Nog meer extragratis dagbladen (Poll)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vanaf vandaag kunnen treinreizigers kiezen uit vier gratis dagbladen. Ongevraagd heeft DAG zich gevoegd in het rijtje Spits!, Metro en DePers en zullen er dagelijks 400.000 extra krantjes worden gedrukt voor de forensende kantoormens. Waarom toch al die moeite, energie en kostbare grondstoffen aanwenden voor kantoormensen die toch al de hele dag op het werk Nu.nl en GeenStijl zitten te F5-en? Gewoon omdat het kan! Dankzij de adverteerders worden er weer wat extra bomen tot pulp vermalen en treinstellen volgepompt met rondslingerend papier. Maar is deze ontwikkeling überhaupt wel wenselijk?

De krantjes zijn stuk voor stuk kleurloze aftreksels van de ANP nieuwsfeed met een gebrek aan duiding of anderzins een wel erg amateuristische duiding. Duiding die bij Metro en Spits! vaak doorslaat in populistische prietpraat. En nu is er dan een vierde bijgekomen, een heus “crossmediaal nieuwsplatform” met een website waarop mensen kunnen reageren. Als dit toch allemaal mogelijk is dan wordt het internet nog eens groot…

Ikzelf lees deze krantjes (vanwege bovenstaande bezwaren) zelden, liever neem ik nog wat artikelen door voor m’n werk of staar uit het raam. Alles beter dan in mijn hoofd gekotst worden door de Spits! of Metro.

En nu hophophop alle webcare teams van gratis dagbladen vlug stemmen in de poll, zijn gratis dagbladen wenselijk? >>> [poll=49]

0

Reacties (48)

#1 ASH

Ik moet wel lachen om de optie “geen mening” bij dit soort polls… Als je geen mening hebt, ga je dan wel stemmen?

  • Volgende discussie
#2 SN

Misschien bedoelen ze gewoon “geen eigen mening”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Zinfo.nl

Ja, en dan worden de meeste kranten nog niet eens thuisbezorgd (De Pers is hiermee wel al gestart). Eerder heb ik hier op Zinfo al aandacht aan besteed en met name vergeleken met de situatie in Denemarken. Daar denkt men al aan een verbod op gratis kranten. Zie hier http://www.zinfo.nl/zinfo/2007/03/gratis_kranten_.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arathorn

De Pers vind ik wel een leuk krantje. Metro en Spits heb ik meestal thuis al op nu.nl gelezen. Die nieuwe krant moet ik nog zien en dus beoordelen, maar als het enige verkooppunt “crossmediaal zijn” is zit ik er niet op te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 ijsbrand

Overbodig, maar ik vrees voor de regionale dagbladen die vaak ook niet meer brengen dan ANP- en GPD-berichten, en zo meteen weleens te duur kunnen worden voor menigeen.

Gratis kranten en slechte kranten verpesten de markt voor redelijke kranten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 GoedeMorgenDezeMorgen

Ik vind het overigens voor wel meer kranten (gratis of niet) gelden dat het zonde van de bomen is… En van het gros van de televisie programma’s vind ik het ook zonde van de energie… Maar goed ik ben mij er van bewust dat andere mensen er wel plezier aan beleven, dus voor mij hoeft de stekker er niet uit…

@Zino, 3: een verbod vind ik echt niet kunnen. Dan worden zeker alleen nog door de staat goedgekeurde publicaties toegestaan?

Als gratis kranten zo’n belasting voor het milieu is, dan voeren we toch gewoon een milieu belasting in? Als de verscheidenheid gratis kranten toeneemt, zal de papierprijs/prijs van journalisten e.d. toch ook toenemen? Op een gegeven moment zal het niet meer rendabel worden om gratis kranten te drukken…

Overigens, over een x-tal jaren (x

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 GoedeMorgenDezeMorgen

@mezelf, 6: een stukje viel weg:

er had moeten staan:

over een x-tal jaren (x kleiner dan 10?) zal elektronisch papier de norm zijn (http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektronisch_papier) en kunnen de bomen blijven staan. Dan voeren we weer hele andere discussies :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 su

