Thema Algemeen

Ruimte, adem, lucht!

COLUMN - Vorige week reed ik door straten waar ik zelden kom. In een weinig vertrouwde omgeving kijk je beter: het winterse licht viel helder op de oude gevels, de kale bomen staken scherp af tegen de blauwe lucht. Ik keek weer voor me, mijn ogen op de weg gericht. Ineens viel al dat blik aan weerszijden van de straat akelig op.

Zonder die geparkeerde auto’s was het een prachtig straatje. Nu stond het aan weerszijden volgepakt met blik, nergens een vrije plaats te bekennen – de straat was in beslag genomen door loos metaal dat daar nietsdoend ruimte stond op te vreten.

Zonde van dat straatje.

Rusland zat achter DNC hack

Aldus de belangrijkste Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De altijd uitstekende Zack Beauchamp vat de belangrijkste conclusies van het rapport samen:

  • All three intel agencies agree that Putin personally ordered the hack, and that the goal was to help Trump.
  • Russia gave the information to WikiLeaks.
  • Russian trolls were ready to delegitimize Clinton if she won.
  • Russia Today is way more important than we think.
  • This is the beginning, not the end. [M.a.w. dit trucje gaat vaker worden herhaald.]

Voor de sceptici: uiteraard is de publieke versie van het rapport niet volledig: bronnen en bewijs worden vanzelfsprekend niet genoemd. De evidente tegenwerping is dan ook dat ‘de CIA het ook met betrekking tot Irak bij het verkeerde eind had’.

Echter:

  1. Het waren niet zozeer de Amerikaanse intelligence agencies als de politieke spin die aan hun conclusies werd verbonden die het publiek op het verkeerde been zetten. Ter illustratie zie bijvoorbeeld hier.
  2. Er is dit geval geen geloofwaardig alternatief scenario: geen equivalent van Hans Blix en een United Nations Monitoring, Verification and Inspection Commission die zeggen dat Irak niet over massavernietigingwapens beschikt.
  3. De beschuldigingen aan het adres van Rusland passen in een bewezen patroon van het stelen en verspreiden van desinformatie.

Kortom: Rusland moet tot nader order worden beschouwd als een bewezen vijand en bedreiging van – ook ons – democratisch proces.

De Amerikaanse Republikeinen, met Trump voorop, staan in dit conflict overigens aan de kant van de Russen.

Quotes du Jour | Watertoevoer

“Hundreds of thousands will have to be relocated. Soon, we will see dust storms with salt that will move to the centre of Crimea.”

“To sabotage and deny water is of course a war crime, because it is civilians who drink it and civilians who will be affected by waterborne diseases”

Twee citaten van respectievelijk politiek activist Vladimir Garnachuk over de Krim en VN-official Jan Egeland over Damascus laten zien hoe watertoevoer een wapen wordt in een opwarmende wereld. De Krim is al drie jaar afgesneden, stukken van Damascus pas twee weken, maar met verstrekkender gevolgen.

15! Oproep

MEDEDELING - We komen erachter dat we de helft van de oud-bloggers van Sargasso en GeenCommentaar niet meer via e-mail kunnen bereiken. Maar toch willen we ze graag uitnodigen voor het feest op 18 februari a.s. in Utrecht.
Dus bij deze de oproep aan al die oud-bloggers die nog geen mail hebben ontvangen: meld je!
Dan krijg je die mail alsnog en hopen we je dan te zien.

Overigens willen we ook vaste reaguurders, donateurs en geïnteresseerden uitnodigen. Maar dat kunnen we pas doen als we een beetje zicht hebben op hoeveel van de oude garde aanwezig zal zijn.
Mocht je vast op de lijst willen staan voor die dag, laat het even weten via de mail.

Julian Assange en de kwaliteitsmedia

Julian Assange: als je zelfs de Guardian niet meer kan geloven waar moet je dan nog zijn voor nieuws en achtergronden?

Afgelopen week publiceerde het gerenommeerde blad een uiterst kritisch stuk over Julian Assange. Assange werd aangewreven dat hij heimelijk Trump en de situatie in Rusland ten opzichte van de vrije pers prijst. Het stuk is gebaseerd op een interview in de Italiaanse krant La Repubblica. Hieruit blijkt nu wel heel eenzijdig te zijn geciteerd.

Inmiddels is het Guardian stuk volledig gedebunked door een scherpe Glen Greenwald. Valse aantijgingen blijken veelvuldig te worden geretweet en herhaald. Tegenwerpingen van de journalist die nota bene het interview met Assange heeft afgenomen blijven ongezien. Het lijkt wel karaktermoord.

