Quote du jour | Fundamenteel fatsoen

SargQdJ09

Gezien [René] Leegtes onthulde pleidooi voor bewuste misleiding en de daarbij onomwonden verwoorde minachting voor het volk dat hij geacht wordt te vertegenwoordigen, zou het onbestaanbaar moeten zijn dat hij nog één dag langer volksvertegenwoordiger blijft. Vergelijk het met de onbenulligheden die andere politici de kop kostten. In 2009 moest Leegtes fractiegenoot Arend Jan Boekestijn wél wegens loslippigheid direct zijn zetel ruimen, alleen omdat hij met het verklappen van enkele triviale uitspraken van de koningin een of ander intern regeltje overtreden had. Het is kenmerkend voor het Binnenhof dat futiele formaliteiten inmiddels zwaarder tellen dan fundamenteel fatsoen. Met het nog langer aanblijven van Leegte staat de morele geloofwaardigheid van het parlement op het spel.

Thomas von der Dunk in de Volkskrant.

 1. 1

  Verschil tussen 2009 en nu is dat onze vertegenwoordigers in de tussentijd onze aardig functionerende democratie hebben afgeschaft ten faveure van het vierde europese rijk.

 2. 4

  @3: Dan gaan die puinhopen nog verder terug, naar ergens midden ’80. Maar ik zie dat na Pim er massaal is ingezet om de gewone burger uit te kleden. Dat gevoel had ik niet onder Paars.

 3. 5

  @4: Nee, dat is waar, maar Paars is begonnen om de hele publieke sector aan de hoogste bieder te verkopen, en het verkregen geld direct te verbrassen om de economische bubble maximaal op te blazen, zonder aan de toekomst te denken. Daar plukken we nu de wrange vruchten van.

 4. 6

  Zwaar tellende futiele formaliteiten passen prima in de huidige incident gedreven politiek. Het hele beleid (beleid wat is dat?) hangt van het hysterisch opblazen van futiliteiten aan elkaar.

 5. 8

  Fatsoen moesten we toch doen?
  Beter dat een politicus eerlijk is over zijn hypocrisie en meerderwaardigheidscomplex dan dat ze de schijnheil uithangen over dat heel Irak zogenaamd vol ligt met massavernietigingswapens.
  ik zeg hoera. Laat hem in godsnaam (in de meest cdaigste zin van het woord) aanblijven en vaker zeggen wat hij denkt.