De DAG vond ik niet bijster interessant, veel papier en weinig inhoud. En het meest irritante vond ik de voorbedrukte markerpen zinnen, betutteling ten top.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 sikbock

die gratis krantjes vind ik vaak minder gekleurd (afgezien van de columns) dan bv de journalisten van de volkskrant die veel meer interpreren en aan duiding doen… Ik begrijp de mening van carlos dan ook niet helemaal..

wat mij betreft dus een nuttige toevoeging

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Arjan

Ik vind het niet helemaal eerlijk om alle bladen over één kam te scheren. Spits en Metro zijn gewoon kopietjes van elkaar, precies dezelfde berichten, foto’s uit dezelfde serie en een boel reclame.

De Pers probeert er nog wel wat aan toe te voegen, ze zijn ook duidelijk geweest in het noemen van hun doelstelling en blijven continu terugkoppeling vragen van lezers. Daarnaast hebben ze geloof ik ook een aantal ‘primeurs’ gehad, zo was er een interview met Wilders en hebben ze nog wat dingen over Nina Brink weten te onthullen. Misschien is het niet de beste krant van Nederland, maar ik lees het liever dan zeg, de telegraaf.

De DAG heb ik nog niet gezien, maar uit de proefdrukken leek het me niet echt geweldig.

Vier gratis kranten lijkt me inderdaad overbodig, maar om nou te zeggen dat het allemaal troep is vind ik een beetje overdreven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

Een krantje in de trein is wel zo prettig voor de mensen die zich anders toch maar vervelen en nu dus wat meer van het nieuws meepikken (niet iedereen weet de F5-knop te vinden). Waarom het er zonodig 4 moeten zijn als ze dezelfde bron gebruiken is me inderdaad een raadsel.

Mijn gok: Een gevolg van vrije markt. Met een mooie geleide economie had er alleen “de Waarheid” gelegen in precies voldoende oplage voor spituur-interesse. Aangezien iedereen de dingen toch in de trein laat liggen (en daar kun je eventueel nog wat aan opvoeden), had je die dan ook nog kunnen laten “hergebruiken”. Dat was natuurlijk veel beter geweest, maar dat mag ik natuurlijk neit zeggen van jullie kapitalisten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 De Kaasploeg

De regionale kranten zíjn de GPD ijsbrand. Niet gek dat ze die stukken brengen dus. Enfin, terug naar het onderwerp. Ik heb op de knop geen mening gedrukt en wel hierom: Sp!ts en Metro hebben een heel duidelijke functie en toevoeging. Het bewijs is dat ze nog steeds bestaan. Nee, ze duiden niets, maar niet iedereen zit daar op te wachten. De mensen die de Metro en de Sp!ts lezen hebben meestal niet ’s ochtends om 6 uur hun pc aangezet om te lezen wat er zoal is gebeurd. Die kijken hoogstens even het journaal met een bakje cornflakes en reppen zich dan naar het openbaar vervoer.

Of de Pers toegevoegde waarde heeft moet nog blijken, evenals de Dag. Je kunt helemaal geen mening hebben (vooral) over deze (laatste) krant(en) omdat ze simpelweg te kort bestaan om ook maar enige betekenis te hebben gekregen. Je kunt ook geen mening hebben over de significantie van Einstijn voor het fundamenteel fysisch onderzoek toen Albert net geboren was.

Enfin, de tijd zal het leren, al zie ik als journalist, grote verschillen tussen het snelle nieuws (wie wat waar wanneer) van de metro en vooral de Sp!ts, en de toch wel iets zorgvuldigere, en vooral veel beter geschreven Pers die bovendien nog wel eens de waarom vraag durft te stellen. Af en toe zelfs de hoe, al valt ook dat tegen. Wel valt het me op dat de Pers qua advertenties tamelijk leeg is, meestal een slecht teken.

De Dag heb ik nog niet gezien, maar het bestaan ervan an sich is al frappant. De PCM zichzelf van binnenuit met een gratis krant gaat beconcurreren heeft veel weg van kannibalisme, en ik kan mij niet geheel aand e indruk ontrekken dat hier op de redacties van de pcm bladen, toch op zijn minst met licht wenkbrauwfronsen is gereageerd.