Maar ja, als je zelfs de Guardian niet meer kan vertrouwen wat dan?

h/t Krekel

Cultuur

COLUMN - Trouw, misschien wel de slechtste krant van Nederland. Afgelopen maandag reed een crimineel met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn en Trouw kopte dinsdag: ‘Vrachtwagen rijdt in op het hart van de Duitse cultuur’.

Say what!?

Ik las de kop uit mijn ooghoek en dacht heel even serieus dat het De Telegraaf was.

Zou dat er ook gestaan hebben als de dader een roomblanke Ariër gebleken was? Ik denk het niet. Wat zeg ik: ik weet het wel zeker. Al direct na de aanslag was vrijwel iedereen het erover eens dat de dader wel een fundamentalistische moslim zou zijn, maar zelfs dan: hoe kom je er als koppenzetter bij om het te hebben over het ‘hart van de Duitse cultuur’?

En in de mensen een cultureel onbehagen

COLUMN - Dit jaar maakt Nederland kennis met de zoveelste traditie die vanuit de Verenigde Staten wordt overgenomen: de ‘war on Christmas’. Iedere kerst is het daar weer raak en gaat propagandazender Fox News op zoek naar kerststalletjes op overheidsgrond die stuiten op bezwaren of scholen die ‘Happy Holidays’ op hun kerstkaarten zetten omdat ze Joden, Hindoes, Moslims en atheïsten in willen sluiten.

Dat vormt dan het bewijs dat er een omvattend seculier-progressief (‘liberal’) complot is om de christelijke cultuur uit te vagen. In Nederland heeft de goegemeente weinig op met geloof, maar dat wil niet zeggen dat er geen cultuurstrijd te voeren valt.

Ook in Europa is er namelijk een algeheel gevoel van culturele benauwenis dat de Leitkultur op de tocht staat, maar dan niet vanwege het secularisme; integendeel, vanwege de moslims.

Sargasso bestaat 15 jaar!

MEDEDELING - Op de minuut af precies 15 jaar geleden begon Sargasso. En hoewel de naam toen tijdelijk was, is juist de naam de meest constante factor geweest in die 15 jaar.

Plus ça change, plus c’est la même chose

We begonnen in jaar van 9/11. En terwijl dit stukje getypt wordt, rijdt iemand op een Kerstmarkt Berlijn de menigte in, is een Russische ambassadeur een paar uur ervoor in Turkije vermoord en zijn er in Zurich mensen bij een Islamitisch gebedscentrum neergeschoten.
De wereld is er in 15 jaar niet rustiger op geworden, integendeel.

En al die jaren hebben we vanaf deze plek onze visie op die ontwikkelingen gegeven en af en toe zelfs een beetje het debat bepaald. Maar we schreven natuurlijk ook over de meest uiteenlopende andere zaken, van kunst tot klimaat.
Samen met het inmiddels gefuseerde GeenCommentaar hebben we inmiddels ruim 46.000 posts getikt en zijn er bijna 850.000 reacties geplaatst. Gebundeld zou je het zomaar kunnen aanzien voor een geschiedenisboek.

KORT | Moed

Hoewel de gebeurtenissen al een week of twee geleden plaatsvonden, begint het nieuws nu pas tot de belangrijkere media door te dringen: een Saoedische vrouw waagde het in Riad de straat op te gaan zonder abaya en hoofddoek en had vervolgens ook nog eens het lef een foto van deze gebeurtenis op Twitter te plaatsen.

Het gevolg viel te verwachten: een stelletje kloterige kutmoslims riep op tot haar arrestatie (inmiddels gebeurd) en executie (het schijnen zweepslagen te worden).

Nu is dit een prima gelegenheid om los te gaan over de achterlijkheid en barbaarsheid die in Saoedi-Arabië heerst – dankzij de islam, uiteraard. En dat is weliswaar volslagen terecht, maar tegelijkertijd ook supereenzijdig.

Social media users in Saudi Arabia rushed to the defence of a woman who faced death threats for being pictured in public wihout an abaya or hijab,” bericht The Independent. “Despite the outrage, far more users in the country came out in support of the woman’s actions.

Ook dat waren moslims.

En de vrouw die de daadwerkelijke moed had om een echte daad te stellen tegen de achterlijkheid van baardmansen met zwepen (in plaats van een beetje anoniem op sociale media te lopen ranten) is vrijwel zeker zelf ook een moslima.

Haar naam is Malak Al-Shehri.