere spelers kunnen worden aangetrokken. Dit zou dan weer kunnen leiden tot ?mooier voetbal, grotere titelkansen en meer kans op Europees succes?. Het een-na-laatste succes was alweer een vooreeuwse aangelegenheid. Toen clubs nog 2 punten kregen bij winst ja. De laatste winst (van de UEFA-cup) dateert uit 2002.

Is voetbal al te commercieel?
Het parlement van de Raad van Europa heeft gewaarschuwd voor de toenemende vercommercialisering van het voetbal. De band tussen het voetbal en de uitzendrechten op televisie is volgens het parlement een bedreiging voor ?Europa’s democratische beeld van sport als iets dat open moet staan voor iedereen?.

UEFA-voorzitter Michel Platini deelde deze visie en sprak over de ?verderfelijke effecten van geld op de sport die daardoor wordt teruggebracht tot louter showbusiness?. De Europese Unie zou dan ook moeten inzien dat ?sport? geen gewone bedrijfstak is. Hierdoor zou de UEFA weer in staat zijn om ?specifieke regels? op te stellen.

Platini doelt op een maximum van slechts vijf buitenlandse spelers per club, zoals FIFA voorzitter Blatter onlangs heeft geopperd. Johan Cruijff heeft zich er al mee bemoeid en de voor mij nog onbekende Europarlementariër Ivo Belet is zelfs een heuse polemiek gestart met El Salvador.

Maar wat vindt u? Wordt of is voetbal té commercieel? En is voetbal een markt waarbij de ‘vrije-markt-principes’ moeten gelden?

0

Reacties (9)

#1 Lord Flasheart

Zouden ze in Alkmaar niet blij zijn met Scheringa? Of in Kerkrade met Nol Hendriks?

Lijkt me sterk…

  • Volgende discussie
#2 clismo

Feyenoord won de Uefacup toch in 2002?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Johan

@Clismo: zoooo… de blinde vlek van een ‘ajax-fan’ is zojuist onthult! Je hebt gelijk, best raar eigenlijk dat ik er niet aan dacht, want ik kan me de vrije trap (de 2-0) van Pierre van Hooijdonk nog zo voor de geest halen…

Ik ga het even aanpassen.. Maar naast mijn blinde vlek: wordt voetbal té commercieel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

We moeten mannen gewoon eens heropvoeden dat voetbal niet het belangrijkste op deze planeet is. Dan wordt het vanzelf minder interessant voor de commercie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 clismo

De zondagmiddag is natuurlijk niet het ideale tijdstip voor zo’n discussie omdat de échte mannen in het stadion zitten, maar de (Feyenoord)fans die ik ken staan er zich graag op voor dat het een volksclub is.
Zo’n man met een hoop geld is natuurlijk okee, maar hij moet geen praatjes krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 clismo

Een fenomeen dat wellicht een licht kan werpen op deze vraag:
Mensen die de plas oversteken om daar een wedstrijd tussen clubs uit de tweede of derde divisie bij te wonen.
Waarom doen ze dat?
Omdat de kaartjes nog gemakkelijk te koop zijn voor weinig?
Of wellicht omdat daar nog de ‘ouderwetse’ voetbalsfeer heerst?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Johan

@4: Interessante conclusie, maar hoeveel generaties denk je daarvoor nodig te hebben?

@5/6: Omdat daar de ‘Engelse oud-voetbalsfeer’ hangt denk ik.

Daarnaast denk ik niet dat de EU voetbal als een ‘normale markt’ kan en moet gaan beschouwen. Als je alleen al het verschil in reclame-inkomsten ziet tussen de verschillende landen dan weet je dat ‘het kwaliteitsverschil’ tussen verschillende landen nog groter zal gaan worden. Het is ook niet voor niets dat de grote clubbazen in die landen zijn beland waar het meeste aan ’tv-rechten’ binnenkomt.

Dat zou mogelijk recht getrokken kunnen worden als je een maximum aan het aantal ‘buitenlanders’ verplicht zou stellen. Dan krijg je ook dit soort situaties niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Teun

@Ivo Belet. Hè? Vinden ze nu niet gewoon hetzelfde?

[off topic]
@Ivo Belet: Misschien kan u uw gewicht in de schaal leggen bij Mevrouw Kroes, uw Nederlandse Commissaris die bevoegd is voor het Europese concurrentiebeleid.

Wat goedkoop. Een Europarlementarier zou moeten weten dat Kroes boven welke nationaliteit dan ook staat. (en wie zich in voetbal verdiept, zou moeten weten dat dat ook voor Cruijff geldt ;-) Als dat Vlaamse polemiek is, dan hoop ik niet dat een Vlaamse schrijver ooit met Arnon Grunberg om een prijs moet wedijveren, want dan wordt het een hele saaie.
[/off topic]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 pedro

De EU zou het voetbal inderdaad als een vrije markt moeten gaan inrichten. Dan moeten er eerst een aantal harde maatregelen genomen worden, want op dit moment is het een oligopolische markt: slechts enkele hele grote clubs bepalen de markt en de rest kan alleen maar volgen.

  • Vorige discussie