Wat zeer belangrijk is in een vol medialandschap als Nederland, is dat media een duidelijke nichemarkt hebben. De telegraaf, NRC Handelsblad, NRC Next, en de Wegener uitgaven hebben dat. Tot voorkort hadden Sp!ts en Metro dat ook: mensen die niet teveel vragen stelden, kort en bondig willen worden geïnformeerd, en niet zitten te wachten op moeilijke beschouweingen en analyses van politicolgen of zemelende literatuurfreaks. Wat een bepaalde gebeurtenis voor hen betekent, bedenken ze zelf wel (denken ze).
De Pers probeert op die markt de mensen te vinden die wel meer willen. Ik weet niet zo 1-2-3 of ze dat lukt, al geen ik ze vooralsnog het voordeel van de twijfel. Een tweede teken aan de wand is echter de grootschalige restyling die op de rol staat voor deze periode (meen ik te hebben opgevangen op de radio).

Ik ben trouwens benieuwd of er in Nederland eenzelfde soort oplageoorlog zal komen als in Engeland, waar grote hoeveelheden extra kranten worden gedrukt om de oplages kunstmatig hoog te houden. Die kranten worden dan ergens gedumpt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

@Kaasploeg, een oplageoorlog zoals in Engeland lijkt me een gruwelscenario voor de Finse oerbossen.

Misschien moeten al die al dan niet overbodige blaadjes gewoon verschijnen op schermen in de trein. Of kan je straks als forens je oprolbare scherm op het perron even tegen de Spits-zuil tikken en dan heb je laatste versie op je eigen schermpje staan? Niet electriciteitsvrij maar wel pulpvrij…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 De Kaasploeg

Volgens mij wordt krantenpapier, net als wcpapier, voor een groot gedeelte van gerecycled papier gemaakt, al durf ik daar geen eed op te zweren. Desondanks zet ik mijn geld niet op print. Electronisch papier heeft inderdaad de toekomst, al zou ik vooralsnog geen hele boeken van een scherpje willen lezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Carlos

Klopt dat krantenpapier van recycled papier wordt gemaakt (weet overigens niet of het NS-schoonmaakpersoneel het apart inzamelt?). Maar na een paar keer gerecycled te zijn worden de vezels in de pulp steeds korter, daardoor moet er steeds een beetje verse houtpulp worden bijgemengd. Het is dus inderdaad niet zo dat er steeds hele nieuwe bossen voor worden gekapt maar de krantenindustrie is wel degelijk een afnemer van houtpulp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Carlos

Overigens voelt de papier en pulpindustrie inmiddels de hete adem van de biomassa-energie in haar nek (prijsopdrijving). Het gevecht om de vezels is reeds begonnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 El El

De Fokke & Sukke van vandaag al gezien?

http://www.foksuk.nl/imggif.php?i=/upload/d1470.gif

Niet elke gratis krant zal het hier redden. Las net dat de advertentie-inkomsten van De Pers weinig rooskleurig zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 sikbock

Wat maken jullie je druk om dat hout? Er is de afgelopen decennia toch alleen maar productiebos bijgekomen? Hout zat dus..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Carlos

Op het Noordelijk Halfrond is er inderdaad bos bijgekomen. Echter biodiversiteitsrijk (oer)bos wordt nog steeds ernstig bedreigd, ook in Finland en Rusland. Productiebos is (meestal) een monocultuur, minder wenselijk dus vanuit biodiveristeitsoogpunt dus. Overigens is er op de wereldmarkt een tekort aan hout vanwege de grote construction boom in China en India. Sorry Sikbock ik ben wel lastig hehe ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 sikbock

Vat ik dan je argument goed samen als ik zeg dat gratis kranten ten koste KUNNEN gaan van de biodiversiteit?

Is er bekend voor welke kranten ze productiehout gebruiken en welke kranten er op “oerboshout” gedrukt worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Carlos

Het uitgeven van kranten op papier levert gewoon een extra druk op de papier en pulpindustrie op. Een industrie die overal haar vezels vandaan haalt: hout, oude kleding, landbouwafval. Kranten worden gemaakt van recycled papier maar er moet toch altijd wat extra verse pulp worden bijgemengd om de gemiddelde vezellengte op peil te houden. Lees de link bij Finse oerbossen maar en je krijgt een indruk wat er alleen al in Europa speelt rondom pulp en houtkap.

