Uithongering als een oorlogswapen

Saoedi-Arabië gebruikt hongersnood als oorlogswapen in Jemen.

Saoediërs bombarderen vliegveld waar hulpgoederen aankomen.

Hulpverleners worden daarnaast door de Saudiërs bij de grens met Jemen tegengehouden, ondanks eerdere toezeggingen dat ze het land mochten betreden. Zeven miljoen Jemenieten verkeren bovendien in een ‘hongersnoodachtige’ situatie, aldus de Verenigde Naties.

Volgens de VN dreigt in Jemen een hongersnood die de wereld in decennia niet meer heeft gezien. De VN-coördinator voor noodhulp, Jamie McGoldrick, hoopt dat er snel verandering komt. “De voortslepende sluiting van vitale havens en vliegvelden door de Saudische coalitie maken de al ellendige situatie alleen maar erger”, vertelde hij aan persbureau Reuters. “De humanitaire impact van wat er nu gebeurt is onvoorstelbaar.”

De Amerikanen en Britten zijn de actiefste bondgenoten van de Saudiërs. Zij voorzien Saudi-Arabië van wapens, stellen lijstjes van doelwitten op en voorzien Saudische straaljagers van brandstof tijdens hun aanvalsvluchten.

Open waanlink

  1. 2

    @1: Het mag wel wat benadrukking dat het niet alleen om de Saoedi’s gaat, ongeveer alle Soennitische landen uit de (ruime) regio doen mee. Zo bombarderen bijvoorbeeld ook vliegtuigen uit onder andere Marokko, Jordanië en de meeste golfstaten (behalve Oman en sinds een paar maanden Qatar) mee, terwijl ook Pakistaanse en Egyptische schepen de havens van Jemen blokkeren. Zelfs soldaten uit Senegal en Soedan vechten er (en sneuvelen bij de bosjes).

  2. 3

    @2: Dat alles gefinancieerd door de Saoedi’s en je weet het, de meesten hier hadden moord en brand geschreeuwd als niet de Saoedi’s maar de Russen dit hadden gedaan, nu blijft het wederom oorverdovend stil he.

    (en nee, ik heb niks met de russen maar ik heb nog minder met hypocrieten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren