Wat als de dijken breken?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (4)

#1 frank

Hijtisleuk, mooi en informatief (kende hem nog niet). Wel een paar observaties over de kaarten:
– Vreemd dat gebieden nabij overstromingspunten in sommige gevallen in de loop van de tijd flink mindere waterdieptes krijgen
– Er moeten toch wel een paar flinke fouten in zitten. In Groningen zijn nu de grootste problemen met het gebied ter hoogte van Groningen die ik voor het gemak maar aanduid als De Badkuip. Deze badkuip is door meer veen in de ondergrond en een minder lange geschiedenis van opslibbing een tot drie meter lager dan bijvoorbeeld de jongste polders en kwelders aan de Waddenzee. Als er spraken is van uitgebreide overstromingen is de vraag of de afvoerfunctie van gemalen niet in het geding komt (electriciteitsvoorzieningen, bereikbaarheid etc), en dan zou je verwachten dat de badkuip heel erg snel het haasje is. En dat zie ik maar heel deels terug.

#2 HansR

Ja, mooi logje was dat.
En ik wilde nu ongeveer hetzelfde beeld schetsen wat ik vier jaar geleden deed. Hetgeen aangeeft hoezeer dat nog op het netvlies staat.

#3 Yevgeny Podorkin

En nog geen 2 mnd geleden was het peil van de rivieren/ meren bovengemiddeld, ja, zelfs idioot laag (aangezien ik dit niet met cijfers kan onderbouwen durf ik het woord extreem niet in de mond te nemen). Je hoeft helemaal geen waterbouwkundig ingenieur te zijn om te voorspellen wat deze werkelijk krankzinnig grote verschillen in het NAP (nogmaals, extreem is het slagveld voor statistici en klimaatontkenners) die elkaar ook nog eens kort opeenvolgen voor effect heeft op dijken en keringen: klinken in en verliezen functie. Iemand met een maagband 10 oliebollen laten vreten…in die geest.

Dijken en keringen die zijn aangelegd gebaseerd op de blauwdruk van een regelmátig patroon van waterstanden over de eeuwen heen…

#4 DrBanner

Deze archieftopper betreft scenario-studies, waarbij ‘het misgaat”, op een aantal locaties tegelijk, tijdens een hele grote storm (met springtij).

Het probleem in Friesland is niet met een zee- of rivierdijk, dat allochtoon water van buiten moet keren, maar met een kade langs een afwaterings kanaal/wetering, dat regen en grondwater moet afvoeren uit de polders.
Dat is een ander heel ander soort scenario. Het actuele probleem is ook veel kleiner en lokaler dan wat wordt voorgesteld in de scenario-studies van de archiefpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*