Reclame op GC en de regelzucht van Europa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

EU vlag in de shit (Foto: Spuyt12)Als je bij ons een artikel openklikt krijg je tussen het artikel en de reacties een irritant groot reclameblok te zien. Ooit uit nood geboren om onze serverkosten te kunnen betalen, nu verdienen we er een klein beetje geld mee dat we weer in het weblog investeren. Meestal zijn het Google adsenseblokken die er staan, maar soms krijgen we ook campagnes aangeboden. Leuk voor ons, want we verdienen er wat extra’s mee, en volgens ons ook leuk voor jullie, omdat het vaak wel aardige filmpjes zijn. Ze geven meestal niet direct prijs waar ze op doelen, aangezien ze in het algemeen bedoeld zijn als ‘viral‘.

Onderstaande campagne is daar een voorbeeld van. Het lijkt alsof het ageert tegen onzinnige Europese wetgeving. Wat het in feite ook doet, met één verschil: het in de campagne genoemde verbod op Ierse Pubs buiten Ierland bestaat niet, en is doodgewoon een viral van het Iers verkeersbureau.

Ook mij hadden ze even in de maling genomen, en ik vroeg me af waarom. Het antwoord is even simpel als schokkend: ik zie Europa ervoor aan dat ze zo’n wet zouden kunnen maken. Want op de actiesite staan, om het verhaal van de pubs geloofwaardiger te maken, nog 9 andere maatregelen, waarvan de meerderheid wél op waarheid berust.

Voorbeelden hiervan zijn bepalingen die de “kromming” van bananen aan regels onderwerpt, de standaard condoom-maat, en het hernoemen van yoghurt tot “gefermenteerde melkpudding” als het niet volgens oud Bulgaars recept wordt gemaakt.

Ik zie mezelf als pro-europa, maar als ik die maatregelen zie begrijp ik de sceptici weer wat beter…

0

Reacties (16)

#1 Robert-Jan

Maar waar komen die yoghurtwensen vandaan? Komt dat initiatief vanuit de natiestaten of vanuit de communautaire instellingen?

Wordt die ‘regelzucht’ nu juist niet minder als Europa meer integreert en de natiestaten niet het integratieproces frusteren met opt-outs en aanvullende bepalingen?

Het is geen retorische vraag, hoor. Ik weet het echt niet!

  • Volgende discussie
#2 Chinaman

Ha Spuyt
Laat je toch niet zo opjutten.

Wat denk je? Kom je in de kroeg de vrouw van je dromen tegen, drinkt, danst en gaat met haar mee. Op de hoek van de straat trek je nog net even een pakje condooms waar “standaardlengte” op staat. Bij haar thuis aangekomen, zoenen, vrijen en op naar het hoogte punt. Alleen blijkt die “standaard maat” gebaseerd te zijn op lilliputters uit eoa hooggebergte. Productie voor die groep scheelde latex. Op het moment dat jij …. hou je nog net een opengespleten condoom over. Na een lange lachstuip bedenkt de vrouw zich en bonjoured je het huis uit. Bij jezelf denk je, waar was de EU?

Een vrije/transparante markt kan enkel bestaan als je afspraken maakt over producten. Vandaar de we ook kilos/liters/etc. hebben. In Nederland hebben we bijvoorbeeld ook duidelijke afspraken over het gewicht van een brood.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Abhorsen

Ik dacht trouwens dat de kromming van de banaan vooral een verkapte import protectie was? Omdat openlijke import protectie meestal niet als positief ervaren wordt is er een rare wetgeving bedacht. Niet zozeer omdat we graag kromme bananen hebben, maar omdat we graag aan protectionisme doen. Kortom creatief met wetgeving.

Hoe het dan precies zit weet ik ook niet. Volgens mij komen de meeste bananen toch echt niet uit de Europese unie. Maar dat is de verklaring die ik er ooit eens voor gehoord heb. Sommige “onzinnige” regeltjes zijn er voor minder doorzichtige redenen en vaak juist “slimmigheidjes”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

@2: Ik maak me helemaal niet druk, ik verbaas me gewoon over veel van die regels. Je moet uitkijken met ‘slimmigheidjes’ en gewoon zeggen waar zulke regels echt toe dienen, dan worden ze later niet ingezet voor andere doeleinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Eurocraat

Ondanks mijn eurosceptische aard moet ik de EU hier toch in bescherming nemen. De meeste van deze feiten zijn of onjuist of maar deels juist, en ze komen allemaal rechtstreeks uit de Britse tabloidpers.

Een paar voorbeelden:

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Eurocraat

-De EU wet op de kromming van komkommers en banenen bestaat idd, maar is ingevoerd ter vervanging van verscheidene nationale wetten op het gebied van kromming. Hoewel nog steeds vrij absurd, is het eerder een versimpeling dan een verdere burocratisering dit op EU-niveau te regelen.

-Dat een referentie naar de koningin niet meer op het Britse paspoort mag is domweg niet waar.

