Cameron: Groot-Brittannië heeft EU nodig

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Maar, voegde hij eraan toe, ze moeten zich niet teveel met ons bemoeien. Wel de lusten maar niet de lasten, lijkt het op.

Open artikel

Reacties (6)

#1 lapis

Die gedachte dat ze beter af zouden zijn als ze de EU verlaten is onzin; ze hoeven echt niet te verwachten dat landen als Duitsland en Zweden toe zullen staan dat ze hun toegang tot de gezamenlijke markt behouden terwijl ze wel als enige land binnen die open markt hun eigen arbeiders aantrekkelijker mogen maken door de sociale zekerheid af te breken. Wat ze winnen is slechts het wegvallen van de jaarlijkse afdrachten aan de EU, wat ze verliezen is gewoon óf hun toegang tot de open markt óf hun invloed over de regelgeving binnen die markt. Noorwegen en Zwitserland kozen het laatste.

Vooral het standpunt van UKIP is absurd: wel de soevereiniteit over de vismarkt herstellen, maar o jee als de andere EU-landen dan hun eigen financiële sector willen stimuleren ten koste van ’the City’ – als Cameron dat niet weet af te wenden is het volgens hen een sukkel of gewoon een landverrader. Er zit totaal geen ideologische consistentie achter; het enige wat je hoort in het Britse EU-debat is ‘British interests’. Dat andere landen ook belangen hebben wordt niet eens als mogelijkheid overwogen.

#2 Bismarck

@1: Precies, ik wil de Britse economie nog wel eens zien zonder het financewaterhoofd dat ze dankzij de EU hebben kunnen opbouwen.

#3 Anoniem

Waarom komt die gast speciaal hierheen gevlogen om zijn baanbrekende toespraak hier te houden?

#4 thallman

@1
Sinds wanneer moet een land van de EU lid zijn om te mogen handelen met EU landden?

#5 lapis

@4: Dat zeg ik toch niet; ik zeg dat ze hun positie binnen de gezamenlijke markt verliezen en slechts met de EU kunnen handelen zoals bijvoorbeeld Australië dan kan doen. Als jij in Duitse aandelen wilt gaan handelen maakt het regeltechnisch nu nog bijna niets uit of jij je maatschappij in Frankfurt of in Londen vestigt, vanwege de open markt. Mede daarom heeft de Londense ‘City’ tot zulke immense proporties kunnen groeien: omdat het ten dele fungeert als handelscentrum voor de gehele EU. Neem die regeltechnische voordelen weg en de Londense financiële sector zakt in als een band waar je het ventiel van losdraait. Daarom roepen prominenten uit de Britse zakenwereld Cameron ook op om het lands EU-lidmaatschap niet te riskeren. Sterker nog: als het VK de EU verlaat, verliest de financial transaction tax een sterke tegenstander. En als zo’n belasting wordt ingevoerd, en als transacties tussen het VK en de EU dan meer worden belast dan transacties binnen de EU, dan is de Britse financiële sector zijn concurrentiepositie al helemaal kwijt.

#6 gronk

Sinds wanneer moet een land van de EU lid zijn om te mogen handelen met EU landden?

Het gaat niet alleen om handelen. Het gaat ook om normen. Neem bijvoorbeeld iets lulligs als de maatvoering van een nieuw te produceren euro-stopcontact. Als je daar niet in betrokken bent wordt dat een frans-duits onderonsje. Omdat de europese markt zo groot is, moet je wel voldoen aan die norm. Daarnaast heb je dan nog een afwijkende norm op je thuismarkt. Dat schiet dus niet op, en dan kun je maar beter meepraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*