Het hele hout-pulp-papier issue staat los van het feit dat ik zelf gratis dagbladen (qua inhoud) redelijk overbodig vind.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 dr Banner

Gratis dagbladen zijn er voor het ov-forensend plebs
de avant garde werkt thuis of fietst naar zijn/haar werkplek en maalt er niet om.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Carlos

Aha! haha.. een Sargasso-topic onwaardig dus Dr Banner ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 sikbock

ok.. twee aparte onderwerpen dus..

on topic: er is toch “vraag” naar die gratis kranten? dan zullen ze wel in een behoefte voorzien denk ik dan..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 GoedeMorgenDezeMorgen

Wat te denken overigens van alle (full colour glossy)reclame folders? Die teringzooi wordt vaak niet eens gelezen maar als je alle reclame folders bij elkaar optelt lijkt het mij een grotere stapel dan de gratis krantjes.

en inderdaad je kunt met een nee-nee sticker de reclame folders niet in je bus krijgen en je kunt ook de gratis krantjes laten liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Dewy

Gelukkig hoef ik niet vaak te komen op de plekken waar deze pulp wordt verspreid maar de keren dat ik er tegen aanloop verbaast het simplisme van de artikelen, niveau teletekst. Je moet wel heel desperaat niet met medereizigers willen praten om je hoofd erin te steken Onbegrijpelijk dat er nog geld mee valt te verdienen, laat staan dat er weer een nieuwe bij komt.

Nog meer inzichtloze simplistische stukjes is net wat Jos en Edgar nodig hebben, de geestelijk armoe groeit rechtevenredig met de oplage. Eigenlijk zijn gratis krantjes nog erger dan de telegraaf en daarmee is wel genoeg gezegd. Dus Nee (erger dan overbodig initiatief).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 De Kaasploeg

er is toch “vraag” naar die gratis kranten? dan zullen ze wel in een behoefte voorzien denk ik dan..

Dat doen ze ook, dat punt had ik al gemaakt. :)

De vraag is alleen of de Dag en de Pers (beetje flauwe namen vinden jullie ook niet?) in die markt de concurrentie aan kunnen gaan met ‘gevestigde’ namen als Metro en Sp!ts.

@Carlos: Ik had de link al even gekeken. Dat er steeds nieuwe houtpulp bij moest had ik me niet gerealiseerd. Toch denk ik niet dat dat dat relatief kleine beetje pulp dat er in kranten gaat zitten nu a priori voor zorgt dat de oerbossen worden gekapt. Ik denk eerder dat de vraag uit China en India en de vraag naar papieren op kantoren (gek genoeg print iedereen zijn e-mailtjes…) de vraag naar pulp voor kranten wereldweid ver overstijgt.

Over die reclamefoldertjes heb ik me altijd al verwonderd. Ik kan mij niet voorstellen dat het rendabel is voor een bedrijf om die shit te laten drukken die vervolgens ongelezen in de kattenbak verdwijnt. Waarom bestaat dit nog steeds? – Het zal dus wel degelijk effect hebben..?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 SciInv

De meeste effectieve manier om mensen je winkel in te krijgen is met aanbiedingen.

Het probleem met al die gratis krantjes is dat je nu hele horden mensen hebt die Sp!ts, Metro of Nu.nl (de internettegenhanger) hebben gelezen en denken dat ze goed geïnformeerd zijn. Terwijl dat zelfs als je alle Europese en Amerikaanse onderzoeksjournalistiekbladen leest natuurlijk maar zeer ten dele het geval is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 McW

@Dr. Banner #22; wat een grenzeloze arrogantie…

@ Carlos; zo lang gelukkig niet iedereen in NL onder de kop ‘doctorandus met twee linkerhanden’ valt zal er publiek blijven dat niet gecharmeerd is van Sargasso/VN/NRC etc..