-De wetgeving betreffende borsten van barvrouwen is eigenlijk onderdeel van een vrij zinnige richtlijn om werknemers in de EU tegen verschillende soorten straling te beschermen. Oorspronleijk zat hier ook te lange blootstelling aan zon bij. Het Beierse barmeisjesverhaal is daar vanaf gesponnen. De bescherming tegen de zon is overigens door het Europees Parlement uit de richtlijn gestemd.

etc., etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@5,6: Ik heb de feiten slechts in zoverre gecheckt of ze in de media zijn genoemd, waarbij er weldegelijk veel zijn die ook in de gerenommeerde pers zijn verschenen.

Daarbij zijn sommige “bijwerkingen” van wetten weldegelijk schrijnend dom te noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Eurocraat

@7 zoals welke? Zelfs de yoghurtwet is best te begrijpen. Yoghurt is nu eenmaal oorspronkelijk een Bulgaars streekproduct, en zij willen die naam graag beschermd hebben. NEderland en Belgie hebben net het woord jenever laten beschermen, dus als je nu in Italie Jenever maakt zul je het waarschijnlijk “gedistilleerd hoogalcoholisch graanproduct” of iets dergelijks moeten noemen. Daar hoor ik niemand over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Mark

Omdat ik het niet wist.

Het lijkt me onzin om de naam “jenever” te beschermen.

Waarom krijgt Tjechie bv. geen bescherming voor Pilsener?

Zo kun je wel aan de gang blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Eurocraat

Nou ja, als Nederland tijdig de naam “Gouda” had geclaimd, waren we als land een stuk welvarender geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Yep

Verschil is dat we bij yoghurt geen associatie hebben met Bulgarije maar en een pak uit de Super terwijl dit met jenever wel het geval is. Bij yoghurt wordt nog specifiek als aanprijzing erop gezet dat het uit Bulgarije oid komt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Christian

Stel je voor, je bent groenteboer en je merkt dat je klanten liever rechte komkommers kopen dan kromme. Dan blijf je ieder week met de kromme zitten. Dus ga je naar de boer en zegt: die kromme komkommers van jou hoef ik niet meer. Dat vindt die boer niet leuk, want die heeft nu eenmaal ook kromme komkommers. Krijg je gegarandeerd ruzie over de definitie van recht en krom. Dus vraag je de burgemeester om een onpartijdig oordeel te vellen. Vermenigvuldig dit naar Europese schaal en de komkommerwet is gewoon een zinnige afspraak, zodat duizenden komkommerboeren en verkopers weten waar ze aan toe zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Chinaman

@Christian
Daarbij is volgens de eu natuurlijk een kromme komkommer nog steeds een komkommer. Alleen is een rechte een klasse 1 komkommer en en kromme klasse 2. Handig voor de inkoper van een supermarkt, die kan bij een broer klasse 1 komkommers kopen en weet dan tenminste dat ze min of meer recht zijn. Helemaal interessant natuurlijk voor makers van Salade die machines hebben die enkel goed overweg kunnen met rechte komkommers, die kunnen nu ook blind kopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 pedro

@Christian#12: Een slimme groenteboer maakt gewoon zijn rechte komkommers duurder, dan verkopen zijn kromme komkommers vanzelf ook weer. dat is marktwerking: er is een grotere vraag naar rechte komkommers, dus is het terecht als rechte komkommers duurder zijn dan kromme. Een domme groenteboer gaat naar de boer (en als die ook dom is en hij zijn kromme komkommers voor dezelfde prijs wil blijven verkopen als de rechte, gaan ze ruzie maken).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Christian

@pedro14 Ook een slimme groentenboer wil graag van tevoren weten wat voor komkommers hij aangeleverd krijgt. De Turk bij mij om de hoek, bijvoorbeeld, heeft alleen maar kromme. Inderdaad, lekker goedkoop.

Iemand voor een thread over bananen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 pedro

@christian#15: des te meer reden voor de boer om al verschillende prijzen te vragen. Hij moet bij het oogsten al onderscheid maken tussen kromme en rechte, en hij moet ze apart opslaan. Al die extra kosten worden veroorzaakt door de rechte, dus moeten die rechte gewoon meer kosten. Wie een aparte behandeling wil, moet daar de prijs voor betalen.

´Mijn´ Turk op het pleintje heeft kromme en rechte door elkaar, maar wel allemaal van een goede kwaliteit. Ze zijn ook wat duurder dan de meeste andere supermarkten. Daar staat dan tegenover, dat ik bij hen nog service krijg. Als ze gesloten zijn, maar nog wel aanwezig, kan ik nog op het raam kan kloppen, bijvoorbeeld, en krijg mijn boodschappen. Als ik mijn portemonnee vergeet, vindt ie het best als ik mijn boodschappen mee neem en de volgende dag kom betalen. Totaal niet aangepast aan onze normen en waarden dus…

  • Vorige discussie