Je artikel geeft meer een waarde-oordeel over mensen die geen interesse hebben in intelligente blaadjes waar ze voor moeten betalen dan dat je blijk geeft van marktinzicht…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Carlos

Mijn marktinzicht strekt zich uit over een langere termijn dan snelle winst. Mijn marktinzicht is gebaseerd op duurzaamheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Carlos

..en dr Banner is een prima doctor. OZO !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 larie

*ouwelullengrapje*

Ozo?…Jozo!!!

(pic is van verzetsmuseum Amsterdam)

I agree btw @Carlos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 larie

Verhaal achter OZO

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Krekel

”No one ever went broke underestimating the taste of the American public.”
– H.L. Mencken

Het woord American is weglaatbaar, uiteraard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 larie

Ha die Krekel, deze [url= http://www.quotationspage.com/quotes/H._L._Mencken/%5D fijne vent [/url] stond in mijn quotes-fav’s..ook in de Uwe blijkt :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 larie

Sukkel dat ik ben…eens een dubbeltje enzo..[url= http://www.quotationspage.com/quotes/H._L._Mencken/%5D nogmaals [/url]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 larie

ik ga het bos in, geef het op..het gaat allemaal zo snel ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Krekel

Je verspilt het Finse oerbos met die pogingen, Larie ;)

Ik gebruikte deze, overigens. Sympathieke vent, die Mencken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 larie

Heel fraai pas op de muggen. Metsähallitus plempt zijn bomen in in een heel nabije papierfabriek..als ik die karren zie rijden ween ik een beetje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 larie

Fraaie aangeving Krekel..na mijn wandeling ga ik eens lezen.

ad (verbasterde adieu in Der Schweiz)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Krekel

Ad …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 waskuip admiraal

Hoop dat de De Pers het red. Vaak hebben ze leuke leesbare stukjes met een aparte invalshoek. Wel vreemd dat er zo weinig adverteerders in staan.. heb de indruk dat het iig in de trein heel behoorlijk gelezen word.

Verwacht van De Dag niet veel; brave en saaie tekstjes met veel kleurenplaatjes.. zit niemand behalve pubers op te wachten. Dat crosmedia verhaal is ook niet interessant. Men wil gewoon een goed verhaal kunnen lezen, om al die franje zit niemand te springen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Krekel

In de trein is het ook vaak een kwestie van het doden van tijd, dan schieten plaatjes inderdaad weinig op. Wellicht dat De Dag het goed zal doen in trams, bussen en metro’s; en De Pers goed in de trein.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 S’z

— Redactie: Uit spamfilter gehaald —

Als ik al ’s op een trein beland die uit NL komt, lees ik de (Nederlandse) Metro wel, en ook de Spits, en ik leer er uit bij, net zoals uit elke andere krant uit Nederland die dan gratis op te trein ligt.

Anders gaat het met de (Belgische) Metro, want die biedt nauwelijks informatie die ik niet elders uithaal, en is dus tijdverlies vergeleken met de boeken die ik dan kan lezen.

Maar ik heb ook geen dédain voor Metro & co. Ze bereiken een publiek dat anders geen krant koopt, de berichtgeving is redelijk objectief, en er staat zelfs non-redactionele informatie in die voor die mensen interessant is. Is vandaar ook een succes bij de adverteerders. Wat dan betreft teloorgang van paid for newspapers : jammer, maar niet de zaak van de consument, ultimately. Zie ook : het verkoopsucces van Het Laatste Nieuws. Je kunt enkele titels het mediaklimaat niet aanwrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 S’z

@Larie…

+ eerder bericht vamme zit nog im Spamfilterrr

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 McW

@ Carlos; ik heb veel vertrouwen in jouw duurzaamheidsinzicht, maar er is simpelweg geld te verdienen met deze niche-bedienende gratis kranten.

Binnen twee jaar komen de regionale kranten terug, maar dan in gratis vorm…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 zazkia

De Pers is een prutskrant met te weinig buitenland en een overdaad aan human interest en die zichzelf kwaliteitskrant durft te noemen. Ikke nie begrijp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 S’z

Eens met #45, cf. bericht dat dus klem zit in die klojo spamfilterrr

  • Vorige discussie